22 September 2011

Jamuan Raya Kolej 2011





Assalammualaikum semua.
Dalam bulan nie aku tak update pun sebarang cerita baru. 
Jadi harini baru nak update cerita jamuan raya kolej bagi tahun ini. 
Selalunya setiap tahun, memang jamuan raya yang ditunggu-tunggu. 
Bukan senang dapat makan free. Siap boleh tambah berkali-kali. Hehe. Ini over!
Yelah, 3 tahun belajar bermakna 3 kali saja dapat merasai jamuan raya. Sedih pulak.


Melaram sakan budak-budak termasuk aku. Dengan high heelsnya, tinggi tak dapat nak dipastikan.
Janji aku tak jatuh tersungkur depan orang dan kononnya dah biasa pakai wedges jadi tak gayat.
Bila lagi nak melaram kan? Kalau ada event best-best boleh melaram lagi lepas nie. Wee ~~
Jadi setiap kali jamuan mesti bergambar, memang tak sah kalau takda papparazzi dalam hidup nie.
Selalunya dalam blog aku nie mesti gambar je yang banyak dari tulisan. Well, aku takda ayat yang panjang berjela nak ditaip. Gambar itu menceritakan segalanya.. Cewahh.
Jom nengok gambar kami yang sweet-sweet nie. Hehe



With Eton.. Heee


My papparazzi... berkawan dari sem 1 sampai sekarang


Ada gaya dokter?


Kami sedondon tanpa dirancang. Orengiur nyee


Bersama junior-junior


Kawan masa belajar di Kedah. Tak sangka dia sambung degree kat kolej.


Nisa my alarm.. Hehe. Yelah alarm kat dorm aku dulu


My Housemates! Cun tak? tak cun. 


19 September 2011

Raya Tak Jadi






Entry ini merupakan kisah sambungan dari entry yang lepas. Tengok sini "Dari Fort Cornwallis ke Batu Feringghi". Memandangkan kawan-kawan nak tengok movie nie dan time tu pulak baru saja lepas raya. Mesti best kalau tengok filem pun pasal raya jugakkan. Hehehe. Jangan lupa tengok nanti tau. 



Filem ini mengisahkan seorang ahli perniagaan, Leo yang bakal mengalami kerugian yang banyak kerana kontena yang berisi kurma-kurma yang ingin dijualnya sebelum raya tidak sampai. Oleh itu, dia telah merancang untuk menunda hari raya dengan menculik Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Hj. Ehsan (Jalaluddin Hassan). Leo telah mengarahkan 2 pekerjanya, Ali dan Abu untuk melakukan penculikan tersebut. Mereka berdua telah berjaya menculik Hj. Ehsan namun masalah timbul apabila Ali dan Abu telah tertukar teksi yang ada Hj. Ehsan dengan Shuib (Apek) iaitu seorang pemandu teksi. Ketika itu Ali dan Abu berhenti di kedai mamak untuk makan dan mereka ditangkap kerana tidak berpuasa. Haha..





Part lawak. Haha.. macam apa ja. Minum botol susu..



Shuib mempunyai seorang adik yang pekak iaitu Bob (Johan) tapi dia suka nyanyok. Kekecohan berlaku apabila Shuib dan Bob menemui Hj. Ehsan yang disangka telah mati di dalam boot teksi. Mereka berdua telah membuat keputusan untuk mengebumikan mayat itu. Tiba-tiba mayat yang disangka telah mati itu hidup semula dan telah memeranjatkan semua orang. Hj. Ehsan kemudian menerangkan mengenai penculikannay. Sementara itu, Leo telah mengarahkan Ali dan Abu untuk mendapatkan semula Hj. Ehsan dan mereka pula menculik ibu dan adik perempuan Shuib dan Bob sebagai tebusan. Yang bestnya isteri Hj. Ehsan sangat la suka shopping. Tak habis-habis nak shopping. 


