17 March 2013

Masakan Ibu Tetap No.1


Assalammualaikum.



Harinie terjaga dari tidur yang nyenyak gara-gara terbau masakan dari dapur bonda. Wow! Terus bangun dan mandi. Cuba teka aku bangun pukul berapa tadi? Haha. Opss, kang kantoi pulak. Memandangkan harinie hari lahir mak, jadi aku tak sempat nak celebrate, cuma hari seorang ibu nie dia tetap akan masak makanan feveret anaknya walaupun hubby takda dirumah.



Jadi boleh aku makan tambah berkali-kali tanpa risau berebut dengan ayah. Memang aku suka makn di rumah, memang licin pingan sampai nampak muka. Oke, tipu sebenarnya. Kalau pasal masakan memang semua anak-anak seluruh dunia akan cakap masakan mak, ibu, mama, umi la yang paling shedap kan. Memang tiada tandingan, McD pun boleh kalah macam nie.   



Ini namanya nasi minyak bersama daging kurma


Sebenarnya memang dari kecik lagi aku asyik makan masakan mak je, bila umur 5 tahun baru kenal apa itu ayam KFC, bila umur 11 tahun baru kenal apa itu McDonald. Ohh sangat shedih tapi satu-satunya cara nak ajar anak supaya tak terlalu makan fast food, western dan tak nak anak asyik nak makan kat restoran je. Begitu la cara aku di didik, tak nampak kejam sangat. Cuma dulu gemok dan bila dah besar kurus pulak.



Mungkin ibu-ibu moden sekarang nie kena pantau pemakanan anak-anak. Budak-budak Malaysia banyak obesiti. Kesiannya.. Tunggu entry seterusnya pasal masakan aku pulak, nak rest dulu, penant membayar hutang 70 komen dari pagi tadi. Thanks para pembaca :)


28 comments:

gadisBunga™ said...

happy birthday to your mum ye... semoga panjang umur, murah rezeki dan dirahmati selalu.. :)

[PCL] said...

aiiik sikitnya nasi tu..rugi kalau lauk sedap mkn sikit tau..haha

アヌム said...

xpenah pulak rsa nasik myk pudina ni heee

Anak Pak Muin said...

peh..tgk gamba pon da terase lapa (sambil mengunyah ngunyah roti kering cicah kopi)

Nisa Hussin said...

lapar la bila baca entry ni haha betul2 tanya la mana2 org pun pun mesti diorg kata masakkan ibu paling sedap.kalah mcd,kalah kepci hehe first time dengar nasi goreng pudina haha

Hans said...

setuju
masakan mak memang terbaik
:-)

Syida Rasyidah said...

setuju sangat2, hehehe.. ps: sedapnya tgk nasi tu :)

jeBateja said...

omak kalau masak campak2 pun sodap....den polik...den campak2 tak sodap plak....ahakz

ghost writer said...

masa budak obesiti takpe, jangan dah remaja masih obesiti itu malang. karang jenuh nak rasa rendah diri. masakan emak sekalipun sedap jangan dibantai sampai obesiti.

Seneorita Baharin said...

betul tu dear, masakan mak mmg da best in daa world kan, hihi..
Wahh sedapnyaa nasik mnyak pudina dgn daging tu, mngiurkan.. :D

are_lin@yu said...

sedapnya lama tak makan masak kurma..

Azlan Strider said...

sunday mornoon bangun tido and dapat makan masakkan mak..tebaik!!!!hehehe

Regards,
-Strider-

Myra Jay said...

MJ lak start berjinak ngan Mekdi masa dah keje.. hehee :)

Dulu addict dengan KFC :D

Amanina said...

Thank you bunga.. Aminn :)

Amanina said...

Hehehe.. makan sikit dulu lepas tu baru tambah

Amanina said...

Hehee.. nasi minyak tp letak pudina je

Amanina said...

Hahaha.. nanti pi makan nasi kenduri la

Amanina said...

Hehehe.. nanti kita makan nasi minyak pudina :)

Amanina said...

Hehee :D

Amanina said...

Hehe..nanti boleh la share resepi :)

Amanina said...

Hahaha.. Kan...kan
Sebabnya omak kita selawat dulu baru masak

Amanina said...

Hahaha.. betol2.
Takda la makan sampai obesiti :)

Amanina said...

Yup! hehehe...
meh makan :D

Amanina said...

Hehe..nanti makan la :)

Amanina said...

Hehehe..memang terbaik!!

Amanina said...

Ohhh..hehe :)
Lepas nie burger king pulak :D

Annyss Aleeya said...

waaa. rindukan masakan ibu kite jugak.:'(
masakan ibu is the best.

Amanina Mads said...

Ha'aah kan..masakan ibu paling best.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com