10 March 2013

Film Review Jack the Giant Slayer.. Penuh Adventure




Selamat berhujung minggu dan selamat pagi.. Pagi nie terjaga awal pulak. Baru teringat semalam lepas balik dari Queensbay terus aku tidur tak sedarkan diri. Ada orang ajak pi tengok wayang. Hehe.. Sesapa yang tak tengok lagi movie nie cepat-cepat la tengok. Memang best dan tak rugi. Jom kita beradventure. Wee ~~ 




Ceritanya bermula apabila seorang budak bernama Jack suka baca kisah dongeng Raja Eric menyelamatkan Albion dari raksasa. Di istana Cloister, Putri Isabelle juga seperti Jack suka kisah moyangnya sendiri. Awalnya manusia terjumpa biji kacang yang telah disihir. Jika biji terkena air, ia akan tumbuh besar hingga ke langit. Manusia pertama yang panjat pokok itu dan menemui negeri yang dihuni raksasa pemakan manusia. Raksasa turun ke bumi dan Raja Eric membunuh ketua mereka dan mengambil jantungnya dibuat mahkota. Mahkota itu dapat mengawal raksasa yang dihukum kembali ke tempat asal. Pokok ditebang supaya raksasa tak kembali ke bumi hingga raja mati, mahkota dan biji kacang dikubur bersama. 




10 tahun kemudian Jack dan Isabelle bertemu di sebuah pertunjukan drama Raja Eric. Di dalam istana, seorang sami mencuri biji kacang dari tempat Lord Roderick yang berniat menguasai kerajaan Cloister. Sami itu kemudian menukar biji kacang dengan kuda Jack. Sebiji kacang jatuh ke lantai rumah jack dan ketika itu Isabelle lari dari istana dan terjumpa rumah Jack. Air hujan yang terkena biji membesar dan membawa rumah dan Isabelle. Bermula misi menyelamatkan Isabelle. Overall movie nie memang best. Aku suka kalau ada babak adventure + lawak. Scene paling lawak time salah sorang chef raksasa nak masak Isabelle dengan Elmont. Dia cincang sayur sebijik macam style chef hotel tapi yang gelinya raksasa tu korek hidung siap garu-garu punggung. Hahaha.. 


Raksasa pertama Jack bunuh..tertikam dengan pisau



Raksasa nie pulak kena kacau dengan lebah..kesian mati terjatuh



Jeneral raksasa mati dengan dahsyat



Jack memakai mahkota..


Fee-Fi-Fo-Fum = Apakah itu? Jadi kena tengok movie nie. Baru dapat jawapannya :)



Tengs kat si dia sebab belanja tengok wayang. Tak rugi duit tengok. Malangnya aku pening dan muntah pulak. Hadoii macam-macam hal nak jadi. Nasib baik pagi nie kepala dah tak sakit macam semalam tapi mak pulak dikejarkan ke klinik kerana pipi membengkak lepas demam :(  




video


34 comments:

Seneorita Baharin said...

macam best je cite neh, hee, kena p layan jgk neh :D thx for review dear...btw balas kunjungan n follow sini dear ^_________^

Nisa Hussin said...

movie diorg memang power kan?tgok watak macam real semua.haha

Nur Emilya said...

Haii. Best eh? Tak tengok lagi.
Tapi sy dah tengok filem OZ yg baru keluar tu.
Pun best! Cite dia adventure jugak huhu, tak rugi tengok :)

Papepun, semoga cepat sembuh ye :)

Kakcik Nur said...

Hujung minggu ini bolehlah bawa anak2 kakcik tonton cerita ini pulak. :)

Terima kasih sudi singgah di blog kakcik ya.

Kancil 8349 said...

macam best je...salam perkenalan daripada Kancil di Tawau...:)

LydSunshine said...

Cam best je citer ni. Semalam baru je tgk Oz Powerful. Kalau tidak nak tgk gak citer Jack ni, tapi sbb ada org kata tak best. Tu yg terconfuse kejap.

Myra Jay said...

Ramai cakap citer ni best..
Nanti nak cari CD la ;D

afzalsukasuki said...

dah nengok gak..wiken haritu.ekceli nak tngok citer rock oo tapi tiket lambat.so layan je la citer ni :)

ok gak, not bad :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk menarik citer ni..

mama maman aka yana said...

slm.. dtg balas kunjungan smbil2 baca entry.. :)

cam besh jew.. tp jarang ada ruang nak tgk wayang.. huhu

deno said...

mcm best la citer ni... btw, deno folo sini ye, thanks sudi ke blog dneo semalam :)

f4dLy :) said...

Banyak raksasa tapi pemandangannya indah...

Salam kenal yah, ini kunjungan pertamaku di blog ini :)

new hope said...

CGI die superb ^^

KLIK IPT DIKOMPAUN AMBIL PELAJAR TIDAK LAYAK

Cik Tia said...

e'eh , ada juga cerita ni? nampak sangat saya tak alert. hehe.

Anak Pak Muin said...

belom tengok..hehe

Remy hazza said...

remy dah tgk...memang best cerita nie...layan sangat adventure dia.....
try tgk oz pulak...best mcm nie jugak....

Miss Volvo said...

hmmm ada blogger kata cite ni tak best hehehe. lain orang lain la citarasanya kan? :) salam perkenalan :)

Amanina said...

Hehehe..memang best :D
Wc too dear, akan difollow ^__^

Amanina said...

Hahaa.. kalau ada 3D lagi nampak real raksasa tu.

Amanina said...

Hye. Best2.
Ohh sy tak tengok lg OZ tu.
Nk tengok la nanti :)

Terima kasih Emi :)

Amanina said...

Terima kasih jugak kakcik sudi follow :)

Amanina said...

Memang best.
Salam perkenalan jugak dari nina di Pulau Pinang :)

Amanina said...

Best2. Ohh, hehe. nanti nak tgk la Oz Powerful tu.

Amanina said...

Hehe.. tengok la :D

Amanina said...

Hehee.. Oke la dgn lawaknya :)
Rock oo pun tak tgk la nie.

Amanina said...

Memang pun..hehe

Amanina said...

Wasalam. terima kasih :)
ohh..boleh tgk kt cd..hehe

Amanina said...

Best la deno.. thanks juga sudi folo nina :)

Amanina said...

Betul..raksasa vs manusia.

Salam kenal jugak :)

Amanina said...

Hehe.. ha'ah :)

Amanina said...

Hehehe :)

Amanina said...

Tengok la nanti..hehe

Amanina said...

Hahaa.. memang kena tgk la oz

Amanina said...

Hahaha.. taste lain2 :) Salam perkenalan juga :)

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com