28 December 2011

Facebook Timeline Tak Selamat


Facebook Timeline


Sejak fesbuk berubah aku dah malas nak online lama2. Makin pening dengan timeline yang kononnya macam header blog tapi header blog pun tak sepening timeline. Timeline tu sebenarnya tak selamat. Bila orang guna timeline lagi senang stalker nak tengok profile kita dari mula buat account fb sampai sekarang. Tak bahaya ke?



Bila ingat balik, dalam status lama fb berlambak status tangkap leleh masa bercinta zaman monyet dengan bekas kekasih dulu, status yang tak sesuai dibaca oleh ahli keluarga (dulu mak ayah takda fesbuk lagi, sepupu sepapat, makcik pakcik dan sewaktu dengannya), tak pun status berunsur maki-an. 



Bagi stalker, cukup mudah nak korek maklumat dalam status fesbuk lama korang. Jadi hati2 menggunakan timeline. Malangnya dalam beberapa minggu lagi mungkin secara automatik fesbuk akan bertukar menjadi timeline dan lepas tu aku takkan layan fesbuk sangat melainkan Twitter dan Blog.


Dihantar oleh kawan yang mana omputih tu ajak dia masuk agama setan


Selain kes virus yang menyerang fesbuk dengan menghantar klip video lucah kat wall org. Itu pun dah buat aku fade up. Apa pun ini cuma nasihat dan sekadar peringatan :) Take care. 



p/s: Bila dah jadi timeline, senang la bf nak usha kisah cinta dulu. Bila dah baca tu jangan korang gadoh2 dengan awek pulak. Itu kisah dah expired. Janji sekarang korang bahagia. Jangan marah eh takda niat pun nak kutuk2. PEACE

24 December 2011

Kawin Lewat Pengaruhi Kesuburan


Jangan salahkan ibu2 yang mengandung kerana fenomena kawin lewat nie. Kalau zaman atok nenek kita dulu diorang kawin masa umur belasan tahun tapi sekarang ramai yang kawin umur 30an. Bila dah kawin lambat, lambat jugak nak dapat anak. Orang pompuan pulak kalau makin lewat makin tak subur tak macam orang lelaki. Pasangan sekarang ni dapat anak sepasang pun dah cukup tak macam orang dulu anak sampai berbelas-belas (kuatnya tok aku lahir 9 orang anak, SUPER MOM !).


Pendapat aku la, lepas habis belajar nak kerja dulu bila dah mantap kewangan baru fikir pasal kawin kot. Yelah nak kena bayar duit pinjaman 'MARA', duit ansuran kereta, minyak, tol dan lain2 lagi. Bukan senang nak kawin cik nina oii, banyak commitment. Kalau laki pulak dah ready ke nak jadi suami mithali?


Nak baby macam ni. Comel Rania


Nak kawin pun kena pakai duit yang banyak. Bukan kawin main2. Ini serius. Bila tengok je mak aku siapa sangka dia kawin lewat sebab tu dapat aku sorang je. Nak menjaga sorang anak ni pun payah. Ok, aku mengaku yang aku dulu buas macam jantan. -.-' . Faktor rupa paras dan penampilan yang kurang menarik jugak menjadi punca orang tidak tertarik untuk menjadi pasangan hidup. Mesti setiap orang ada taste nak cari calon masing2 kann..Ok la, nak tido dulu. Selamat malam semua.


p/s: Ada anak ramai pun tak semestinya diorang sanggup jaga ibubapa. Lastly hantar rumah orang tua.



23 December 2011

Perkara Yang Ingin Dilupakan Semasa Zaman Persekolahan


Sempena 'Kembali Ke Sekolah' ramai budak2 seronok beli baju baru, kasut baru, pensil box baru, diorang tak tahu lagi penderitaan dan kesengsaraan yang kami warga tua ni alami di zaman sekolah. Ada beberapa perkara yang ingin dilupakan di zaman sekolah. 



1) Kena bangun pagi

Rumah aku dengan sekolah tak jauh sangat. Tapi perlu lagi minta tolong ayah hantarkan. Walaupun bangun awal tapi aku selalu je lambat datang sekolah gara2 duduk mengadap cermin lama2 walhal sekolah perempuan. Bila dah nampak bangunan sekolah, lepas tu tiba2 terdengar bunyi loceng pulak. Pengawas dah tunggu kat depan pintu pagar. Memang muka femes, dicop budak suka datang lambat kecuali hari Isnin sebab ada perhimpunan.



