10 August 2013

Selamat Hari Raya 2013




Assalammualaikum buah hati.



Entry bergambar: hari raya pertama dan kedua :')


Baru ada masa sikit..sikit je untuk story hari raya tahun nie. hehe
3 hari sibuk beraya saja. Makan free la katakan.


Selamat hari raya semua! macam mana raya tahun nie? Oke ka? Aku punya oke lah, better than previous year as ramai saudara mara yang gather at one place untuk beraya macam tahun lepas dan tahun nie juga lebih bermakna bila aku kali pertama beraya bersama hijab. Tetap meriah! cuma raya tahun nie duit raya makin merosot. Mendadak weyh masa malam raya pertama sebelum tidur tu aku terbayang anak panah macam kat index bursa saham malaysia tu rajah turun mendadak. Haaa lebih kurang macam tu la. Hewhew..


Raya tahun nie pertama kali bangun awal dan bangun sendiri weyh. Alarm tak bunyi lagi tapi aku dah bangun. Ada perasaan bangga disitu. Suddenly bila gosok menggosok mata pintu terbuka dengan senyuman my mummy! hoho.. Tengok anak dara dah bangun sendiri sebabnya malam raya aku tidoq awal. Itu la pasalnya. Text masuk pon aku dah tak heran sebab mata dah terlelap. Syawal tahun ini menyaksikan pegaruh besar baju Peplum terhadap golongan wanita di Malaysia tapi masih belum mampu menyaingi baju kurung dan kebaya. Well, my faveret always Baju Kurung :)



  Baju kurung moden kaki kembang ala Saloma by Salim Wahab D'Boutique




Menu hari raya pertama tahun nie mak dah tak buat lontong macam tahun lepas cuma menu tahun nie ialah nasi beriani bersama ayam masak merah ditambah kek pelangi buatan aku. Orang puji gebu kek tu. Haha. Makan sambil tengok rancangan tv drama OMG Hero Kampung kat tv3 tu. Tak sangka kawan kolej aku berlakon sebagai pelakon tambahan. Salute Deder ! Kalau sapa tengok ingat tak ada budak gegirl kat scene dalam bas kenyit mata dan scene budak menangis dalam rumah. Haa itu lah kawan sama course cuma kelas lain-lain. Lepas habis beraya, apa lagi petang tu tidoq la. Nak buat apa lagi. Heee...



Kek Pelangi by Me.. sedia untuk dimakan


Nasi Beriani + Ayam Masak Merah



Menu hari raya kedua pula bertempat di rumah Pak Long, menunya nasi beriani bersama ayam masak merah dan ayam goreng kampung (ayam kampung). Sedap lagi kazen aku buat air sirap limau. Perghh sedap sirap tu sebab limau banyak dan manis seperti orang yang membuat. Hehe.. Ayam kampung tu pula ialah ayam peliharaan anak pak long dimana 5 ekor disembelih untuk menjamu sedara mara. Aku tengok reban ayam ada pulak 5 ekor anak ayam belanda. Nice :)





Ini la rupa ayam kampung.. sama saja macam ayam biasa cuma isinya liat sikit




Aktiviti malam raya kedua pula, macam tahun lepas buat BBQ di rumah Mak Teh tapi tahun nie menunya Bihun Sup Ayam dimakan bersama Sambal Udang dan ayam panggang. Tapi aku prefer makan sup ayam dengan nasi panas-panas fuhhh sedap dengan ayam panggang tu. Dah puas makan, makan pulak ketupat palas dengan kuih kapit share dengan my pak long. Takut tak habis. Aku manja sebenarnya dan kalau di rumah sedara mara memang muka tak tau malu lah. Yelah buat apa nak malu, nak makan banyak mana pun orang tak marah. Itulah kesudahan menu yang aku makan selama 2 hari berturut-turut untuk raya tahun 2013. 






Saudara Mara sebelah my mum.. raya dirumah Mak Lang at Nilam Baiduri, Kulim, Kedah.



Boleh tak nak sambung sikit part hari raya ketiga.. boleh la boleh la. Oke, harini dalam kul 10 pergi pula menjamu selera di rumah mak jang. Makan Roti Jala with Kari Ayam & Kuah Durian bersama Cucur Jagung. Makan puas-puas sebelum aku keluar dating raya dengan kengkawan. Tak sempat pun nak pegi open house rumah kawan kat Pokok Sena. Nantilah.. nak restkan perutku dulu.







