18 June 2013

Khatam Sudah Buku Lesen



Assalammualaikum jantung hati.


Rinduuuuunyaaaaa kat blog buruk aku nie. Rasa lama sangat tak online. Lelax la baru 29 jam, 10 minit aku tinggalkan blog dengan kisah ayahku tu. Bukanku pinta untuk menghilang tetapi kerana tuntutan abang JPJ yang mahu adik manis ada lesen maka aku sedaya upaya mendapatkan 2 lesen sekali gus. Mana taknya, sekarang dah tau port-port abang JPJ buat roadblock. Hensem baq hang, semua muka baru masuk kerja bak kata abang van driving school aku. Ngeh..ngeh. Oke, ini bukan entry gatal menggatal dan maaf sepatutnya story nie dah lama terpublish tapi tunggu basi dulu. Hakikatnya dalam 2 minggu aku terseksa. Seksa kenapa? seksa nak meng-khatamkan buku lesen, menghafal setiap peraturan jalan raya, setiap mata demerit KEJARA. Hamboii.. aku suka menghafal simbol je dan paling shedih in my whole life gua FAIL TEST COMPUTER 3x untuk lesen kereta !! Sob..sob.. sejarah baru tercipta dalam hidupku. Huwaaa... stress gile barbie punya. 4 tahun lepas aku fail test computer untuk lesen moto cuma skali saja, lepas dapat L terus aku tak sambung latihan sesi 4 dan secara automatiknya lesen L terbatal. 


My faveret book



And..and finally setelah fail 3 kali dan paling penting tak putus asa, Alhamdulillah.. berjaya jugak and and my mum suruh amek lesen moto again? Yelah aku turutkan saja.. kaki rempit mesti naik moto maa. 2 1/2 tahun naik moto secara haram di Ipoh. Stay sana mana ada polis dengan jpj. Huhahuha. Ternyata amek lesen moto & kereta sangat murah dari lesen kereta saja. Ohh i see.. patutlah kazen aku amek 2 lesen teruih. Lepas nie kena buat bajet lesen 2013. Banyak duit habis sebab fail test. Seronoknya dapat 44/50. Siap beat dengan abang van, pass kena belanja dia KFC. Patutnya dia yang belanja aku. Hahaa.. dah ditunaikan ya :) 



Ucapan terima kasih kepada kakitangan I.D.I, abang driver dan 2 orang kawan seangkatan yang baru kenal tak sampai seminggu. Mereka bagi semangat dan sorang tu sanggup teman aku amek test, kami baru kenal 3 hari kot dan ayat-ayat abang van buat hati aku bengkak plus geram. Dia kata belajaq tinggi sampai habis tapi buat test lesen boleh fail. Setiap kali nak pi buat test mesti ayat bom atom dia buat taik telinga aku keras. Jadi minggu nie dan bulan depan kena selang seli latihan praktikal moto dan kereta. Kalau senyap tu maknanya aku menghilangkan diri di driving school bersama kawan seangkatan. 



Jadual kelas memandu moto & kereta.. say pheese!



Harini baru start kelas teori 3 jam untuk moto. Letih mak kena dengar kelas teori 6 jam kesemuanya. Takpa janji ada kawan seperjuangan. Tak borink sangat. Tunggu sorang lagi kawan yang still tak berjaya dalam test. Gudluck kak Umi, kami setia menunggu. Cewahhh.. Malam nie boleh bw lelaju sampai terlena, dah berminggu tak reply komen orang nih. Esok pulak FREE DAY dari kelas dan DATING TIME ! wee ~~ 
Nanti-nanti lah aku post gambaq kawan-kawan baru. Yang penting mereka friendly dan boleh mesra tak sampai sejam. Dukacitanya sampai sekarang kakak yang handle test aku tu tak print result sebab ada masalah dengan cap jari. Yelah cap jari aku dari dulu ada problem. Ingatkan pagi tadi boleh amek result tapi tak boleh. Susah beno keja nak marah saja. Period ke hapa.. Tak kisah lah janji tak payah tengok muka dia lagi. Pagi tadi jugak aku nampak kereta mamat tu. Dah berkali-kali pi tempat test tak nampak pulak kereta dia. Gua baru teringat tempat keja dia kat situ. Perlu ke nampak kereta dia?? Tak perlu laaa... APTB  -_____-"



Berfoya-foya di Sunway Carnival sebelum masuk kelas teori..



Penyata bajet lesen 2013


Pendaftaran kursus Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP), Ujian Buta Warna, Test Computer = RM 115
Test Computer (Motokar) + Digital Photo for Driving Licence = RM 40
Test Computer 3 kali (ulangan) x RM 35 =  RM 75 
Motokar D (Kereta) = RM 280
Motosikal B2 = RM 150 
New 'L' License = RM 45
Bayaran Litar Kereta for JPJ Test = RM 240
Bayaran Litar Motosikal for JPJ Test = RM 80
Over Lesson (Praktis Kereta 1 Jam) = RM 20
Settlement Lesen Lama Moto (JPJ) = RM 10


Total  =  RM 1,055.00


36 comments:

Annyss Aleeya said...

gud luck tauu. lepas nie dah ade lesen memandu blh la drive sendiri. hihi.