2) Kena kapur kasut

Benda yang paling membosankan. Basuh kasut tak ada masalah sebab aku selalu sumbat dalam mesin basuh. Tetapi mengapur kasut?? What's the point nanti kotor balik. 



3) Handphone dirampas dan apa lagi la..


Masa tu form 5, memang tengah syok layan lagu sekali cikgu lalu. Tak sempat nak sembunyi. Hari Rabu pulak, aku ada ko-ku kalau tak bawa minyak wangi, memang tak sah. Kawan aku yang sorang lagi bawa pewarna kuku. Time tu pulak ada spot check, kalau simpan dalam 'bukit' memang tak selamat sebab akan diraba2 oleh para pengawas, relakan jelah. Jadi kami sembunyi barang kat atas palang langsir. Hehe.


4) Tak dapat Pinjaman Buku Teks

Sedih kan? Jadi terpaksa beli buku teks yang tebal2 tu. Nasib baik kunci almari kelas aku yang pegang jadi buku teks simpan dalam tu, kalau simpan bawah meja habis hilang dek budak2 kelas petang.



5) Menghadiri kelas tambahan

Memang tak best sebab terpaksa melupakan hasrat untuk balik tido di rumah. Akibatnya aku akan berkhayal dalam kelas.



6) Tandas bertaraf iblyss

Budak2 sekolah memang tak reti nak pam tandas. Pegilah tandas tingkat mana pun, mesti ada pelbagai jenis tahi yang terdampar ataupun tenggelam timbul dalam mangkuk jamban. Cara yang terbaik kena pergi berak di tandas guru. Time sekolah menengah pulak faham2 sendiri sape yang suka buang roti kering merata-rata. 


 Ini gambar semasa Tingkatan 2. Teke la dimana wajah comel saya. Hehe.



Hah. Bagi pembaca yang masih bersekolah janganlah ponteng sekolah ya adik2. Teringat insiden mandi manda di tandas sekolah sebelum g ko-ku. Jimat air beb. 

20 December 2011

Lagu Yang Berunsur 18






Walaupun entry ini nampak terlalu bodoh dan keterlaluan kandungannya tapi bila difikirkan banyak lagu yang kita dengar di radio, MTV ataupun Youtube mengandungi mesej seksual tanpa kita sedar. Contohnya jika suami anda balik kerja dengan muka horny, itu tandanya dia telah mendengar lagulagu peransang di dalam kereta dalam perjalanan balik ke rumah.


1) Bruno Mars - The Lazy Song


I'll be lounging on the coach just chilling in my snuggie
Click to MTV so they can teach me how to dougie
Cause in my castle I'm the freaking man


Lirik mengajar cara persetubuhan. Kalau tengok klip video memang boleh buat orang bernafsu. Walaupun lagu Bruno Mars aku suka tapi lagu ini memang cannot go. Tengok monkey dengan short pants. Klip video paling bodoh pernah aku tengok.




2) Pitbull - Hotel Room Service

Meet me at the hotel room
Forget about your boyfriend and meet me at the hotel room
You can bring your girlfriends and meet me at the hotel room
We at the HOtel MOtel HOliday inn!

Mengajak kepada kecurangan dan persundalan. Tu yang banyak berita kene tangkap basah kat hotel then kawin free. Hehe. syoknya!


3) Rihanna - Rude Boy

Come here, rude boy, boy; can you get it up?
Come here rude boy, boy; is your big enough?
Take it, take it baby, baby
Take it, take it; love me, love me

Lagu ini sesuai dinyanyikan di dalam keadaan mabuk. Kepada jejaka, pastikan anda tidak menyanyikan lagu ini kepada jantan lain, terutamanya yang berkulit hitam. Paling senang negro la.


4) Semua lagu Lady Gaga

5) Semua lagu LMFOA


Jadi fikir2 kan. Nak tak nak terpaksa jugak dengar kalau on radio. Jom layan Janda, memang best lagunya. 


