7 July 2013

Hari Ulangtahun Georgetown Bandar Warisan Dunia



Assalammualaikum.


Pulau Pinang..
Esok cuti umum.. Yeahhh ! Kenapakah cuti?? Ini kerana setiap 7 Julai kerajaan negeri telah mengisytiharkan cuti umum sempena pengisytiharan Georgetown sebagai bandar warisan dunia pada 7 Julai 2008 oleh Pertubuhan Pelajaran, Sains dan Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO). Patut la ramai student balik bercuti masa hantar adik angkat di matrik kat stesen bas. Memang tak tengok kalendar pun. Hehe.. Sebenarnya kalau nak cerita pasal bangunan dan sejarah di negeri sendiri memang takkan habis. Banyak sangat dan aku masih lagi tak tawaf habis dalam pulau. Heee.. Yang berjaya ditawaf ialah Melaka! Negeri ke 2 yang diiktiraf. 2 kali bercuti kat sana memang tak jemu. Apa pun kalau ada kawan-kawan yang datang nak makan angin kat Penang boleh saja jadi tour guide.

Mohor Majlis Bandar Georgetown yang asal - Wikipedia

Atau klik  Georgetown untuk lebih info...... 


Well, kalau sesiapa yang sukakan sejarah mesti dah tau tentang siapa itu Francis Light kan. Francis tak sama dengan Alfonso tau. Hehe. Tahun nie baru sedar rupanya setiap bulan Julai ada cuti umum. Ciss.. aku dah lama menjadi warga Kedah dan Perak. Baru tahun nie kembali menjadi rakyat Pulau Pinang. Ting..tong sekejap bila mak bercakap pasal cuti-cuti nie. Agak pelik bila Gabenor umum cuti. Oke lah seronok terlebih pulak sebab isnin takda driving class. 

Kalau mai Penang wajib pi tempat-tempat nie. 
Buat photoshoot :P


Dalam bulatan ialah tempat tuan tanah tinggal.. Hehe


36 comments:

Mizz Aiza said...

selamat bercuti nina..

Nick Nashram said...

wah, untung la dapat cuti.
lamanye x p penang.
dulu ms kat sp, queens bay,pragin mall,bj jd tmpat lepak.

syuk shusuke said...

untung laaa , syuk pun cuti jugak. baru habis diploma :P

Kathy Rbain said...

terbaik..hehehehe..

Zik said...

Untungla cuti... cantik gambar photoshoot tue..

Tihara said...

cantiknya penang, akak tak penah sampai ag :)

Kancil 8349 said...

wah..baru tahu..anyway thanks for info...pernah datang ke Penang...tapi gi airport je

Fiza Rahman said...

Tak pernah jejak penang lagi...huhuhu...

Anonymous said...

Asslkum..selamat menjalankan ibadah saum :-)
Kapan negri jiran malaksanakan puasa?

Eiqa Almond said...

Wahhhhh, cuti laa nampak gaya nyeee ;)

are_lin@yu said...

ngeri kelahiran ayu.tp xpnh tgl sni lma2 mrantau yg byk.sjrah pn byk lg xtau ni.hihi

izan mama mia said...

dh lama x p peneng

latifah zainal said...

suke bercuti penang..byk tempat menarik..shpg cmplex pun best

gadisBunga™ said...

pandai ekkk dia buat orang rasa eksaited nak pegi georgetown... hehehe~

S.K.A said...

wihihihih...lama dh x jenjalan penang =) best time pergi 2thun lpas..cuma xdan naik feri dia je..skrg msti lbh gempak kt sna kn..

Myra Jay said...

Cuti memang best kannnn :)

Khai♥Rin : anies said...

bkn GT je melaka pon sekali heheheh

Amanina Mads said...

terima kasih akak..

Amanina Mads said...

Hehee.. Ohh suka lepak situ rupanya.

Amanina Mads said...

Hehehe.. sama la kita

Amanina Mads said...

hehehe..

Amanina Mads said...

Hehehe.. terima kasih

Amanina Mads said...

nanti akak datang la sini :)

Amanina Mads said...

welcome.. ohh.. hehe. airport pun dh besar

Amanina Mads said...

hehehe.. bila2 boleh datang

Amanina Mads said...

Hehehe..cuti la ;)

Amanina Mads said...

Yeke.. IC 07 nie.. hehe. perlis dgn penang dekat ja ayu.

Amanina Mads said...

Hehe..

Amanina Mads said...

Hehe.. terima kasih la ckp begitu

Amanina Mads said...

Hahaha.. mesti lah. kan suka mengembara

Amanina Mads said...

Hehehe.. kira berjalan jugak tu =) skrg lg macam2

Amanina Mads said...

Hehehe.. best kan MJ :)

Amanina Mads said...

Betul tu..melaka pun cuti jugak. hehehe

Aida Ismail said...

Serious walaupun dulu study kat Penang, tak pernah sampai lagi tempat yang ada lukisan kat dinding tu T_T

Amanina Mads said...

Yeke.. tak tau pulak aida study kt penang. tempat lukisan tu baru buat aida. huhu

Yun Sing said...

Ye la.. Francis Light yang konon-kononnya manusia yang terjumpa pulau ni.. gambar pertama tuh kat mana ye? Macam pernah nampak je.. Yang lain memang tau kat mana hehee..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com