Nampaknya raya tahun nie aku kerja makan AYAM selama 3 HARI berturut-turut. Hah Amekaw! Bulan puasa punya lah tak teringin nak makan ayam last-last ayam jugak menjadi menu untuk OMP iaitu Operasi Memboncitkan Perut! Aku tengok wayang Percy Jackson. Nanti lah part story penuh hari raya ketiga eh. Nak tidoq dulu. I need my beauty sleep. Ngeh..ngeh.. 



Tahun nie Merah Hati 



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN



35 comments:

Anonymous said...

Asslkum...Ditempat nina ada gak orang mudik?
Jadi ... setelah lebaran nai berapa kilo berat badan nina.?! Selamat hari raya aidul fitri ya..

reenapple said...

Pergh.. merahnya. :)

Selamat Hari Raya. :)

hana hadi said...

sedapnya nasi pelangi tu.. hehe
meriah2..

selamat hari raya ke-4 :)

Anonymous said...

Selamat...hari raya idhul fitri nina...
Ada acara mudik nggak??

Kathy Rbain said...

sedap sangat menu2 ni sis..

S.K.A said...

ha3..bnyaknya mkan =) meriah btol raya dia..

Teena Tna said...

Tahun ni merah sakan ye. Ayam goreng tu nampak nyummy sgt..

#Selamat hari raya sis :)

Aisy Nasiha said...

Lawa tu baju raya warna merah terang.....lauk yang sama tapi kalau musim raya ni, semuanya rasa sedap sangat, kan?

gadisBunga™ said...

cantiknya baju raya... :)

deno said...

merahnya,.... cnatik! belum terlambat deno nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat nina sekeluarga... :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah.. sedapnya semua menu..

Raudzah Z said...

Selamat Hari Raya ke 8 nina...masih dalam mood beraya...he..he..

Wak Gelas™ said...

wahh jelitter uols..,ehHHee

Cik Kay Jue said...

wah meriahnyer raya... jealous ckj.. hehehe..
merah baju raya...

banyaknyer makanan best2...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum yangg... pergh menu hari raya! gempak okeyyy. terliur tengok roti jala tu. nak sikit rasa kek pelangi... hehehe. merah hati, kerlas yangg. lawa warna tu :)

Fiza Rahman said...

Salam Aidilfitri sis ☺☺

Amanina Mads said...

Merahkan.. haha :)

Selamat hari raya juga :)

Amanina Mads said...

Sedap la jugak hana.. hehe

selamat hari raya juga :)

Amanina Mads said...

boleh la tahan sedap semuanya..hehe

Amanina Mads said...

banyak makan raya kali nie =)
meriah la jugak.. hehe

Amanina Mads said...

Merah sakan la.. ayam goreng rangup tu.

Selamat hari raya juga teena :)

Amanina Mads said...

lawa sama juga dgn harga.. betul2. lg pun jarang nk makan lauk2 ayam

Amanina Mads said...

biasa saja GB :)

Amanina Mads said...

merah itu garang.. hehe
selamat hari raya aidilfitri juga buat deno sekeluarga :)

Amanina Mads said...

boleh la akak..

Amanina Mads said...

selamat hari raya juga raudzah.. rayakan sebulan.. hehe

Amanina Mads said...

jelita tanpa mengira usia.. hehehe

Amanina Mads said...

meriah jugak la..jgn la jeles ckj. hehehe
merah mak ngah ni..

makanan byk yg best jd makan jelah. hee

Amanina Mads said...

Waalaikummussalam yunk.. gempak la! hehehe
datang rumah boleh la buatkan makanan2 tu.

kerlas gitu baju raya.. lawa eh..hehe :)

Amanina Mads said...

Salam Aidilfitri juga sis :)

Annyss Aleeya said...

selamat hari raye dear. merahnye mak ngahhh. hihi. nice color. nmpk sedap je nasi beriani tu. tetibe rase lapo. haha.

Amanina Mads said...

selamat hari raya juga dear.. merahkan mak ngah. hahaha
semua makanan tu sedap2

MaMa Rey said...

wow merahlah..cantik baju nina..tp tak acila tak bagi tengok full..:(

adeh terliur tengok makanan2 ni..tengok pic cucur jagung tu teringat dgn jiran lama sy..awal pagi raya bagi cucur jagung

Amanina Mads said...

merah hati thn ni.. nanti nina tunjuk full :)

ohh.. semua makanan hari raya sedap2 thn ni mama

Yun Sing said...

Huaa.. boleh nangis tengok gambar makanan nih :3

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com