Cat women pulak.. Haha





Kemudian, Leo mengarahkan Shuib meminta wang tebusan dari isteri H. Ehsan dan menyerahkan wang tebusan dan Hj. Ehsan kepadanya sebelum dia melepaskan ibu dan adik perempuan Shuib dan Bob. Leo dan 2 pekerjanya telah diserbu dan ditangkap polis ketika melakukan urusan pertukaran tebusan. Shuib dan Bob berasa sedih kerana mereka terpaksa meraikan hari raya seperti hari raya tahun-tahun yang lepas dalam serba kekurangan. Tetapi Hj. Ehsan telah datang menziarahi dan memberikan pelbagai hadiah dan duit sebagai ganjaran menolong dia. Selain itu, mereka telah ditawarkan bekerja bersamanya. 


Meh tengok trailer.. Serius lawak! :)





17 September 2011

Dari Fort Cornwallis Ke Batu Feringghi


Entah mimpi apa harini Norman dan Amir ajak berjalan. Aku pun takda plan jadi setuju keluar dengan mereka. Kami ber 3 sebenarnya takda hala tuju. Biasa la kalau plan tak dirancang mesti tatau nak pegi mana. Dalam feri baru si Amir cakap dia tak pernah lagi berjalan kat bandar Georgetown. Kan bagus kalau cakap awal-awal senang la nak bawak berjalan. Jadi tempat pertama yang dituju mestilah Fort Cornwallis. Keluar dari feri terus sampai situ. Mesti rindu nak tengok tugu Francis Light. Bergambar dalam tu sambil duduk atas meriam. Dengan cuaca yang baik. Memang seronok hati ni. Kalau kat Ipoh jangan harap kami nak keluar ber 3. Nanti jadi gosip pulak kat kolej. Hehe


Tugu Francis Light. Dah bertahun dia berdiri kat situ. Hehe
Amir dan Norman
Best duduk atas tembok penjara. Dulu ni penjara tau
Suka gambar ni. Nampak awan membiru gitu
Dah ready nak fly ke bulan. Ada ke bulan siang-siang ni? Haha


Dari kubu kami ke Tugu Peringatan James Richardson Logan pulak bersebelahan dengan mahkamah majistret. Ala jalan kaki pun boleh, dekat saja tempat tu. Aku suka sangat bergambar kat tugu tu. Nampak macam bukan di Malaysia. Nampak ada style overseas tempat tu. Hehe. 



Kami dah macam pelancong. Wah..wah


Dari tugu peringatan kami dah taktau nak kemana sampai la depan muzium. Entah macam mana cari tempat parking dan berjalan masuk ke pintu utama. Sebenarnya aku tak pernah masuk pun Muzium Negeri Pulau Pinang. Dengan bayaran RM 10. Time tu jugak hujan rintik-rintik. Kali pertama masuk dalam muzium memang cantik tapi sayangnya anda tak dibenarkan ambil gambar dalam tu dan jawabnya kamera kena simpan. Huu sedihnya tapi memang barang-barang yang dipamerkan ada nilainya. Bermacam-macam sejarah tentang Pulau Pinang dapat aku tau. Dari zaman penjajahan British dan Jepun hingga zaman selepas merdeka. Penduduk yang berhijrah ke Penang dan makanan, masyarakat, budaya, baju pengantin dan bilik tidur. Macam-macam adaa..



Cantikkan?
Luar muzium.. kereta cable lama Bukit Bendera
Kereta Rolls Royce zaman British


Lepas menghabiskan masa dalam muzium. Rasanya lama jugak kami dok dalam tu. Rasa macam tak puas. Tengok cuaca pun dah tak hujan jadi makan angin kat Batu Feringghi pulak. Yeahh.. aku ikut saja apa kata driver. Masa pun dah petang dan elok sangat dok kat pantai. Menjemurkan kulit muka kat pantai. Ada potensi menjadi hitam or jadi orang minyak. Haha.. 



Rambut dah serupa laki. Obie kata muka macam vokalis Rise Against. 


