24 August 2012

Ternak Duit Raya Dalam Bank



Harini dah masuk hari raya ke-5, kanak-kanak mesti seronok bila dapat duit raya tapi aku yang tergolong dalam kategori bakal mak budak pun baru nak mengira duit raya. Macam mana tu??
Setiap kali hari raya dari umur 3 tahun, most of the collection mak akan simpan dalam ASB (Amanah Saham Bumiputera). Semua orang mesti tau kan institusi kewangan nie khas untuk orang2 Bumiputra sahaja.




Tak sangka jumlah duit raya tahun nie dapat dalam RM 100++, syukur Alhamdulillah. Aku tau raya tahun nie last kerana tahun depan memang confirm aku dah kena sediakan duit raya untuk anak-anak buah. Tak kisah la dapat banyak ke sikit ke janji aku nak simpan dalam akaun tu boleh dapat dividen dengan bonus setiap tahun. Sebagai pemegang akaun remaja, memang dah boleh manage sendiri tapi biar mak yang uruskan. Tak payah nak pening2.




Kalau sesiapa takda akaun nie aku rasa tersangat rugi, waste time simpan duit dalam bank biasa tapi duit tak beranak-pinak. Sebagai contoh, kita simpan setiap bulan RM 50 seorang untuk anak-anak kita sebagai simpanan mereka dan dapat pulangan 6% setahun, maka 18 tahun nanti jumlah simpanan bakal menjadi RM 19,656. Ini belum kita campur dengan "bonus tahunan" yang mereka dapat setiap hari raya. Kalau nak guna duit tu boleh tapi make sure jangan usik duit pokoknya.


Dapat bonus banyak boleh la guna tapi nak shopping apa pun tak tau. Lain la macam pompuan lain sibuk shopping handbag, baju, makeup. Sori aku tak minat tambah-tambah beli alat makeup. Seriously aku tak pandai sangat makeup tebal2, simple aku suka. Tak pernah seumur hidup aku pakai bulu mata palsu dengan lipstik merah -.-' . Jiwa dari kecik suka main dengan budak laki membuatkan aku kureng bab2 pompuan.


 Abaikan sampah2 yang bertaburan tu..
Makeup tebal2 pun siapa nak tengok, tak makeup pun org ngorat gak -.-'


Simpan duit jangan tak simpan, untuk masa depan jugak! :)


12 comments:

izzuan said...

fuyohh baik labur duit dlm tabung haji..cukup duit g haji..hehe aku dah labur di tabung haji..tunggu masa insyallah

Amanina said...

Bagus laaaa....

syafiqakarim said...

bila nak belanja kite mekdissss
hahahha

izzuan said...

ang bila lagi ?

Amanina said...

Shafiqa: Haha..bila2 pun boleh

Amanina said...

Aku lambat lg lah..banyak benda nk kena fikiaq

izzuan said...

ceh...ikut komer lah...duit komer...

Amanina said...

Rezeki, Duit datang dari Allah!

izzuan said...

yup..allah bagi rezeki...insyallah allah bagi banyak rezeki g

Amanina said...

So bersyukur dgn rezeki yg Allah bagi

izzuan said...

amin

Amanina said...

Aminn..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com