S.K.A said...

he3 smoga mju jaya :) all the best..sng je smua 2..jgn risaulah..

jeBateja said...

waka....waka....susah ke test komputer tu....ahakz....ahakz....den nak berlagak ni..sebab den dulu...markah penuh....tapi manual punya lah...tak de komputer....ahakz

Lisa Sheila said...

haha..3x ye test compt... xpela nina...yg penting dpt lesen..hehe...alhamdulillah..nnti dah boleh drive2 ...

latifah zainal said...

tahniah..wlpun pernah gagal yg pntg jgn ptuz asa..hehe..

Khai♥Rin : anies said...

murah tuuuu
btw TAHNIAH3

Mysara Ab Rahman said...

gud luk dear..mai plak ngan amik lesen krete..skrg ngah blajar memandu..ada g baki 4 jam..tkut gk nk test jpj nt

reenapple said...

Selamat belajar memandu ,,, ehehhee

Myra Jay said...

lEGA DAH DAPAT LESEN SECARA SAH KAN..

lEPAS NI TAK RISAU LA NEK MOTOR SECARA SENYAP TU, SEBAB DAH 'SAH' KAN..HEHEEE

Damia said...

Semoga Berjaya untuk kali ini. jangan putus asa, macam sis dulu banyak juga dugaannya. nanti past jangan bawa laju2 sangat ye.

AiSyA LiEzA said...

byknyer aktiviti... >.< thniah laa sy x de lagi lesen..ngee!

are_lin@yu said...

thniah ear..hehe..akhirnya brjya jgk tu yg pnting..mkin mhl eh skrg..xslh dlu time ayu 3rtus lbh kot..

Kathy Rbain said...

chaiyok sis...

Nick Nashram said...

dulu pernah jugak fail sekali masa ujian berkomputer tu..huhu..kali kedua study sikit baru lulus.

Mizz Aiza said...

tahniah dah lulus akhirnya.. teringat akak ambil lesen dulu masa dah kerja, dah tua baru nak ambil, alhamdulillah ambil sekali lulus tapi markah cukup-cukup 42/50 je.. akak memang malas nak baca buku, alasan sibuk kerja.. hihi.. lesen motor akak tak pergi ujian JPJ, akhirnya dah tamat selepas 2 tahun.. haha..
semoga dipermudahkan urusan tu oleh Allah swt.. good luck adik.. :D

Nies alhaQ said...

Hehehehe, itu lahh pengalaman namanya.
Apa2 pun, best of luck. :)

Emildza Jayy ♥ said...

Dulu time saya pass ambik lesen betul2 excited. Btw, tahniah. :D

Emildza Jayy ♥ said...

Nina dlm blog list saya dah. :D

Amanina Mads said...

Tengs annyss. Hehee.. kan3

Amanina Mads said...

Hehe.. terima kasih fais :) risau jugak la..hee

Amanina Mads said...

Hahaha.. tak susah tp acane boleh fail. hamboii dulu senang je

Amanina Mads said...

Haha.. yelah kak. Alhamdulillah nanti senang nina nk bergerak

Amanina Mads said...

terima kasih.. yg penting kejesama. hehe

Amanina Mads said...

Hehe..murah sbb moto kereta sekali. terima kasih anies ;)

Amanina Mads said...

tengs mai.. ohhh.. xlama lg nak test jpj tu. gudluck jugak

Amanina Mads said...

Heheh..terima kasih daun keladi

Amanina Mads said...

Lega sangat2 MJ.. Hahaha.. lepas nie naik moto secara 'bising' pulak

Amanina Mads said...

In Shaa Allah..aminn. Harap2 nina ingat pesanan sis tu. hehee

Amanina Mads said...

Hehe.. aktiviti dlm sehari ada 2. terima kasih. nanti cepat2 la amek lesen =)

Amanina Mads said...

Tengs dear..hehe. Akhirnya berjaya jugak ayu! Sekarang ada yg sampai 900 lebih. lg mahal

Amanina Mads said...

tengs kathy..hee

Amanina Mads said...

Hehehe.. kali pertama byk org fail.

Amanina Mads said...

terima kasih akak..hehe. Ohh oke lah tu skali dh pass.
lesen moto tu boleh buat semulakan.. In Shaa Allah.. Aminn :D

takut menghitung hari nk test..hehe

Amanina Mads said...

Hehehe.. yeahh pengalaman berharga. tengs nies :)

Amanina Mads said...

Hehehe.. sama la. tengs emi :D

Amanina Mads said...

Ohh thanks you ya masukkan dlm blog list :D
Nanti nina terjah blog awk oke..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com