28 December 2011

Facebook Timeline Tak Selamat


Facebook Timeline


Sejak fesbuk berubah aku dah malas nak online lama2. Makin pening dengan timeline yang kononnya macam header blog tapi header blog pun tak sepening timeline. Timeline tu sebenarnya tak selamat. Bila orang guna timeline lagi senang stalker nak tengok profile kita dari mula buat account fb sampai sekarang. Tak bahaya ke?



Bila ingat balik, dalam status lama fb berlambak status tangkap leleh masa bercinta zaman monyet dengan bekas kekasih dulu, status yang tak sesuai dibaca oleh ahli keluarga (dulu mak ayah takda fesbuk lagi, sepupu sepapat, makcik pakcik dan sewaktu dengannya), tak pun status berunsur maki-an. 



Bagi stalker, cukup mudah nak korek maklumat dalam status fesbuk lama korang. Jadi hati2 menggunakan timeline. Malangnya dalam beberapa minggu lagi mungkin secara automatik fesbuk akan bertukar menjadi timeline dan lepas tu aku takkan layan fesbuk sangat melainkan Twitter dan Blog.


Dihantar oleh kawan yang mana omputih tu ajak dia masuk agama setan


Selain kes virus yang menyerang fesbuk dengan menghantar klip video lucah kat wall org. Itu pun dah buat aku fade up. Apa pun ini cuma nasihat dan sekadar peringatan :) Take care. 



p/s: Bila dah jadi timeline, senang la bf nak usha kisah cinta dulu. Bila dah baca tu jangan korang gadoh2 dengan awek pulak. Itu kisah dah expired. Janji sekarang korang bahagia. Jangan marah eh takda niat pun nak kutuk2. PEACE

24 December 2011

Kawin Lewat Pengaruhi Kesuburan


Jangan salahkan ibu2 yang mengandung kerana fenomena kawin lewat nie. Kalau zaman atok nenek kita dulu diorang kawin masa umur belasan tahun tapi sekarang ramai yang kawin umur 30an. Bila dah kawin lambat, lambat jugak nak dapat anak. Orang pompuan pulak kalau makin lewat makin tak subur tak macam orang lelaki. Pasangan sekarang ni dapat anak sepasang pun dah cukup tak macam orang dulu anak sampai berbelas-belas (kuatnya tok aku lahir 9 orang anak, SUPER MOM !).


Pendapat aku la, lepas habis belajar nak kerja dulu bila dah mantap kewangan baru fikir pasal kawin kot. Yelah nak kena bayar duit pinjaman 'MARA', duit ansuran kereta, minyak, tol dan lain2 lagi. Bukan senang nak kawin cik nina oii, banyak commitment. Kalau laki pulak dah ready ke nak jadi suami mithali?


Nak baby macam ni. Comel Rania


Nak kawin pun kena pakai duit yang banyak. Bukan kawin main2. Ini serius. Bila tengok je mak aku siapa sangka dia kawin lewat sebab tu dapat aku sorang je. Nak menjaga sorang anak ni pun payah. Ok, aku mengaku yang aku dulu buas macam jantan. -.-' . Faktor rupa paras dan penampilan yang kurang menarik jugak menjadi punca orang tidak tertarik untuk menjadi pasangan hidup. Mesti setiap orang ada taste nak cari calon masing2 kann..Ok la, nak tido dulu. Selamat malam semua.


p/s: Ada anak ramai pun tak semestinya diorang sanggup jaga ibubapa. Lastly hantar rumah orang tua.



23 December 2011

Perkara Yang Ingin Dilupakan Semasa Zaman Persekolahan


Sempena 'Kembali Ke Sekolah' ramai budak2 seronok beli baju baru, kasut baru, pensil box baru, diorang tak tahu lagi penderitaan dan kesengsaraan yang kami warga tua ni alami di zaman sekolah. Ada beberapa perkara yang ingin dilupakan di zaman sekolah. 



1) Kena bangun pagi

Rumah aku dengan sekolah tak jauh sangat. Tapi perlu lagi minta tolong ayah hantarkan. Walaupun bangun awal tapi aku selalu je lambat datang sekolah gara2 duduk mengadap cermin lama2 walhal sekolah perempuan. Bila dah nampak bangunan sekolah, lepas tu tiba2 terdengar bunyi loceng pulak. Pengawas dah tunggu kat depan pintu pagar. Memang muka femes, dicop budak suka datang lambat kecuali hari Isnin sebab ada perhimpunan.



