31 December 2010

Kawan Sekolah Meninggal


Lagi berapa jam saja kita akan mnyambut tahun baru 2011 selamat tinggal 2010. malam nie mcm tahun2 yg lepas aku akan g tengok bunga api. sbelum tu aku harap segala kisah pahit atau manis dlm tahun 2010 biar jd kenangan..malam nie kene buat azam baru plak, hope lpas nie aku rajin study, jaga kesihatan & berubah mnjadi seorang yg lebih ayu, skrg nie kasar cikit tp bkn tomboy ok. dlm mood tak sabar nk smbut new year aku dpt berita buruk dr member baik smalam kt fb, tiney yg juga 1 skola aku dulu. aku dpt tao kwan skola ktorang baru je meninggal pagi semalam sbb sakit leukimia. memang susah aku nk pecaya sbb die dulu sihat, selalu g latihan rumah sukan la tp 1 je yg aku perasan, die da tak on9 fb sejak bulan 7 aritu. ape pun die muda lg & salah sorang yg pegi dulu tinggalkn kami. sayangnya aku tak dpt hadir upacara pengkebumian die esok pg sbb sbagai org islam aku rasa xelok la.

                   

Bridget Maureen Pereira
17 Dec 1990 - 30 Dec 2010
Cina (mum) & Portugis (dad)
Convent Butterworth (1 kelas mse form 2)
wlaupun kacukan tp muke die mcm melayu, kdang2 nmpk mcm cina
study kt mahsa university college
dlm thun dpan die nk grade dlm Diploma in Medical Imaging (Radiography)

p/s: we will miss u bri, may god bless u dear..lots of fun when i improve english wif her


30 December 2010

Apa Yang Lelaki Mahu Dari Gf Mereka?

Girls yang baru dalam dunia percintaan selalu tak tahu bf diorang nak. lelaki nie suma nak tunggu kawin & dapat melakukan hubungan seks je ke atau lebih dari tu? maybe input nie bole buat aku expect dari bf sendiri.




Teman
lelaki tu mahu girlfriendnya jadi teman. maybe lelaki tu bole tinggal rakan2 demi kekasih hati pada bila2 masa terutama dapat keluar bersama. lelaki tu dapat lihat kekasihnya bukan setakat kekasih tapi sebagai kawan rapat. 

Tempat Mengadu
lelaki ada perasaan & emosi. disebalik kegagahan diorang, ada kelembutan pada hati diorang. bagus setakat nie bf senang nak buka cerita & mengadu. kena banyak dorongan. ego sentiasa jadi penghalang tapi kekasih yang baik selalu tau macam mana nak buat. ingat, sekeras-keras lelaki, dalam hati diorang ada taman. 

Teman berborak
lagi best kalo kita bebas berbincang tentang topik kegemaran dengan bf sendiri. bole tahu ape yang bf korang suka. 

Penasihat peribadi/PA
silap besar kalo perempuan kadang2 terima je bulat2 apa yang bf diorang buat/plan. contohnya:

Boyfriend: I nak buat something la you..bla bla bla..(explain panjang2)
Cik awek: Oklah you. Suka hati you, I ikut je..
Teeett.. Salah tu. Kalo mamat tu dah cerita panjang lebar mestilah dia nak pendapat korang walaupun dia tak cakap. lagi 1 bila dah explain panjang2, awek cakap ‘ok’. Oh tidak! Benda nie selalu jadi dalam SMS & memang annoying (aku mengaku selalu macam nie).

p/s: ape yang aku mengarut kat atas nie betol2 sebijik kene muka


26 December 2010

Cobaan Dulu

Sekarang banyak orang buat award jadi aku teringin nak buat award untuk korang. lagi pun dengan cara nie kite bole gak promote blog. bukan nak tiru sape2 tapi cuma nak cuba saje :D

tapi sebelum tu ade beberapa soalan & korang wajib menjawab semua soalan oke, 
*
*
1. Blog best sangat ke tak? Sebab?

