25 January 2012

Penang (Part 2)


Hye, kita sambung cerita cuti2 malaysia minggu lepas. Start minggu nie confirm lecturer bagi keja sekolah. Jawabnya tak dapat la nak balik rumah selalu. Alahai sedihnya nasib seorang anak perantauan. Dah la tak dapat makan sedap2, tak dapat pulak nak guling2 dengan bantal busuk. Ok aku dah mula merepek, meh tengok gambar hari kedua kitorang kat penang aritu sebelum kami berempat balik semula ke Ipoh untuk memulakan sesi persekolahan seperti biasa. Ayat tak boleh blah  :)


Jadi model sebentar.. lalala


Lunch kat Pulau Jerejak, sambil tengok laut.


Muka yang kenyang mesti senyum pun lebar


Tengahari itu kami bertiga masuk ke pulau memandangkan cik Pika tu teringin nak makan tepi laut. Jadi aku memilih untuk makan tengahari di restoran yang terletak menghadap Pulau Jerejak. Agak seronok makan sambil rambut ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Nasib baik masa tu orang tak berapa ramai sangat. 


Cantikkan view kat belakang kami.. hehe


Wassap Bro?



Pulau.. Here we go.


Dah makan kenyang siap sendawa mengeluarkan angin dari badan. Kami berehat kejap dalam kereta sebelum memulakan perjalanan ke Teluk Kumbar untuk mengambil encik Mazrul. Selepas itu, kami bergerak ke Batu Feringghi sebelum balik ke Ipoh petang tu. Saja jalan-jalan kat sana, sebab cik pika sukakan pantai. Ohh dia semua pantai nak pegi. Haha. 


Sengih sebab hajat tercapai nak g Batu Feringghi




Peace tak habis-habis


Raksasa menyerang.. larii


17 January 2012

Penang (Part 1)


Hye semua, lama tak buat entry pasal cuti-cuti malaysia kan..kan. 14 Jan bersamaan sabtu lepas, dapat bercuti kejap dengan member-member kolej. Awal pagi lagi kitorang dah gerak dari Ipoh. Diorang nak datang bercuti ke Penang jadi aku kena lah menjadi pemandu pelancong. Tak kisah la, janji dapat bawak diorang pegi round satu pulau. Nasib baik mak pun tak kisah diorang tido kat rumah. Penat tapi best walaupun bukan aku yang drive. Hehehe. Hari pertama kami masuk pulau sebab salah sorang tu nak makan tepi laut. Malam pulak hantar sorang pegi Teluk Kumbar. Ini gambar-gambar kami :)





Meninggalkan tanah besar


Dengan cik pika


Mazrul tak sabar nak round pulau




Aku mengidam nak makan J.Co Donut, dapat jugak :)



Dah masuk pulau, aku bawak diorang lepak kat Queensbay. Sebut nama shopping mall tu terus semua nak pegi. Diorang cakap nak lepak kat tepi batu mengadap Pulau Jerejak tu. Lepak kejap jelah sebab banyak tempat lagi nak pegi sebelum hantar Mazrul malam nanti. Lepas tu kitorang start mendaki bukit ke Teluk Bahang, nak tengok sunset kat empangan. 


Queensbay


Pemandangan di atas bukit ke Empangan Teluk Bahang



Lastly lepas turun dari bukit, kitorang berhenti makan kat Persiaran Gurney. Jenjalan kat Gurney Plaza dan sebelum hantar mamat tu pegi Teluk Kumbar, kitorang melepak ke Padang Kota pulak. Selalunya setiap hujung minggu kat padang tu ramai dengan orang. Bertuahnya malam tu ada semacam pesta lampu berwarna warni. Seronokknya main lampu gasing berlampu. Haha.. menghabiskan duit beli alat-alat permainan tu. 


Shopping mall bertaraf elit


Bangunan Majlis Perbandaran Pulau Pinang macam Disneyland




Gasing pusing atas tapak tangan


Padang Fort Cornwallis/ Padang Kota Lama


Sebenarnya ada banyak lagi gambar tapi malas nak upload banyak-banyak kat dalam blog dan fb. Nanti orang cakap apa pulak. Nanti aku upload gambar dan cerita part II pulak okay.. Gudnite readers :) 

7 January 2012

Cinta Jarak Tak Berapa Nak Jauh


Cinta jarak jauh atau Long Distance Relationship, memang rumit. Cinta jarak jauh adakalanya menyeksakan. Bila kita tak dapat bersama orang yang kita sayang semasa dia memerlukan memang menyakitkan. Kalau tak dapat contact tu mula fikir bukan-bukan. Haishh.. Kalau rasa nak hubungan bertahan lama jangan pentingkan diri sendiri. No matter to say 'good bye' to him/her.


Paling penting percaya. Bila dah berjauhan kena percaya pada si dia yang dia akan setia dan masih sayang walaupun jauh beribu-ribu kilometer. Bila sunyi aku cari kawan tapi kawan hanyalah kawan. Ceria bersama kawan tak sama dengan ceria bersama orang yang kita sayang. Tapi kepercayaan cinta jarak jauh lain sikit tau. Kena banyak bersabar, tak boleh nak melenting tiba-tiba. Apa pun mesti nak kena tanya dulu. Kalau boleh, lebih percayakan dia berbanding orang lain.




Long Distance Relationship


Ada jugak kawan aku yang cakap dia tu sayang betul2 ke? Tapi aku hanya jawab sepanjang kenal memang takda masalah. Walaupun ada hari-hari tertentu kami tak mesej ataupun col disebabkan commitment masing-masing. Aku dapat rasa perbezaan bercinta dengan orang bekerjaya dengan masih belajar lain. Aku dah serik bercinta dengan budak kolej. Alhamdulillah time cuti sem aritu dia sempat habiskan masa kidnap aku kejap, bawak gi makan, teman shopping. Kebaikan cinta nie, tak cepat jemu sebab bukan selalu jumpa.



Long-distance relationship is beautiful if only you put all your trust into your love for it is one of the reason your love stay forever.



p/s: Pagi tadi dapat mms pic mamat yang tak berapa nak comot. Haha, jangan marah awak. Bulu mata jatuh sebelah kanan lagi. Rindu la :) Tunggu cuti raya cina.



Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com