19 May 2013

Putrajaya.. Bandar Taman, Bandar Bestari





Assalammualaikum.


Hyep, ye malam nie tiba masanya untuk publish story lepas-lepas. Eh tak basi lagi, biasanya kalau ada lappy tak kira dimana mesti tengok blog tapi 3 hari tak tengok blog aku rasa bagaikan 3 tahun. Oke, tipu. Hari khamis aritu sampai Ipoh ingatkan boleh rehat-rehat ke, lepak-lepak ke tapi sekali berjalan sakan sampai ke selatan. Berapa ribu batu kilometer la. Walaupun penat tapi excited punya pasal, penat tolak ke tepi. Haha. Tujuan utama datang Putrajaya bukannya apa, cuma teman mak angkat pegi Bangunan JPA untuk urusan pencen. Lepas tu apa lagi, jalan-jalan cuci mata sebelum balik semula ke Ipoh memandangkan pagi jumaat tu aku ada presentation LI. 


Gunakan terowong SMART memang tak jammed
Nampak tak style sengih aku ni..haha


Walaupun tak sempat nak singgah taman botani makan otak-otaknya tapi tak apa la tunggu bulan 10. Aku tawan lagi PICC.. kehkeh. Masuk kali ni dah 3 kali ke sana, seronok jugak ada mak saudara tinggal kat Presint 9. Boleh stay lama-lama sambil mengagumi reka bentuk bangunan kat sana. Seyes rasa sangat seronok dapat snap gambar guna baby nipon aku nie. Patut berbangga dengan Wilayah Persekutuan nie sebab ia hasil idea Tun Mahathir dan juga menjadi tempat pelancongan. Balik pulak dalam keadaan nak tercabut nyawa hingga tertweetnya begini:





Nak tau sejarahnya..


Wilayah Persekutuan Putrajaya ialah pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan 
menggantikan Kuala Lumpur pada 1999. Ia adalah wilayah Persekutuan ke 3 selepas
KL dan Labuan. Dari sebuah tempat terpencil yang dikenali Prang Besar, kawasan ini
membangun mulai 12 Oktober 1994. Berbanding dengan Kuala Lumpur, sebuah bandar
tinggalan penjajah, Putrajaya dibangunkan oleh anak bangsa sendiri dengan bercirikan budaya
tempatan. Ia akan menjadi bandar setanding dengan Tokyo dan Yokohama. 

Putrajaya Holdings Sdn Bhd adalah pemaju utama dan pemegang-pemegang sahamnya 
adalah Petroliam Nasional Berhad (Petronas), Khazanah Nasional Berhad dan
Kumpulan Wang Amanah Negara. Bagi pelancong asing yang melawat Putrajaya, ia
seakan-akan Washington di US, Canberra di Australia dan Brasilia di Brazil.
Senibina mengingatkan kita kepada Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj,
Perdana Menter Malaysia yang pertama. 






p/s: suka subjek Sejarah.. SPM dapat B+ dan Pengajian Malaysia A.. Fuhh
Selamat Hari Guru buat guru dan lecturer aku. Sob..sob
Teringat time skola, tak siap latihan dia cubit pusat.. huhu


14 comments:

Nana Liena said...

iklan gigi colgate sebentar..yezzaaa..haha..
nice info ttg putrajaya..kita pun suka sejarah..hehe

Teena Tna said...

Teena da lame x g putrajaya..x suke subjek sejarah, byk nk kne hafal..

NinaAz said...

Nina srjarah dpt G kot awal2. Lepas cikgu pgil arwah abh. Baru upgrade sikit. Seb baik spm lulus hahaha
Yaaa. Bangga dgn putrajaya!

syafiqakarim said...

walaupun duduk dekat dekat
tepi pergi jarang jarang

haha

F@is said...

putrajaya mmg cntik..kagum jugak dgn snibina bgunan kt situ..msa pergi dlu jem pn x..cuma pning skit cri jalan hu3 :)

latifah zainal said...

cantik view...

Khairul Zamri said...

cantiklaa gambar DSLR ke?

Amanina Mads said...

Haha..nina suka buat iklan gigi sebenarnya..
Ohhh.. sejarah best jugak. hee

Amanina Mads said...

Hehe..putrajaya makin cantik. semua subjek kena hafal.

Amanina Mads said...

Hehe.. Yeayy. spm wajib lulus la. Bangga jugak!

Amanina Mads said...

Hehehe..ohh stay putrajaya.

Amanina Mads said...

cantikkan bangunan kt sana. guna GPS tak pening punya :)

Amanina Mads said...

cantikkan..

Amanina Mads said...

Yup..DSLR plus edit :)

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com