24 June 2013

Kawan Buat Jahat Jangan Sekali Dibalas



Assalammualaikum.


Untuk membuatkan hati kurang rasa sakit baik aku layan lagu Afgan yang berjudul Pesan Cinta. Takmo tidur terganggu dengan perbuatan orang kepada aku. Dalam Islam, haram hukumnya mempercayai Hukum Karma kerana itu kepercayaan masyarakat Hindu mengenai kelahiran semula (Reborn). Ada juga setengah orang mungkin berfikir Karma yang dimaksudkan ialah "What goes around, comes around!". Rasanya semua orang faham maksud tu. Kiranya macam buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat. Tapi sebagai Islam, baik percaya pada Qada' dan Qadar Allah. 




Okelah. Secara terus terang, bagi kawan-kawan yang telah lama menjadi kawanku mereka tahu aku punya ramai kawan. Tak kira lelaki perempuan. Tapi aku lebih ramai kawan lelaki dalam hidup. Kawan je tau tak lebih dari tu. Hihihi *Saya Sebenarnya Tak Ready Lagi. Mungkin kawan lelaki lebih faham sikit dari kawan perempuan, contohnya kalau keluar mesti takkan ada orang lelaki yang kacau mengacau. So rasa lebih secure tetapi kawan perempuan tetap disayangi oke. Cuma kekadang rasa 'annoying' dengan perangai 'menunjuk-nunjuk' sesetengah mereka. Dat means I never choose 'bulu' baru boleh jadi kawan.. *Please don't hate me bloggers, I didn't say about you*




Punca sebenar aku kurang berkawan dengan perempuan kerana sudah banyak kali hati disakitkan oleh mereka. Kawan lelaki pun ada juga, dapat awek terus lupa kawan. Esok lusa awek tinggal baru terhegeh-hegeh cari kawan balikkan. Well, kadang-kadang aku tercari dimana salah silapnya aku dalam persahabatan. Yelah, kita lupa mungkin kita pernah buat salah, mungkin dibalas balik sebegitu tapi rasanya takda. And..and aku pulak jenis tak puas hati mesti disoalnya orang tu. Kalau diam sampai bila pun masalah tak selesai. Dan tabik springs sama kawan-kawan yang berani bersoal jawab dengan aku, complaint tentang perangai aku yang terlepas cakap ke. Haa.. kira bagus juga mereka still ada masa untuk nasihat aku. 



Kesimpulannya di sini. Kau tak payah balas dendam kalau ada orang buat jahat, percayalah nanti mereka dapat balasan juga. Kita hidup di dunia nie bukan macam tu saja, Allah maha melihat setiap perbuatan hambanya. Terima kasih kepada orang-orang yang memburuk-burukkan nama aku di tempat praktikal, akhirnya result LI aku cunn. Itu pun nasib baik aku tak block hampa kat FB, kalau yang sudah kena BLOCK dengan aku tu, harap jangan terasa ya. Itu dah tahap benci plus takmo amek tau dah pasal hidup hang.   



p/s: Sorry kawan. Aku mungkin bukanlah seorang kawan yang baik tapi semasa kita menjadi kawan aku dah melayan sebaik-baiknya sebagai seorang kawan tak kira lelaki atau perempuan. 

28 comments:

Kathy Rbain said...

betul tu sis..biarlah dorg..

Ujie said...

Islam mengajar kita buat baik walau apa org buat kat kita (kecuali nak mempertahankn diri/maruah agama).
Tugas membalas jahat org bkn tugas kita. Allah sbg pencipta yg layak.

*masih ramai yg suka guna hukum karma, diorang tak tau kot yg tu hukum hindu.

Khai♥Rin : anies said...

manusia...mmg begitu sikap ni..sabaq no

Mizz Aiza said...

setiap perbuatan kita samaada jahat atau baik akan dihitung oleh Allah swt walaupun sebesar zarah..

Nick Nashram said...

jangan kerana ada pakwe/awek, kwn ditinggalkan..huhu..bukan apa, gaduh je ngan pakwe/makwe, kawan jugak yg akan dicari.

S.K.A said...

2 mknanya kwan kurang baik, kwan yg baik ni, kwan yg dpat dekatkn dri kita dgn Allah =) biasalah mnusia mn yg xpnh bt slap kn..maafkn je diorg 2..yg pntg kta dh dpat phala hehehe..Alhamdulillah, bgus je..yg pntg xblas dgn kjhatan..

Miss Volvo said...

kawan-kawan aku boleh dikira dengan jari je huhu.

mama maman aka yana said...

realiti me pun sukar nak ada kwn baik.. sebab kwn baik di yg betul2 baik tuh sukar dicari.. cuma hargai je insan yg hargai kita.. insyaallah bahagia dunia dan akhirat.. :)

Tihara said...

susah kan nak cari kawan yang boleh dipercayai ..hurmm

Aku Penghibur said...

tak pe tak pe, kita baiki diri :) tak payah nak balsss membalas,tak akan selesai sampai bila bila

Aida Ismail said...

Betul la. Kadang2 terasa annoying jugak dengan perangai real life girlfriends ni. Tapi nak buat macam mana, terima je la. Well, manusia bolwh berubah kan.

latifah zainal said...

sabar ek..adat berkawan biasalah ada pasang surutnya..biarlah diorang buat kita jgan kita buat & balas balik..

Liza Razak said...

tak pe sis..biarlah org buat macam2..yg penting sabar :)

Suria Lekatlekitgurl said...

cakap pasal kawan.. kawan bagi akak cuma kawan.. kawan yang hanya boleh kawan tapi tak boleh letak harapan apa2 dalam berkawan.

Amanina Mads said...

Huhu.. biarkan mereka

Amanina Mads said...

Ya, betul tu kak..sebab tu malas nak membalas balik perbuatan mereka.
Hahaa..hukum hindu pun nk dipakai jugakkan.

Amanina Mads said...

manusia bermacam jenis..sabaq lg bagus

Amanina Mads said...

Betul kak..sabar jelah.

Amanina Mads said...

Hahaa..selalunya macam tu. time ni la kita boleh buat keputusan nk terus berkawan atau tak.

Amanina Mads said...

Betul tu fais =) hehe.. dah tau perangai memang tak la nak berkawan lg. manusia kadang2 tak pernah berubah, suka buat kesalahan yg sama.

Alhamdulillah..biar kejahatan mereka tuhan yg balas.

Amanina Mads said...

Huhu.. it's oke janji hati tak sakit.

Amanina Mads said...

huhu.. betul tu. kawan yg betul2 baik sukar dicari kalau ada pun tak ramai. insan yg tak pernah nk hargai tu mintak dijauhkan.

In Shaa Allah.. bahagia yg dipilih :)

Amanina Mads said...

memang susah nak dicari..huhu

Amanina Mads said...

Hehehee.. itu la yg dibuat sekarang nie achik :)
biarkan labu dgn si luncai

Amanina Mads said...

Hahaa.. annoying satu hal lepas tu kawan dgn org cantik2 je.
Real life girlfriends begini sangat jelik. well, berubah itu makan masa..

Amanina Mads said...

Sabar je nie kak.. malas nak melayan orang2 nie, membalas takda faedah..

Amanina Mads said...

Hehee.. sabarkan separuh dr iman :)

Amanina Mads said...

betul tu kak.. kawan hanya kawan dan tak boleh nk harapkan sesuatu.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com