3 August 2012

Bulan Puasa Pun Nak Gatal?






Assalamualaikum semua... rindu tak? Selamat berpuasa :)
Lamanya tak blogging, tambah2 pulak sekarang bulan puasa lagi bertambah rasa malas aku. Nak online fb, twitter pun malas tapi disebabkan berita2 sensasi dalam klas banyak update kat fb, so kena on jugak. Bila dapat online free kat McD sampai pukul 4.30 pagi nie rasa-rasanya nak sahur makan burger terus la. Tapi konfem perut aku tak dapat tahan lapar nanti. Buat projek multimedia punya pasal sanggup tak balik rumah. Itu la ujian dibulan puasa untuk tahun nie, dah 13 hari aku puasa, puasa penuh tau. Macam2 hal jadi bila aku duduk Ipoh nie. First bila setiap hari asyik makan lauk ayamayam sampai naik jemu, kedua bila tahun nie last aku puasa kat Ipoh dengan housemates jadi tukang kejut kawan2 makan soq..rasa sedih pun ada, ketiga bila projek dengan asiment datang tak berhenti2, penat tu tak payah cakap, keempat bila semalam ialah kali pertama aku bangun makan sahur lambat sampai tercekik dan last sekali bila setiap hari pegi bazar ada ja manusia2 nie suka mengacau hidup aku, maksudnya bulan puasa pun nak mengatal siap ngorat2, paling aku tak suka sekali bila berselisih tu mesti nak bersentuh2 tangan, bahu aku. WTF la jantan2 yang tak hormat bulan puasa nie, kat fb lagi aku meluat. Rasa nak block semua baru puas hati. 


Bulan puasa juga dibuka pintu kebaikan seluas-luasnya. Amalan ibadah kita juga akan berlipat ganda pahalanya. Bulan nie juga kena sabar dalam segala macam hal. Entri kali nie bukan nak menjadi ustazah tapi cuma menasihati diri aku sendiri. Aku baru perasan bila puasa kali nie, perasaan benci kat seseorang tu dah berkurang, kalau marah2 pun cepat je cool balik. Dalam setahun lebih jugak aku susah nak maafkan dia. Dah sampai masanya perasaan tu aku buang jauh2, takda faedahnya. Bila setiap kali masuk klas kawan2 selalu mengusik kami berdua, naik geram tapi sabar lagi bagus. Buat macam takda perasaan apa2. Bulan puasa tak payah nak feeling2 cinta sangat la. 


Oke ayat aku dah panjang berjela, memang kena praktis untuk public speaking depan junior nanti. Arghhhh mimpi ngeri aku dah start. Ingat time skolah ja kena. Benci mak tau. okokok lah, nak makan bubur ayam dulu... Selamat bersahur semua, jangan lupa niat.


p/s: tak sabaq nak main mercun, nak shopping raya paling seronok dapat duit raya! yeayyy...


16 comments:

izzuan said...

dh besaq panjang dok dapat duit raya ka..adehh...patutnya ang yang bagi duit raya kt orang

Amanina said...

Hahaha.. hang jeles, family aku kalau sapa xkeja lg layak dpt!

izzuan said...

aii dh melebih tu...untung lah..boleh cover balik duit yang beli baju raya.hahha

Amanina said...

Hang perli aku! cis..memang aku nk kutip duit raya byk2 pon

izzuan said...

Yelah kan ada org nk bagi duit raya..hahahahah

Amanina said...

Kalau org xbagi pun ayah aku bagi..hahaha

izzuan said...

hahaha untung lah..pak ahmad nk bagi..hahaha..aku x payah mintak duit raya pun x apa..tiap2 minggu ada duit..hahahah

Amanina said...

Hahaha..aku pun dapat

izzuan said...

haah mesti banyak kan

Amanina said...

Hahaha..itu rahsia aku la

izzuan said...

orite...rahsia ditepati

Amanina said...

Hahaha

izzuan said...

lalla tau gelak ye

Amanina said...

Dah tuuu..aiyoooo

izzuan said...

dh tu threeeeeeeeeeeeeee......

Amanina said...

Hahaha

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com