2. Layan lagu Indon or Omputih?

3. Coklat mana lagi popular, Cadbury ke Ferrero? Sebab suke makan?

4. Nickname yang bf beri, nama manja? 

5. Berikan 4 fakta tentang kamu?

6. Jika ada 50 sen nak beli ape?

7. Siapakah 4 orang yang paling kamu sayang? 

8. Tag untuk 6 orang yang kamo sayang. blog yang kamo rase cantik.
*
*
*


First award from me to you all..
Nina


Nak Jadi Blogger Kaya?


Lagi 5 hari kita nak sambut tahun baru, wah tak sabar nak tengok bunga api tapi takde kaitan dengan nak jadi kaye. aku tengok sepanjang berblogging nie, takde blogger bincang pasal nak jadi kaye dengan hanya menyimpan duit tapi aku bukan suruh korang gi simpan duit syiling dalam tabung. yela sume sibuk nak cari duit & tambah pendapatan padahal selama kite hidup nie sentiasa ada duit kalo takde duit mustahil bole beli laptop, beli berokben yang lembap P1 ok je aku gune, beli henfon mahal ape2 jela. jadi cara paling senang simpan duit dengan?? 

ASB! aku rasa sume rakyat bumiputra Malaysia ade akaun ASB kan? kalo takde pegi la buat esok ye. kalo ade yang tak penah dengar tak payah jadi warganegara. kerajaan nak kasi duit free kat bumiputra, dijamin halal jadi rugi la kalo takde akaun nie. duit free tiap2 tahun, sape taknak? nie trick yang aku tahu. start simpan dalam RM 50 sebulan. pastu biar duit beranak-pinak bertahun2 pun takpe. jangan sesekali gatal nak gune. cukup untuk setakat ini. membebel panjang2 pun tak guna. aku cakap panjang2 kalo korang taknak ikut pun tak jadi jugak.



p/s: tak sabar tunggu duit asb mak..hehe, bole gi shopping pastu duit yuran daftar sem sape pulak nak bayar? huhu..


25 December 2010

Nak Mesra-mesra Dengan Blogger Saya :)


ayat skema untuk entri kali ini nk kekalkan kemesraan. kemesraan mcm mane ye? tett.. masa dah habis. kemesraan itu bukan brmesra, geligeli tp brmesra & brtegur sesama blogger la. bunyi mcm ajak gatal je? heh! aku bukan budak nakal apalagi menggatal. owh, tidak!! kang kene marah pulak dgn abang body guard saye..sape ye? cik Ika je tahu, Cik Ika mula2 skali tentu lah dgn blogwalking sbb tujuannya nk dapat kwan2 blogger yg setia. kadang2 tu ade gak bila blogwalking kt blog tu tp owner buat don't know. mcm sombong je.hurm..yela saye sedar follower pun baru 95 org tak mcm diorang beratus2. baru join dunia blog, baru nk blajar. mcm budak hingus la katakan. apepun xmo sedih2, patutnya brsyukur jgak sbb baru je 2 bln lebih follower pun bole tahan. last skali, buatlah special review blog kawan2 yg anda sayang. bagi pujian ke? takpon promote blog diorang mcm Kak Mas nie aku pun patut banyakkan komen blog follower sendiri. taknak la sombong2 k. sementara still lg cuti sem smpai 6 Jan lebih baik promote blog follower kt blogger lain, bagi award ke wlaupun award tu tak laku sbb buatan sndiri tp biar la asalkan hati ikhlas. nanti da start klas xde masa plak nk update blog..

p/s: siapa la follower yg seterusnya?? tunggu jela..ade award utk sume follower sampai ke 100! harap korang terima ye. buatan budak multimedia yg  tak diiktiraf oleh sirim.


23 December 2010

Nape Cik Adik Suke Nangis?