2) Kena kapur kasut

Benda yang paling membosankan. Basuh kasut tak ada masalah sebab aku selalu sumbat dalam mesin basuh. Tetapi mengapur kasut?? What's the point nanti kotor balik. 



3) Handphone dirampas dan apa lagi la..


Masa tu form 5, memang tengah syok layan lagu sekali cikgu lalu. Tak sempat nak sembunyi. Hari Rabu pulak, aku ada ko-ku kalau tak bawa minyak wangi, memang tak sah. Kawan aku yang sorang lagi bawa pewarna kuku. Time tu pulak ada spot check, kalau simpan dalam 'bukit' memang tak selamat sebab akan diraba2 oleh para pengawas, relakan jelah. Jadi kami sembunyi barang kat atas palang langsir. Hehe.


4) Tak dapat Pinjaman Buku Teks

Sedih kan? Jadi terpaksa beli buku teks yang tebal2 tu. Nasib baik kunci almari kelas aku yang pegang jadi buku teks simpan dalam tu, kalau simpan bawah meja habis hilang dek budak2 kelas petang.



5) Menghadiri kelas tambahan

Memang tak best sebab terpaksa melupakan hasrat untuk balik tido di rumah. Akibatnya aku akan berkhayal dalam kelas.



6) Tandas bertaraf iblyss

Budak2 sekolah memang tak reti nak pam tandas. Pegilah tandas tingkat mana pun, mesti ada pelbagai jenis tahi yang terdampar ataupun tenggelam timbul dalam mangkuk jamban. Cara yang terbaik kena pergi berak di tandas guru. Time sekolah menengah pulak faham2 sendiri sape yang suka buang roti kering merata-rata. 


 Ini gambar semasa Tingkatan 2. Teke la dimana wajah comel saya. Hehe.



Hah. Bagi pembaca yang masih bersekolah janganlah ponteng sekolah ya adik2. Teringat insiden mandi manda di tandas sekolah sebelum g ko-ku. Jimat air beb. 

20 December 2011

Lagu Yang Berunsur 18






Walaupun entry ini nampak terlalu bodoh dan keterlaluan kandungannya tapi bila difikirkan banyak lagu yang kita dengar di radio, MTV ataupun Youtube mengandungi mesej seksual tanpa kita sedar. Contohnya jika suami anda balik kerja dengan muka horny, itu tandanya dia telah mendengar lagulagu peransang di dalam kereta dalam perjalanan balik ke rumah.


1) Bruno Mars - The Lazy Song


I'll be lounging on the coach just chilling in my snuggie
Click to MTV so they can teach me how to dougie
Cause in my castle I'm the freaking man


Lirik mengajar cara persetubuhan. Kalau tengok klip video memang boleh buat orang bernafsu. Walaupun lagu Bruno Mars aku suka tapi lagu ini memang cannot go. Tengok monkey dengan short pants. Klip video paling bodoh pernah aku tengok.




2) Pitbull - Hotel Room Service

Meet me at the hotel room
Forget about your boyfriend and meet me at the hotel room
You can bring your girlfriends and meet me at the hotel room
We at the HOtel MOtel HOliday inn!

Mengajak kepada kecurangan dan persundalan. Tu yang banyak berita kene tangkap basah kat hotel then kawin free. Hehe. syoknya!


3) Rihanna - Rude Boy

Come here, rude boy, boy; can you get it up?
Come here rude boy, boy; is your big enough?
Take it, take it baby, baby
Take it, take it; love me, love me

Lagu ini sesuai dinyanyikan di dalam keadaan mabuk. Kepada jejaka, pastikan anda tidak menyanyikan lagu ini kepada jantan lain, terutamanya yang berkulit hitam. Paling senang negro la.


4) Semua lagu Lady Gaga

5) Semua lagu LMFOA


Jadi fikir2 kan. Nak tak nak terpaksa jugak dengar kalau on radio. Jom layan Janda, memang best lagunya. 


17 December 2011

Jom Belajar Bahasa Siam :)




Harini layan movie siam, dah takde keja. Tertarik hati pulak nak ajar korang sebut bahasa yang agak lembut kalau nak mengorat lelaki. Cewahh.. ok la sawad di kar (sebutan untuk perempuan).. sawad di kap (sebutan untuk lelaki) tu bermaksud salam sejahtera. Jadi kena bahasakan diri aku ni noi sebab apa entah. Noi nak ajar macam mana nak sebut nombor 1 - 10 & sedikit perkataan lain. Maklum la, atok noi siam. Noi tak pernah balik kampung halaman kat Sai Buri, Pattani sebab arwah atok dah takde tapi saudara ada lagi kat sana. Ok murid2 jom kita sebut sambil belit-belitkan lidah korang..hehe


0 - soon
1 - nerng
2 - song
3 - sarm
4 - sii
5 - haa
6 - hork
7 - jed
8 - bed
9 - gao
10 - sib
11 - sib et
12 - sib song
13 - sib sam



dan lagi



Apa khabar? - Sabaidi mai?

