6 March 2013

Cantik Tanpa Make Up


Assalammualaikum.


Wahai wanita seluruh dunia ku ingin kau tahu.. Mesti teringat lagu Projek Pistol kan? Lagu khas untuk wanita. Jap lagi kita layan lagu tu tapi kena baca dulu la. Hehe.. Aku taw dari skolah menengah lagi sebab tengok kengkawan bawak barang make up pi skolah kalau ada ko-ku. Maklum lah kawan-kawan semua vogue, tapi aku tumpang glamer saja taw. Oke lah, ramai wanita runsing, resah, gelisah dan beranggapan mereka tak nampak cantik kalau tak bermake-up. Tapi ada jugak makhluk tuhan yang tak suka pakai make up. Siapakah orang itu? Jeng..jeng. 



Tak perlu tempek muka bagai topeng untuk nampak cantik. Memang kalau lalu sebelah aku, gua akan gelak guling-guling tengok muka yang macam opera cina. Nampak tak aku nie kejam sebenarnya tapi itu untuk menyedarkan orang opera cina supaya dia sedar memang hodoh kalau make up tebal. Nampak fake! 


Suka kulit baby yang licin dan lembut. Gebu lagi geram


Sebenarnya kalau nak nampak cantik tak perlu pakai make up pun takpa, lebih elok kalau nampak cantik semulajadi. Lagipun membazir duit kerana tak semua alat kosmetik tu korang akan pakai. Bayangkan kalau pakai make up berlapis-lapis, kulit akan terdedah dengan bahan kimia dan kulit tak dapat bernafas. Kalau seseorang tu tak pernah make up tebal nescaya masa kawen nanti nampak cantik. Takda kaitan. Sayangilah kulit muka anda sebelum berkedut. Kalau nak cantik jom baca sampai habis. 


 Rajinlah makan anggur untuk mencerahkan kulit.
 Pakai pelembap supaya wajah sentiasa segar dan lembut.
 Gunalah minyak zaitun untuk merawat rambut.
 Dapatkan tidur yang cukup. Tak elok tidur lewat-lewat. 


Haa senang dan tak payah keluar belanja mahal-mahal. Sebenarnya orang yang taip nie pun bukan kaki make up oke. Sorry la tak kuasa nak pakai macam-macam kat muka. Cukup sekadar keluar rumah pakai BB Cream, Eyeliner dan Lip Balm. Tak suka nak pakai eye shadow, blusher dan paling tak suka lipstik merah. Hatiku tetap setia dengan Vaseline, bibir tetap nampak merah. Kalau pucat macam orang sakit je. Cukup hanya dengan perasaan bahagia dan sebuah senyuman di wajah akan nampak awet muda. Jangan ajar diri guna alat make up dari usia muda kerana muka akan nampak jauh lebih tua. Serius tak tipu..aku ada kawan macam tu. Beruntungnya kalau jejaka dapat isteri yang tak gila make up, takda nak rasa terbeban kena beli itu kena beli ini. Ohh my mum dah ajar supaya belajar berjimat tanpa perlu beli barang yang tak penting. 


without make up.. tadaaa



Nota tuan kedaun copy..jangan sampai tuan blog tu dapat taw :)



Kalau terserempak dengan awek pakai make up tebal 10 inci di waktu malam, sila tengok kaki dia..Kalau dia berjalan terapung-apung, angkat kaki dan cabut lari taw. Hahaa.. Kerana aku taw bunga yang mak tanam lagi cantik dari awek-awek yang pakai make up tebal macam hantu cina dengan skirt pendek dan kaki bertompok-tompok kurap bukan parut kena ekzos taw. Gudnite..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com