17 December 2011

Jom Belajar Bahasa Siam :)




Harini layan movie siam, dah takde keja. Tertarik hati pulak nak ajar korang sebut bahasa yang agak lembut kalau nak mengorat lelaki. Cewahh.. ok la sawad di kar (sebutan untuk perempuan).. sawad di kap (sebutan untuk lelaki) tu bermaksud salam sejahtera. Jadi kena bahasakan diri aku ni noi sebab apa entah. Noi nak ajar macam mana nak sebut nombor 1 - 10 & sedikit perkataan lain. Maklum la, atok noi siam. Noi tak pernah balik kampung halaman kat Sai Buri, Pattani sebab arwah atok dah takde tapi saudara ada lagi kat sana. Ok murid2 jom kita sebut sambil belit-belitkan lidah korang..hehe


0 - soon
1 - nerng
2 - song
3 - sarm
4 - sii
5 - haa
6 - hork
7 - jed
8 - bed
9 - gao
10 - sib
11 - sib et
12 - sib song
13 - sib sam



dan lagi



Apa khabar? - Sabaidi mai?

Khabar baik - Sabaidi

Nama siapa? - Khun cheu arai?

Good luck - Chok di

Saya cinta kamu - Pum/dichan rak khun

Saya rindu kamu - Pum/dichan kitteung khun



Ok la nak sambung layan movie hantu siam, jangan paksa lidah kalau susah nak sebut.
 Noi suke2 je. Khawp khun kha (terima kasih) sebab sudi baca dan ratri sawad (selamat malam).

13 December 2011

Sakit Hapus Dosa Kecil





Hye semua. Malas nak taip panjang2 dengan kesihatan yang tak mengizinkan nak merepek bukan2. Ok stop sampai sini. Betul kah orang cakap kalau sakit tu penghapus dosa2 kecil ? Rasullah kata, sakit tu kafarah dosa, walau tercucuk duri sekalipun semua tu sebagai penghapus dosa.


Orang yang selalu sakit ni tak payah risau, tu tandanya Allah sayangkan dia. Yang perlu risau ialah orang yang tak pernah sakit. Macam ada yang tak kena dengan dia. Bila cari dalam internet pasal sakit ni, aku terjumpa fakta mengatakan "nabi wafat pada umur 63 tahun jadi hidup kita selepas umur 63 tahun tu macam saguhati je lah". Sampai sekarang aku sendiri pun tak faham maksud tu.


Bila diserang demam, batuk dan selesema serentak ni terfikir pulak dosa2 kecil yang pernah aku buat sepanjang tahun 2011. Paling tak boleh lupa selalu je pau duit ayah. Sebelum gi klinik tadi risau jugak takot kene masuk hospital tapi suhu badan terkawal lagi. Harap2 cepat baik, lagi 3 minggu dah nak mula sem baru.



Dapat 4 jenis ubat jadi cik nina jangan malas2 makan ubat ye kalau nak cepat baik. Sampai sini jelah, tak tahan dengan hidung. Terima kasih sudi baca. Bye !


11 December 2011

Gerhana Bulan





Hye semua. Semalam korang tengok tak gerhana bulan ? Ada yang tak sempat tengok sebab terlindung dengan awan. Nasib baik aku sempat tengok kejadian ciptaan tuhan. Gerhana bulan berlaku bila matahari, bumi dan bulan berada dalam garisan lurus dimana bulan bertentangan dengan bumi dan terlindung daripada matahari. Fenomena ini juga dikaitkan dengan pasang surut air laut.


Cantik bulan pada malam 10 December 2011 bersamaan dgn 14 Muharam 1433 Hijrah
 Gambar ini diambil pada pukul 7.40pm waktu malaysia.


Jika atmosfera bumi bebas dari pencemaran udara, bulan kelihatan amat cerah. Kebanyakan cahaya yang dibiaskan memiliki spektrum cahaya merah. Sebab itu bulan nampak seperti berwarna gelap, merah tembaga, jingga ataupun coklat. Bukan senang nak dapat tengok bulan terang macam nie. 


8 December 2011

Perlu Ke Simpan Barang Kenangan Tu ?





Selamat pagi semua. Perut pun dah kenyang. Pagi ni tergerak hati pulak nak kemas bilik dan terjumpa barang2 pemberian bekas kekasih. Bila cakap tentang cinta mesti ramai yang suka bagi barang kepada kekasih hati. Kalau lelaki dia suka bagi gf dia coklat. Tu tak apa la, habis makan terus buang, kalau bunga dah kering terus campak dalam tong sampah. Tapi kalau yang bagi baju, tudung, tali pinggang, kasut dan sebagainya kalau kasih tak kesampaian camner?




surat cinta la konon..semuanya dah berlalu.