Khabar baik - Sabaidi

Nama siapa? - Khun cheu arai?

Good luck - Chok di

Saya cinta kamu - Pum/dichan rak khun

Saya rindu kamu - Pum/dichan kitteung khun



Ok la nak sambung layan movie hantu siam, jangan paksa lidah kalau susah nak sebut.
 Noi suke2 je. Khawp khun kha (terima kasih) sebab sudi baca dan ratri sawad (selamat malam).

13 December 2011

Sakit Hapus Dosa Kecil





Hye semua. Malas nak taip panjang2 dengan kesihatan yang tak mengizinkan nak merepek bukan2. Ok stop sampai sini. Betul kah orang cakap kalau sakit tu penghapus dosa2 kecil ? Rasullah kata, sakit tu kafarah dosa, walau tercucuk duri sekalipun semua tu sebagai penghapus dosa.


Orang yang selalu sakit ni tak payah risau, tu tandanya Allah sayangkan dia. Yang perlu risau ialah orang yang tak pernah sakit. Macam ada yang tak kena dengan dia. Bila cari dalam internet pasal sakit ni, aku terjumpa fakta mengatakan "nabi wafat pada umur 63 tahun jadi hidup kita selepas umur 63 tahun tu macam saguhati je lah". Sampai sekarang aku sendiri pun tak faham maksud tu.


Bila diserang demam, batuk dan selesema serentak ni terfikir pulak dosa2 kecil yang pernah aku buat sepanjang tahun 2011. Paling tak boleh lupa selalu je pau duit ayah. Sebelum gi klinik tadi risau jugak takot kene masuk hospital tapi suhu badan terkawal lagi. Harap2 cepat baik, lagi 3 minggu dah nak mula sem baru.



Dapat 4 jenis ubat jadi cik nina jangan malas2 makan ubat ye kalau nak cepat baik. Sampai sini jelah, tak tahan dengan hidung. Terima kasih sudi baca. Bye !


11 December 2011

Gerhana Bulan





Hye semua. Semalam korang tengok tak gerhana bulan ? Ada yang tak sempat tengok sebab terlindung dengan awan. Nasib baik aku sempat tengok kejadian ciptaan tuhan. Gerhana bulan berlaku bila matahari, bumi dan bulan berada dalam garisan lurus dimana bulan bertentangan dengan bumi dan terlindung daripada matahari. Fenomena ini juga dikaitkan dengan pasang surut air laut.


Cantik bulan pada malam 10 December 2011 bersamaan dgn 14 Muharam 1433 Hijrah
 Gambar ini diambil pada pukul 7.40pm waktu malaysia.


Jika atmosfera bumi bebas dari pencemaran udara, bulan kelihatan amat cerah. Kebanyakan cahaya yang dibiaskan memiliki spektrum cahaya merah. Sebab itu bulan nampak seperti berwarna gelap, merah tembaga, jingga ataupun coklat. Bukan senang nak dapat tengok bulan terang macam nie. 


8 December 2011

Perlu Ke Simpan Barang Kenangan Tu ?





Selamat pagi semua. Perut pun dah kenyang. Pagi ni tergerak hati pulak nak kemas bilik dan terjumpa barang2 pemberian bekas kekasih. Bila cakap tentang cinta mesti ramai yang suka bagi barang kepada kekasih hati. Kalau lelaki dia suka bagi gf dia coklat. Tu tak apa la, habis makan terus buang, kalau bunga dah kering terus campak dalam tong sampah. Tapi kalau yang bagi baju, tudung, tali pinggang, kasut dan sebagainya kalau kasih tak kesampaian camner?




surat cinta la konon..semuanya dah berlalu.


Kalau buang tu tandanya nak melupakan atau tanda sakit hati? Kalau baju mahal sayang nak buang? Bagi aku memang susah nak buang barang pemberian tu tapi disebabkan sakit hati hilang dah rasa sayang nak simpan. Bagi mereka yang buang tu, tak rasa menyesal? Mana lah tahu nanti akan bersatu semula. Bagi aku cukup la sekali sakit hati. Terpulang pada korang nak simpan ke tak.