Knapa pompuan suka nangis? sedangkan lelaki susah nk tngok diorg nangis..memang pelik tp itulah kenyataannya. maybe ade sebab pompuan nangis takkan la suka2 ati nk nangis tp ada gak yg pura2 nangis guna eye mo, ada ke? sensitif & mudah trsentuh! itulah sebabnya..nape pompuan suka nangis. kalo pompuan dh nangis, baik teliti btul2 apa yg dah brlaku..itu sirius namanye..tapi bkan semua pompuan macam tu sebab mreka skrg smakin tabah. aku pun kalo bole xnk nangis dpan orang trmasuk nangis depan bf, rasa malu sangat. kalo nk nangis pun biar la sorang2 je. 
lelaki nie..hatinya keras ckit tp pompuan lain. kdang2 keras kdang2 lembut bak sutera.. :) maybe lelaki anggap sesuatu benda tu tak sirius tp pd pompuan lain so lelaki kene la prihatin kalo pompuan nangis xkira la ibu, kakak, adik or gf diorg. pompuan nangis mesti ada something..kan hati lainlain. tp pelik la ada pompuan tngok cete hindustan pun bole nangis, tapi 1 je yg aku nk tahu knapa pengantin pompuan suka nangis time akad nikah?? yela tngok cousin aku sume mcm tu tp sampai skrg aku xdapat jwapannya. apepun lelaki sama jgak, dia akan nangis bila ditinggalkan pompuan yg dia sayangi..kuang3x..anyway pompuan mudah mngalirkan air mata sebab itu sifat yg Allah bg.


p/s: slalu nangis pun bole bwt mata oooo, so ati2 la..nanti jd mcm kassim selamat plak..



21 December 2010

Masak?


Hari nie rajin pulak update blog pagipagi gara2 mak aku yg xmasak lg, sambil tunggu dia masak baik aku layan blog dulu. Perot pun tak buat hal, jangan nakal2 ye perotku, nasib baik xada gastrik kalo tak daun pun aku kebas sbb lapar sangat. Cakap psal bab memasak nie aku pun bukan teror sangat, masak simple2 bole la tapi mesti kt luar sana banyak lg budak pompuan sebaya aku yg xpandai langsung nk masak kecuali goreng telur je. Bak kata org tuatua pompuan belajar tinggi mane pun nanti last2 kt dapur gak tapi aku jenis nk masak kene ada feel. Kalo aku sorang2 je kt umah mesti masak spageti goreng, taknak aku makan megi sbb xada khasiat dgn bole buat otak aku blurr dala sekarang cuti sem, tak g klas lg la blurr. Time cuti macam nie la aku xsuka sbb kna paksa blajar memasak. Time arwah nenek ada, makcik aku selalu lari dr kena paksa masak. So, bila da kwen suami dia nk dia masak jd baru la nk blajar masak. Aku pun dpt perangai yg serupa dgn makcik sendiri. Selalu aku kena warning dgn my mum, dia ckap "nanti bila da kawen kalo suami nk makan masakan hang baru padan muka!". Member2 aku yg kawen awal diorg masak kt suami main cincai je. Aku xnk la macam tu. Member yg ada marka (bf dlm bhasa utara) macam aku nie selalu diorang mengadu bakal ibu mertua nk bkal menantu yg tahu memasak. Kalo xreti nak masak REJECT terus! ada jgak yg kena blajar masak makanan kgemaran bkal suami diorg kt bakal ibu mertua. Naik kecot perut aku dengar. So, mulai sekarang aku pun kene rajin2 praktis memasak baru ok.  

p/s: gatai nk kawen konon, nk masak pun mengong lg..