Kalau buang tu tandanya nak melupakan atau tanda sakit hati? Kalau baju mahal sayang nak buang? Bagi aku memang susah nak buang barang pemberian tu tapi disebabkan sakit hati hilang dah rasa sayang nak simpan. Bagi mereka yang buang tu, tak rasa menyesal? Mana lah tahu nanti akan bersatu semula. Bagi aku cukup la sekali sakit hati. Terpulang pada korang nak simpan ke tak.


Still simpan lagi tanpa perasaan apa2. 
Lelong kat pasar malam laku kot.


Tepuk dada tanya hati. Kalau rasa barang tu semua buat hati korang down dan sentiasa sedih buang saja. Tapi bukan buang ke tong sampah ye, bagi je orang lain guna. Kalau baju tu kawan korang tak sudi terima bagi je pada insan yang memerlukan. Jangan membazir. Pergi 2 orang lelaki tak bermakna aku salah tak bermakna aku betul tapi menyedarkan diri dari terus disakiti. Peace.

6 December 2011

Apa Itu Love Drunk ?


Minggu ni banyak sungguh jemputan kenduri kawin. Jadi aku menjadi peneman setia untuk pergi makan nasi minyak free. Indahnya dapat bergosip pasal decoration pelamin, baju pengantin, pasangan pengantin tu secocok kah?, berapa ribu duit hantaran, katering kat mana dan bla..bla..bla, tersenyum aku dengar makcik2 bergosip. 


Tak sangka mamat tu ada pertalian darah dengan aku
Langkah bendul betul. Aku pun tak kawin lg




Kalau dah mabuk bercinta sampai ke pelamin dari buat benda bukan2. Rupa paras dah tak penting lagi janji hati dah suka. Esok kalau hati dah tak suka "ceraikan aku !". Siapa pun kalau dilamun cinta mula dengar lagu2 tangkap leleh ciptaan Eddie Hamid macam lagu Halimah Jonggang takpun band jiwang yang bermula dengan huruf S contohnya Spring, Scoin, Spoon, Slam, Spin, Siti Nurhaliza pun boleh la.



With my Mak Chaq at Pinang Court, Sungai Pinang, Penang



Bila dah lamun cinta automatik jadi stalker. Bukak Fesbok orang yang kita angau semata-mata nak tengok status hubungan. Bila angau mula nak jadi gatal terlebih. Hormon pun tak betul. Najis mutawasitoh tu. Bila orang cakap 'makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah' sebenarnya tak boleh nak menggambarkan orang tu sedang dilamun cinta. Sebab tu la orang dulu2 handal membuat sajak cinta walaupun sekolah pondok je. Jika mengalami simptom2 berikut, anda sebenarnya sedang dilamun cinta, bukannya demam panas seperti yang doktor kata. Anyway aku tiba2 diserang demam pulak harini. Tak bermakna aku demam sebab rindukan si dia, mamat tu pun demam jugak. Alahai ~~



3 December 2011

Lakonanmu Palsu Belaka !




Gara-gara terlalu banyak menonton movie jadi terikut-ikut. Nak kena lempang baru sedar lepas tu pura-pura menangis. Tak payah nak hidup dalam kepura-puraan atau berlakon. Jadi diri sendiri okay. Orang kata, kalau kita kongsi makanan, hubungan akan lebih mesra. Tapi jangan percaya sangat. Kemesraan lebih kepada saling mempercayai dan hormat menghormati. Setakat kongsi minuman coke dengan boyfriend memang nampak sweet. Opss kantoi pulak ! Kalau kita pandai jaga hubungan sesama kawan, kita makan dalam pinggan asing-asing pun masih boleh kekal lama persahabatan tu. So kawan jom kita kawan sampai berkedut.


Please jangan buat macam ni ! baik bukak tudung terus.