Still simpan lagi tanpa perasaan apa2. 
Lelong kat pasar malam laku kot.


Tepuk dada tanya hati. Kalau rasa barang tu semua buat hati korang down dan sentiasa sedih buang saja. Tapi bukan buang ke tong sampah ye, bagi je orang lain guna. Kalau baju tu kawan korang tak sudi terima bagi je pada insan yang memerlukan. Jangan membazir. Pergi 2 orang lelaki tak bermakna aku salah tak bermakna aku betul tapi menyedarkan diri dari terus disakiti. Peace.

6 December 2011

Apa Itu Love Drunk ?


Minggu ni banyak sungguh jemputan kenduri kawin. Jadi aku menjadi peneman setia untuk pergi makan nasi minyak free. Indahnya dapat bergosip pasal decoration pelamin, baju pengantin, pasangan pengantin tu secocok kah?, berapa ribu duit hantaran, katering kat mana dan bla..bla..bla, tersenyum aku dengar makcik2 bergosip. 


Tak sangka mamat tu ada pertalian darah dengan aku
Langkah bendul betul. Aku pun tak kawin lg




Kalau dah mabuk bercinta sampai ke pelamin dari buat benda bukan2. Rupa paras dah tak penting lagi janji hati dah suka. Esok kalau hati dah tak suka "ceraikan aku !". Siapa pun kalau dilamun cinta mula dengar lagu2 tangkap leleh ciptaan Eddie Hamid macam lagu Halimah Jonggang takpun band jiwang yang bermula dengan huruf S contohnya Spring, Scoin, Spoon, Slam, Spin, Siti Nurhaliza pun boleh la.



With my Mak Chaq at Pinang Court, Sungai Pinang, Penang



Bila dah lamun cinta automatik jadi stalker. Bukak Fesbok orang yang kita angau semata-mata nak tengok status hubungan. Bila angau mula nak jadi gatal terlebih. Hormon pun tak betul. Najis mutawasitoh tu. Bila orang cakap 'makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah' sebenarnya tak boleh nak menggambarkan orang tu sedang dilamun cinta. Sebab tu la orang dulu2 handal membuat sajak cinta walaupun sekolah pondok je. Jika mengalami simptom2 berikut, anda sebenarnya sedang dilamun cinta, bukannya demam panas seperti yang doktor kata. Anyway aku tiba2 diserang demam pulak harini. Tak bermakna aku demam sebab rindukan si dia, mamat tu pun demam jugak. Alahai ~~



3 December 2011

Lakonanmu Palsu Belaka !




Gara-gara terlalu banyak menonton movie jadi terikut-ikut. Nak kena lempang baru sedar lepas tu pura-pura menangis. Tak payah nak hidup dalam kepura-puraan atau berlakon. Jadi diri sendiri okay. Orang kata, kalau kita kongsi makanan, hubungan akan lebih mesra. Tapi jangan percaya sangat. Kemesraan lebih kepada saling mempercayai dan hormat menghormati. Setakat kongsi minuman coke dengan boyfriend memang nampak sweet. Opss kantoi pulak ! Kalau kita pandai jaga hubungan sesama kawan, kita makan dalam pinggan asing-asing pun masih boleh kekal lama persahabatan tu. So kawan jom kita kawan sampai berkedut.


Please jangan buat macam ni ! baik bukak tudung terus.


Sebabnya aku banyak tengok perangai orang-orang sekeliling. Tak kira kawan rapat, kawan sekolah, jiran takpun kawan kolej. Aku pun tak faham kat fb bertegur sapa tapi kat luar masing-maing takut nak tegur, takut nak senyum ada yang buat-buat tak kenal. Satu je kelemahan aku, aku susah nak senyum kat orang takut tak dapat feedback, mana tau orang tu tengah badmood ke memang confirm tak senyum. Tak bermakna aku sombong. Jadi untuk sem baru aku taknak sombong dengan senior junior. So, jangan jadi manusia yang hidup dalam kepura-puraan. 


Sebelum tu jom layan behind the scene project final Digital Audio Video (DAV). Ceh kalah pelakon bollywood. Aku jadi heroin kot. Jeng..jeng..jeng


video



p/s: Susah sebenarnya nak jaga hati orang !! once perasaan kita dipermainkan, sampai bila-bila kita ada bad impression kat orang tu. Jadi kita haruslah berpura-pura kononnya takda apa-apa. 



Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com