20 December 2010

Nasib Aku :(


Mungkin tak baik aku cerita masalah family kat blog tapi aku dah tak tahu nak mengadu kat mane lagi. Biar la aku luah sikit sebab aku dah tak tahan lagi. Aku dah letih nangis, tinggal nak meraung je. Semakin hari semakin rumit. Mak mengadu kat aku tapi aku nak mengadu kat sape?? aku dah naik malu nak mengadu kat bff sendiri. Takde sorang pun yang faham perasaan aku, macam mana nanti kalo aku dah balik Ipoh?? kesian mak takde sape teman. Sampai hati ayah buat mak macam tu..aku kalo bole nak je mereka bercerai. Cerai je kalo dah teringin sangat nak hidup membujang. STOP sampai sini je.. aku berserah je pada takdir.. semoge diorang kekal sampai ke akhir hayat. aku sayang diorang. Aminn... 

p/s: aku susah dapat tido..kul 5 pagi baru bole lelap..hurm :(


17 December 2010

Kenangan Lama Datang Kembali


Hari ini seperti yg dijanjikan moto aku dipulangkan pd ownernya. Aku syg moto tu tp aku terpaksa pulangkan sebab bkn atas nama aku. Jadi lepas aku serahkn moto tu brmakna kenangan aku dgn owner dah tak ada lg. Sebenarnya time aku mula2 study kt Kedah, aku tak ada lesen so aku guna lesen mamat nie, disebabkan syg dia tanpa fikir panjang meminjamkan lesen. Wlaupun skrg aku dah ada lesen tapi biar la moto tu atas nma dia. Org dlm gmbar nie tuan punye moto, zakwan. Kami rapat sejak dia jumpa dgn mak ayah aku time diorg datang melawat aku tambah pulak dia pandai ambil hati org tua jd parents aku memang suka kt dia tapi sekarang kami hanya la kawan biasa saja tak lebih dari tu. Dia cuma pandai bagi harapan cinta kt org saja, syukur aku tak pernah pun bercinta dgn dia. Dah trlambat aku nk terima dia balik. Tadi ptg dia datang umah nak ambil moto, moto dia pun da rosak disebabkan banjir yg teruk kt Alor Star. Da hampir setahun aku tak jumpa dia, mungkin nie kali terakhir aku cakap dgn dia, tengok muka dia sebab kami akan bawa haluan masing2 aku di Ipoh, dia praktikal di Sg.Petani. Aku dah tak simpan dendam atas apa yg dia pernah buat dulu. Kami pernah janji sama2 jaga moto nie. Mungkin time aku post entri nie dia dah sampai as. Bestnya td lepak kt kedai makan dpt gelak ketawa sama2. Aku perasan dia asyik pandang aku time aku bergurau dgn ayah tapi bila aku pandang dia, dia pandang tempat lain. Dia still syg aku lg ke? tapi entah la hati aku pd org lain. :'(  


Aku cuma ada gmbar moto je, selalu rempit dgn yana. Sebelum dia balik aku mesej n pesan jaga moto. Mesej antara aku dgn dia.

aku: erm ang jga la mto 2 baik2 eh, mto 2 pun lma xjln jauh
dia: ok.. aku akn jga baik2
aku: hehe, oke2
dia: aku taw ang syg moto ni
aku: syg la gak tp aku xmampu nk jga, ang xyah la rsa brslah
dia: ok.. xpa,aku jga moto ni elok2
aku: ok, lg pun dlu kn kta da jnji nk jga mto nie
dia: ok

9 December 2010

Pakwe Pukul Awek, Perlu Ke Berpisah?

Pernah dengar kisah couple yang banyak kali pisah lepas tu baik semula? Kisah kawan sendiri Ayu & Nazrul, kalo gado sikit mula lah nak break. Ape pun hubungan mereka dah genap 2 tahun. Couple sampai 10x break & 'rujuk' disebabkan perangai bf yang kuat cemburu & selalu naik tangan. Kadang2 sampai lebam dibuatnya..dayus namanya laki tu! Aku takut kalo bf buat benda yang sama, walaupun dia tak penah naik tangan. Peraturan yang perlu ada dalam sebuah hubungan, jangan fikir langsung perpisahan sebagai satu jalan. Aku dah penah berpisah jadi aku nak jaga hubungan nie. Bila dah berpisah, mulalah sakit hati yang teramat sangat. Bila ex-bf dapat tau aku dah couple dengan orang lain mulalah nak 'rujuk' balik tapi bukan senang nak terima dia. Sebab tu ada orang sampai serik nak bercinta & taknak ada komitmen dalam apa2 hubungan.