Sebabnya aku banyak tengok perangai orang-orang sekeliling. Tak kira kawan rapat, kawan sekolah, jiran takpun kawan kolej. Aku pun tak faham kat fb bertegur sapa tapi kat luar masing-maing takut nak tegur, takut nak senyum ada yang buat-buat tak kenal. Satu je kelemahan aku, aku susah nak senyum kat orang takut tak dapat feedback, mana tau orang tu tengah badmood ke memang confirm tak senyum. Tak bermakna aku sombong. Jadi untuk sem baru aku taknak sombong dengan senior junior. So, jangan jadi manusia yang hidup dalam kepura-puraan. 


Sebelum tu jom layan behind the scene project final Digital Audio Video (DAV). Ceh kalah pelakon bollywood. Aku jadi heroin kot. Jeng..jeng..jeng





p/s: Susah sebenarnya nak jaga hati orang !! once perasaan kita dipermainkan, sampai bila-bila kita ada bad impression kat orang tu. Jadi kita haruslah berpura-pura kononnya takda apa-apa. 



22 November 2011

Berhenti Merokok Sebab Bercinta ?




Dengan rasa geram  aku pun tulis entri ni. Tengah aku makan kueteow dengan gelojoh tibatiba datang satu bau.. Asap rokok ! lari... semerbak ja. Aku memang tak suka lelaki merokok tapi pakwe, ex-boyfren termasuk ayah pun hisap rokok. Sabo jelah ye kak nina. Salah satu sebabnya takut nanti bila mengandung ada effect pulak kat baby dalam perut tu (bila masa pulak aku ni kawin ?) Lelaki selalu mengaku nak berhenti merokok bila umur XX, dah kawin nanti nak berhenti. Tapi spoil sebab ayah sendiri pun macam tu. Ni semua janji janji manis & tak pernah betul. Serius. Ok, aku taknak bermusuh dengan orang merokok, ramai kawan yang merokok. Cuma jangan menipu diri sendiri. Macam mana sekali pun kalau tak dapat mesti resah, gelisah. Hakikatnya kalau dapat lelaki yang merokok, rokok tu jadi kekasih. Bini jatuh nombor dua kot (pity my mother).


Ini cuma drama tiada kaitan dengan yang masih hidup atau pun telah tiada.
Saya seorang penghisap lollypop perisa epal OK ! not smoker.



Sampai bila orang orang ni nak berhenti merokok. Berleter pun masuk kanan keluar kiri tak pun simpan jadi taik telinga kot. Kepada kawan kawan, sedara mara yang hisap rokok, jangan emo dengan aku nanti. Bukan nak kutuk korang dalam blog. Macam mana sekali pun aku still lepak dengan mereka ni. Jangan malu malu jangan segan segan eh. 



21 November 2011

Pencinta Alam


Hahai selamat tengah malam semua.
Cuti sem sudah bermula, yahoo !
Mula la datang balik penyakit MALAS aku.
Rindu pulak kat Ipoh, rindu kawan-kawan.
Tak sangka dah masuk 2 tahun aku hidup di perantauan.
Cewah ayat nak sadis saja. Teringat hari-hari kat sana.
Asal malam aku jadi pencinta alam, kuar pusing ipoh nak tengok rama-rama.
Tahun depan mesti dah takda, mesti dah habis musim mengawan. erkk..
Asal aku excited pulak cakap pasal mengawan ni. Oppsss sorry.
Semalam tengok kucing mengawan. Haish.


Setahun sekali dapat tengok rama-rama mengawan

Pencinta alam sanggup keluar malam


Aku nampak saja macam ganas kasar tapi dalam hati ada taman.
Sayang sangat kat binatang. Serangga pun aku sayang. 
Serius cakap aku sayang rama-rama, pepatung, ladybird.
Bila dah duduk bandar ni susah nak tengok benda-benda alah ni.
Miss kampung. Bye.

6 November 2011

Hangout Di Hari Raya Aidiladha


Selamat hari raya korban buat semua. Hari ini aku mengambil peluang keluar bersama kawan-kawan skolah.  Macam biasa la, lepak bertiga di Sunway Carnival. Cuci mata bukan untuk menggatal tau. Maklum la kami jarang jumpa, selalunya kalau ada cuti baru la boleh jumpa kengkawan. Rindu kot dengan 2 orang nie. Kalau keluar tu ada-ada saja aktiviti yang nak dibuat. Orang sibuk kurban lembu kami sibuk buat benda lain. Haha ngek! Akhirnya tandaks jugak port sesuai nak ambik gambaq. Pantang nampak cermin jadi macam kat bawah nie. 


