3 March 2013

Jom Lupakan Bekas Kekasih




Assalammualaikum. 


Sila baca tajuk berulang-ulang kali.. Khas untuk kawan kesayangan aku yang susah nak melupakan bekas kekasihnya. Alahai.. Putus cinta ! ramai yang merana kerananya kecuali anda seorang yang kuat semangat dapat melalui saat-saat meroyan. Haha. Selalunya masalah mereka yang putus cinta adalah sukar melupakan kekasih, memadamkan kenangan dan rasa rindu yang bersarang dihati. Jadi mizz nina nak bagi tau sikit tips-tips nak melupakan ex dengan cara sendiri. 



Jangan simpan GAMBAR dengan bekas kekasih. 


Kalau dah putus, lebih elok delete semua gambar kenangan. Jangan simpan satu gambar pun. Tak kiralah di dalam bilik, facebook, twitter dan sebagainya. Cukuplah korang menatap mukanya suatu ketika dahulu... Seperti aku cuma tinggal story dalam blog dan itu dah jadi sejarah. 


Jangan hubungi lagi bekas kekasih dalam waktu terdekat selepas putus cinta dan jangan bergaul bersama kawan-kawannya.


Selagi korang still contact, memang susah nak lupakan dia. Dulu lepas break aku terus tukar no fon, remove dia dari facebook dan lepas tu jangan kutuk-kutuk ex korang dalam fb pulak ye. Haaa, kan senang dah takda gangguan. Dan jangan gatal-gatal bagi no fon baru kat kawan-kawan ex taw. Jangan sesekali SMS atau bertanya khabar tentangnya pada kawan-kawannya. Jika mempunyai kekasih baru dan mengetahui anda masih berhubung dengan ex mesti cemburu kan? Jagalah hati kekasih baru anda supaya dia tak terluka.




Usah pergi ke tempat yang akan mengingatkan kenangan cinta kamu dan dia. 


Memang tempat tu banyak kenangannya.. Tapi kalau asyik berkunjung ke tempat selalu dating sampai bila-bila pun susuh nak lupa kan? Jadi, buat diri ini.. semua kenangan telah ditinggalkan kt Ipoh. Fullstop! 


Jangan pakai/simpan barangan dan pakaian yang bekas kekasih bagi. 


Masa bercinta mesti ada beli barang yang sama, simpan hadiah dia bagi kan? Seelok-eloknya, barangan itu tak usah dipakai lagi dan relakan hati untuk membuang kesemuanya. Kalau sayang, simpan ditempat tersembunyi atau sedekah saja. 


Luangkan lebih banyak masa dengan keluarga dan rakan-rakan dan elakkan bersendirian, cuba untuk sibukkan diri. 


Buat sesuatu aktiviti yang boleh buat rasa gembira dan takda masa untuk mengingati bekas kekasih.  Silap-silap orang sekeliling kamu pun boleh lupa. Hehehe 



Cuba ingat perkara yang menyakitkan hati yang pernah dilakukan oleh bekas kekasih. Jangan simpan dendam.. 


Senang je kalau kita ingat yang buruk-buruk tentang ex memang terus rasa sakit hati. Automatik ingatan tentang dia makin berkurang malah semakin meluat. 


Cari pengganti bekas kekasih dan percaya pada jodoh


Segeralah kamu mencari pengganti. Sekurang-kurangnya terubat sikit perasaan kecewa kamu. 
Tapi haruslah diingat.. 
"bukan pengganti yang main tangkap muat saja"
Carilah yang betul-betul untuk dijadikan bakal suami atau isteri kamu. 
Kalau untuk bersuka ria, bersepah di mana-mana (mungkin memakan masa sedikit) 
Jangan sesekali tutup pintu hati. 
Bukalah hati untuk mereka yang ikhlas menyayangi. 
In Shaa Allah kamu akan bahagia dan terima hakikat bahawa dia bukan lagi jodoh anda.


7 comments:

sobri yaacob said...

ha..ha.. tips yg sngat bgus..nak lupakan seorg.. bg sya bnda pling best..wlawpn kita dah ptus.. x yah nak benci eatch other.. just jdi kawan baik..mybe x de jodoh :)

Anonymous said...

True story ya...he..he...he
Aku belum pernah putus cinta...karena pompuanya kabur semua..
Alhamdulillah....akhirnya masih ada yang mau.. :-)

Macy Humaira said...

aik. ada tips ni. hehe. ala zaman tu dah berlalu. dulu2 ada la. hehe

Amanina said...

Sobri: Hehe.. terima kasih.. Yup betul2 :)

Amanina said...

Macy: Hehee.. biasa la tu :)

Anonymous said...

Tips from true story ..ya.
Aku belum pernah putus cinta , karena gak ada yang mau sama aku :-*
Tapi akhirnya ada juga yang mau....Allah kasihan sama aku...he.he.he..

Amanina said...

Sama-sama la kita menjaga hati masing-masing..hehe

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com