7 December 2010

Miss Dat Moments


Kadang-kadang tu best bile ingat balik kenangan 5 bulan stay kat asrama. first time bagi aku, mulanye aku memang tak suke duduk asrama sebab leceh, menyusahkan tapi bile dah dapat kawan2 baru sume berubah. BEST gile terutama time sambut bufday setiap orang dalam dorm. dorm kami paling best sebab dalam bulan 7  ade 4x bufday party termasuk bufday aku. kalo tak main tepung+air, calit sane sini dengan krim memang tak sah. kejar sape2 yang tak comot lagi sampai ade yang menyorok dalam toilet pejabat. warden dengan pak guard pun dah tak larat nak marah, esoknye timbul kes kene rasuk tapi dorm lain macam peribahasa "orang lain makan nangka, orang lain yang kena getahnya" betul ke? hentam saja la. hehe..



p/s: time nie bufday ketua dorm, Nani
*
*
*
Entri aku kali nie bukannye ape, cuma nak bagi tau hari nie bufday budak dorm aku yang kami sume tak dapat nak membaling tepung kat die, ape pun ko tunggu ye thira. die la tukang sponsor kek time bufday aku tapi ape kan daya aku tak dapat nak membalas budi. ceh!


kek Barbie pun jadi la.. tengs thira 


Nurul Athira Razli
7 Dec 1992
di-taken
Happy Birthday to You..
Happy Birthday to You..
Happy Birthday to Thira..
Happy Birthday to You

♪♫❤♫♪ 


4 December 2010

Sakit Gua Datang


Malas nak cakap tapi kat sini taip je kan. sekarang aku dalam keadaan darurat sebab kene virus sakit tekak dengan demam di waktu malam saje, pelikkan? jadi waktu siang aku boleh lari2, malam aku masuk selimut. aku baru balik klinik terus post entri nie bukan ape excited nak makan ubat takut tak sempat pulak nak post. aku wajib makan 3 jenis ubat 1 untuk kumur, kalo tertelan jawabnye masuk lubang kubur sebab beracun. takut pulak aku nak kumur. ape pun aku nak cepat baik takmo sakit2, dah 3 hari macam nie.


p/s: nasib baik bukan demam rindu.. ♥ ♥ )

3 December 2010

Sombong?


Dalam hidup aku nie mane2 aku pegi mesti ade suara2 yang cakap aku sombong. Aku tak kisah sangat dengan ape orang kata, tak luak duit satu sen pun cume aku tak berape minat dengan sikap orang Melayu yang suke sangat jage tepi kain orang & melabel orang sesuka hati, kutuk sane sini. Ok la, rasenye sume orang macam tu. 
Cerita pasal diri aku sikit, aku nie jenis suke buat hal sendiri. Aku pergi mane2 sorang pun boley tak perlu berteman kecuali kalo bf teman. Aku memang slow sikit kalo nak kawan dengan orang yang baru kenal sebab tak brape kenal lagi tapi bile dah lame kenal aku mereka akan nampak perbezaan tu. Jadi aku memang tak suke kalo orang yang tak kenal label aku ikut sedap mulut je, lebih2 lagi kata aku nie sombong. aku rase orang sombong nie jenis yang tak mesra dengan orang. bile orang tu tegur die buat2 tak kenal. pernah banyak kali aku senyum kat orang tu tapi mereka tak membalas senyuman aku jadi sekarang aku bertukar jadi sombong sekejap maksudnye biar orang senyum kat aku dulu baru aku senyum kat mereka balik.
Tapi suke hati korang la nak cakap ape. aku memang macam nie, muke je nampak sombong tapi bile dah kenal ok je. nak pesan bile nak mengata pasal orang lain tu, eloklah cermin diri dulu. Kurang sikit dosa tu.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com