Suka rambut bila sanggul ni

Sebelum karok selfie dulu

Propa lebih

Mulut herot.. macam-macam hal


Kalau keluar dengan 2 orang nie mesti jadi gila-gila. Dah penat tawaf shopping mall tu kami teringin nak karok. Lama tak karok bersama, Sehati Sedansa la katakan. Nasib baik menyanyi sampai puas sampai suara dah takda baru ingat nak balik rumah. Hee.. 



Tengok la video sengal kami. Hahaha..
Mamy berduet dengan Tinie lagu Hi Hi Bye Bye - Ezzlyn




30 October 2011

Cukur Jambul Baby Girl


Selamat malam semua. Sambil download lagu sambil blogging.
Cewahh keja 2 in 1. Cepat sikit kann. Cepat aku tido.
Ok, harini aku berjalan jauh sampai makan nasi tambah 2 kali.
Oppssss kantoi suda aku makan banyak ! 
Sebenarnya pegi majlis cukur jambul cucu sulung mak angkat di Teluk Intan.

Gambar kami yang gedik2 semua ada.



Ini terlebih syok sebab dapat makan free

Abaikan orang ini sebab dia dah jadi Pak Ngah ! yeayy
PEACE Domo
Operasi membotakkan kepala

Comelkan baby girl ni, tido dalam duit 
Putri Rania Hermilia

Budak2 yang takde gigi. Aku suka betol tengok gelagat.

Icha dengan rasa ingin tahu, kenapa baby nie menangis
Haha, lawak.

Abang Aizat dah jadi Pakcu. 

Comelnyaaa

Kedai menjual Pau Ngigau dan Mee Tsunami. Hahaha

Paling tak boleh blah, sampai kat Kampar ada kedai nama Pau Ngigau dengan Mee Tsunami.
Confirm sape yang singgah makan mesti mengigau malam2 nak makan.
Sempat lagi berhentikan kereta sebab nak snap gambar ni.
Ok gudnite. See you again. Tata Titi Tutu.

24 October 2011

Fakes People !





Hye assalamualaikum semua !
Hampir 2 bulan juga tak update blog ni sebab busy.
Mintak maap ohhh..tiba2 rindu nak blogging.
Rindu kat semua, bila rindu mesti ada l.o.v.e
Ok agak2 dah panjang intro aku ni melebihi beberapa baris.



Kebelakangan ni aku sibuk bila memikirkan exam lagi berapa hari.
Sampai tak sempat makan, tak cukup tido. Itu biasa la.
Nama pun student sepenuh masa.
Tapi sempat lagi orang2 "ini" mengambil kesempatan untuk stalker fb, belek2 gambar
last2 ajak bercinta? WHAT !
Eh dah penat nak fikir pasal cinta lagi. Cukup aku dah kenal ZF.
No more love. Cewahhh, ayat tak boleh blah.
Episode drama cinta sem lepas pun tak habis2 lagi.
Tolong jangan kutuk2 lagi, dah putus buat cara putus.
Menyesal aku boleh sayang orang criminal ni dulu.
Bagi dia, aku tak boleh bahagia. bila aku bahagia dia rasa "panas".






Tak perlu sayang orang tu sebab rupa paras.
Betul cakap mak yang bukan semua kita nak boleh dapat.
Sayang jangan lebih2 nanti kita juga yang sakit.
Syukur, aku tak terlalu memberi sayang tu. 


Aku belajar melupakan orang yang melupakan aku,
Aku belajar memaafkan semua yang menyakiti aku,
Aku belajar untuk menjadi yang terbaik untuk orang yang aku sayang,
Tapi satu yang tak boleh aku pelajari adalah
Aku harus tersenyum di saat orang yang aku sayang menyayangi orang lain.


22 September 2011

Jamuan Raya Kolej 2011





Assalammualaikum semua.
Dalam bulan nie aku tak update pun sebarang cerita baru. 
Jadi harini baru nak update cerita jamuan raya kolej bagi tahun ini. 
Selalunya setiap tahun, memang jamuan raya yang ditunggu-tunggu. 
Bukan senang dapat makan free. Siap boleh tambah berkali-kali. Hehe. Ini over!
Yelah, 3 tahun belajar bermakna 3 kali saja dapat merasai jamuan raya. Sedih pulak.