Lastly sebelum kami balik ke rumah masing-masing. Ingat nak tengok wayang pulak. Macam-macam permintaan mamat 2 orang tu. Jadi aku mencadangkan tengok saja wayang kat Gurney Plaza. Boleh jugak jumpa member lama masa study kat Kedah dulu. Si Ashraf dan Khalis Izmi gemok tu keja kat GSC Gurney. Boleh borak-borak sat dengan depa. Maka kami tengok filem Raya Tak Jadi. Konfem gelak punya dalam wayang tu. Dalam setengah jam jugak tunggu wayang tu start. Penantian satu seksaan. Cewah..


Restoran Pastamania ! Baru dibuka di tingkat atas Gurney.. Wallah


Okelah dah penat nie. Tunggu next entry aku review filem Raya Tak Jadi nie. Yang penting memang lawak tengok Pak Jalaluddin Hassan tu dan si penyakit nyanyuk Johan. Hahaha. Lebih kurang dalam pukul 7 lebih aku sampai rumah. Lambat balik mak risau pulak walaupun dah kenal 2 orang nie. 


1 September 2011

Film Review Hantu Bonceng : Bonceng Jelah






Best tak tengok jijan dengan hantu? Hahaha.. Siyes lawak! Kali nie best pulak tengok Kunyit a.k.a Taiyuddin yang jadi kawan baik Amran dalam filem ini. Sememangnya lakonan mereka berdua menjadi dalam movie nie. Hakikatnya bukan aku yang menjadi tukang pilih movie sebab Tini yang tolong belikan. Ngeh..ngeh. Harini kami tengok wayang kat Sunway Carnival. Dah boleh hafal tempat. Raya tahun nie tengok wayang lagu. Hihi..



Meh nak sinopsis sikit: Mengisahkan Amran, seorang budak Delivery yang gemar berlumba moto. Satu hari selepas memenangi satu perlumbaan, Amran telah mendapat habuan seorang Bohsia bernama Maya. Malang memang tak berbau, ketika Amran hendak bawa Maya memboncengnya keluar dari port, mereka telah accident. Lori lanngar moto Amran, apa lagi arwah lah si Maya tu di tempat kejadian. Sejak itu, Amran sering diganggu dengan hantu pompuan tu. Hantu maya meminta Amran sempurnakan mayatnya. Dia yang dah tak tahan dengan gangguan hantu Maya cuba mendapatkan bantuan kawan karibnya, Kunyit dan juga kekasihnya, Hali-MAH-ton yang merupakan seorang jururawat. 






Halimahton yang frust dengan perangai Amran yang suka berlumba dan kaki perempuan nie mulanya taknak tolong selesaikan masalah si Amran.. Yelah, perempuan kalau merajuk macam tulah. Atas bantuan kunyit, macam2 cara mereka telah cuba untuk selesaikan gangguan hantu Maya tu. Dari bomoh hinggalah ustaz. Halimahton mula terima semula Amran setelah melihat perubahan padanya dan turut membantu Amran a.k.a Ucuknya. Tanpa diduga muncul Ayu dalam hidup Amran. Dia tu kembar Maya. Berjayakah diorang ini? Haa.. sama2 la kita tengok kat wayang. 







Scene pecah perut bila Kunyit dan Amran jumpa ustaz. Lawak tengok Cat Farish jadi ustaz. Menjadi saja lakonan dia. Dari bomoh yang dilakonkan oleh Eizlan Yusof tu. Haha.. Kononnya jadi baik la nie. Dan jugak scene, masa si Baby a.k.a Halimahton dan Ucuknya dah berbaik semula. Ton tolong Amran cari keluarga budak perempuan yang nama Maya tu. So sweet pakai baju Couple. Haha..  Ada lagi scene lawak bila si Amran intoduce Ayu dan Kunyit kat boss dia untuk kerja kat tempat dia keja tu. Disitulah bermulanya episode Amran curang. 








Overall.. movie nie memang lawak habis dan bagi orang lelaki mereka dapat cuci mata sehingga bersinar-sinar bila tengok aksi2 Jue Aziz dan Juliana Evans dalam movie nie. Walaupun tak seksa sangat tapi boleh la terpukau jugak plus diorang memang lawa kan..kan..kan. Kalau rasa nak gelak hingga menangis wajib tengok. Haha



Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com