Melaram sakan budak-budak termasuk aku. Dengan high heelsnya, tinggi tak dapat nak dipastikan.
Janji aku tak jatuh tersungkur depan orang dan kononnya dah biasa pakai wedges jadi tak gayat.
Bila lagi nak melaram kan? Kalau ada event best-best boleh melaram lagi lepas nie. Wee ~~
Jadi setiap kali jamuan mesti bergambar, memang tak sah kalau takda papparazzi dalam hidup nie.
Selalunya dalam blog aku nie mesti gambar je yang banyak dari tulisan. Well, aku takda ayat yang panjang berjela nak ditaip. Gambar itu menceritakan segalanya.. Cewahh.
Jom nengok gambar kami yang sweet-sweet nie. Hehe



With Eton.. Heee


My papparazzi... berkawan dari sem 1 sampai sekarang


Ada gaya dokter?


Kami sedondon tanpa dirancang. Orengiur nyee


Bersama junior-junior


Kawan masa belajar di Kedah. Tak sangka dia sambung degree kat kolej.


Nisa my alarm.. Hehe. Yelah alarm kat dorm aku dulu


My Housemates! Cun tak? tak cun. 


19 September 2011

Raya Tak Jadi






Entry ini merupakan kisah sambungan dari entry yang lepas. Tengok sini "Dari Fort Cornwallis ke Batu Feringghi". Memandangkan kawan-kawan nak tengok movie nie dan time tu pulak baru saja lepas raya. Mesti best kalau tengok filem pun pasal raya jugakkan. Hehehe. Jangan lupa tengok nanti tau. 



Filem ini mengisahkan seorang ahli perniagaan, Leo yang bakal mengalami kerugian yang banyak kerana kontena yang berisi kurma-kurma yang ingin dijualnya sebelum raya tidak sampai. Oleh itu, dia telah merancang untuk menunda hari raya dengan menculik Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Hj. Ehsan (Jalaluddin Hassan). Leo telah mengarahkan 2 pekerjanya, Ali dan Abu untuk melakukan penculikan tersebut. Mereka berdua telah berjaya menculik Hj. Ehsan namun masalah timbul apabila Ali dan Abu telah tertukar teksi yang ada Hj. Ehsan dengan Shuib (Apek) iaitu seorang pemandu teksi. Ketika itu Ali dan Abu berhenti di kedai mamak untuk makan dan mereka ditangkap kerana tidak berpuasa. Haha..





Part lawak. Haha.. macam apa ja. Minum botol susu..



Shuib mempunyai seorang adik yang pekak iaitu Bob (Johan) tapi dia suka nyanyok. Kekecohan berlaku apabila Shuib dan Bob menemui Hj. Ehsan yang disangka telah mati di dalam boot teksi. Mereka berdua telah membuat keputusan untuk mengebumikan mayat itu. Tiba-tiba mayat yang disangka telah mati itu hidup semula dan telah memeranjatkan semua orang. Hj. Ehsan kemudian menerangkan mengenai penculikannay. Sementara itu, Leo telah mengarahkan Ali dan Abu untuk mendapatkan semula Hj. Ehsan dan mereka pula menculik ibu dan adik perempuan Shuib dan Bob sebagai tebusan. Yang bestnya isteri Hj. Ehsan sangat la suka shopping. Tak habis-habis nak shopping. 


Cat women pulak.. Haha





Kemudian, Leo mengarahkan Shuib meminta wang tebusan dari isteri H. Ehsan dan menyerahkan wang tebusan dan Hj. Ehsan kepadanya sebelum dia melepaskan ibu dan adik perempuan Shuib dan Bob. Leo dan 2 pekerjanya telah diserbu dan ditangkap polis ketika melakukan urusan pertukaran tebusan. Shuib dan Bob berasa sedih kerana mereka terpaksa meraikan hari raya seperti hari raya tahun-tahun yang lepas dalam serba kekurangan. Tetapi Hj. Ehsan telah datang menziarahi dan memberikan pelbagai hadiah dan duit sebagai ganjaran menolong dia. Selain itu, mereka telah ditawarkan bekerja bersamanya. 


Meh tengok trailer.. Serius lawak! :)





17 September 2011

Dari Fort Cornwallis Ke Batu Feringghi


Entah mimpi apa harini Norman dan Amir ajak berjalan. Aku pun takda plan jadi setuju keluar dengan mereka. Kami ber 3 sebenarnya takda hala tuju. Biasa la kalau plan tak dirancang mesti tatau nak pegi mana. Dalam feri baru si Amir cakap dia tak pernah lagi berjalan kat bandar Georgetown. Kan bagus kalau cakap awal-awal senang la nak bawak berjalan. Jadi tempat pertama yang dituju mestilah Fort Cornwallis. Keluar dari feri terus sampai situ. Mesti rindu nak tengok tugu Francis Light. Bergambar dalam tu sambil duduk atas meriam. Dengan cuaca yang baik. Memang seronok hati ni. Kalau kat Ipoh jangan harap kami nak keluar ber 3. Nanti jadi gosip pulak kat kolej. Hehe


Tugu Francis Light. Dah bertahun dia berdiri kat situ. Hehe
Amir dan Norman
Best duduk atas tembok penjara. Dulu ni penjara tau
Suka gambar ni. Nampak awan membiru gitu
Dah ready nak fly ke bulan. Ada ke bulan siang-siang ni? Haha


Dari kubu kami ke Tugu Peringatan James Richardson Logan pulak bersebelahan dengan mahkamah majistret. Ala jalan kaki pun boleh, dekat saja tempat tu. Aku suka sangat bergambar kat tugu tu. Nampak macam bukan di Malaysia. Nampak ada style overseas tempat tu. Hehe. 



Kami dah macam pelancong. Wah..wah


Dari tugu peringatan kami dah taktau nak kemana sampai la depan muzium. Entah macam mana cari tempat parking dan berjalan masuk ke pintu utama. Sebenarnya aku tak pernah masuk pun Muzium Negeri Pulau Pinang. Dengan bayaran RM 10. Time tu jugak hujan rintik-rintik. Kali pertama masuk dalam muzium memang cantik tapi sayangnya anda tak dibenarkan ambil gambar dalam tu dan jawabnya kamera kena simpan. Huu sedihnya tapi memang barang-barang yang dipamerkan ada nilainya. Bermacam-macam sejarah tentang Pulau Pinang dapat aku tau. Dari zaman penjajahan British dan Jepun hingga zaman selepas merdeka. Penduduk yang berhijrah ke Penang dan makanan, masyarakat, budaya, baju pengantin dan bilik tidur. Macam-macam adaa..



Cantikkan?
Luar muzium.. kereta cable lama Bukit Bendera
Kereta Rolls Royce zaman British


Lepas menghabiskan masa dalam muzium. Rasanya lama jugak kami dok dalam tu. Rasa macam tak puas. Tengok cuaca pun dah tak hujan jadi makan angin kat Batu Feringghi pulak. Yeahh.. aku ikut saja apa kata driver. Masa pun dah petang dan elok sangat dok kat pantai. Menjemurkan kulit muka kat pantai. Ada potensi menjadi hitam or jadi orang minyak. Haha.. 



Rambut dah serupa laki. Obie kata muka macam vokalis Rise Against. 


Lastly sebelum kami balik ke rumah masing-masing. Ingat nak tengok wayang pulak. Macam-macam permintaan mamat 2 orang tu. Jadi aku mencadangkan tengok saja wayang kat Gurney Plaza. Boleh jugak jumpa member lama masa study kat Kedah dulu. Si Ashraf dan Khalis Izmi gemok tu keja kat GSC Gurney. Boleh borak-borak sat dengan depa. Maka kami tengok filem Raya Tak Jadi. Konfem gelak punya dalam wayang tu. Dalam setengah jam jugak tunggu wayang tu start. Penantian satu seksaan. Cewah..


Restoran Pastamania ! Baru dibuka di tingkat atas Gurney.. Wallah


Okelah dah penat nie. Tunggu next entry aku review filem Raya Tak Jadi nie. Yang penting memang lawak tengok Pak Jalaluddin Hassan tu dan si penyakit nyanyuk Johan. Hahaha. Lebih kurang dalam pukul 7 lebih aku sampai rumah. Lambat balik mak risau pulak walaupun dah kenal 2 orang nie. 


Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com