23 September 2013

Wedding Photobooth


Assalammualaikum.


Wedding dan Photobooth Props tak dapat dipisahkan lagi. Kebanyakan pengantin suka buat photobooth untuk menjadi kenangan di hari bersejarah mereka bersama tetamu. Satu trend yang popular di kalangan pasangan pengantin adalah mengadakan gerai foto di majlis perkahwinan mereka. Trend dari overseas sudah mula menular ke Malaysia.  




Apa itu Photobooth? Ada orang sudah tau apa bendakah itu dan ada setengah tak tau langsung. Ia bukanlah booth makanan tetapi menjadi satu kegilaan buat para tetamu untuk mengambil gambar. Kalau ikutkan semua majlis boleh menggunakan Photobooth tapi di Malaysia hanya dapat jumpa di majlis perkahwinan. Ia ialah sejenis gerai foto yang menyediakan topeng custom-made, rambut palsu dan topi, misai palsu yang boleh diletakkan dihadapan muka sebelum mengambil gambar. 


Tujuan Photobooth ini hanyalah memberi kenangan kepada tetamu dan pengantin disaat menghadiri majlis perkahwinan. Photobooth juga menjadi souvenir di majlis perkahwinan tersebut. Tetamu seronok pengantin bahagia. Singaa.. menawan keluarga bahagia! 





Menjawab soalan dari blogger sis Kathy yang bertanyakan macam mana nak buat Photobooth Prop ini caranya mudah saja dan boleh buat sendiri mengikut kreativiti. Cuma perlu: 


- Cari Photobooth prop di internet dan print saja coraknya.
- Selepas print, potong gambar contohnya misai dan lekatkan pada kayu.
- Kayu boleh pilih sama ada nak beli ataupun guna saja lidi bunga telur dan lilit dengan tali 
  or renda.
- Bekas untuk meletak prop boleh cari gelas panjang ataupun botol Vsoy. 


Tadaaaa !! Senang saja nak buat. Janji kreatif  :)

30 comments:

Mysara Ab Rahman said...

skrg dh mmg trend n comey la ada photobooth cm ni

Annyss Aleeya said...

wahh. anys pun suka bergambar dgn prop nih. hihi.

deno said...

comel kan.... skrg trend semua org ada photobooth ni kan :)

Liza Razak said...

kalau boleh DIY sendiri mesti lagi jimat kan :)

S.K.A said...

hak r..makin ramai bt cmni =) ok juga pd sy..skrg2nya ada kelainan..orang pn suka bergmbar..boleh la bt utk pkhwinan sndri nnti

Myra Jay said...

MJ ritu masa photoshoot grad ada gak buat prop bagai..hahaa

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

comel.. DIY lagi jimat kan..

Eiqa Almond said...

Ooooooo..
Menda tu kte panggil Photobooth ehhh..
Baru ku tahuuu.. ehhee

Nisa said...

Kalau kahwin nanti, teringin juga nak buat photobooth for my crazy friends. They like 'em so much! If only saya kahwin lah... ~

Khir Khalid said...

Bagus juga ada mcm tu.. sesuatu acara tu bukan dpt buat selalu, bagus utk abadikan kenangan gembira dgn photobooth tu.. :)

Kathy Rbain said...

tq sis..akak teringin sangat nak buat macam ni..hehehe..

Zawiah said...

mmg rajin membuat nih ...

reenapple said...

Aku jenis yang tak suka bergambar, ambil gambar atau sejajarnya. Tak tahu macam mana aku kahwin nanti. Errr

Tihara said...

ooo camtu, akak tak penah jumpa lagi photobooth ni..hehe

Kancil 8349 said...

terbaik...kancil masih lemah dalam bab nie

adrianna syaz said...

Salam kenal lyna..sya folo blog lyna #361..dah jd trend photobooth ni eh..comel2...

Klu sudi,snggah ke blog sya nnti :D

Ema Johari said...

adik ipar mak kahwin...tgh sibuk buat benda ni...

Raudzah Z said...

yup ramai yang gunakan prop ni kan..nina..

izan mama mia said...

mcm mcm org le ni...akak dulu...xder apa pun...huhuuh

Badrina Ibtisam said...

Ohh.. boleh buat sendirilah ni ye??
Jimatlah kalau gitu.. hihi

Anonymous said...

Asslkum...gimana kalau gambarnya beda dengan yang lain
Misalnya kita pakai topeng kucing ,etis gak yaaaaa.....?

Sheila Salim said...

Assalamualaikum dik. nape dengan blog kamu? akak takleh nak komen kat entri Selamat Tinggal Dunia Blog.. coding bermasalah ke? dah banyak kali akak refresh :(

Khai♥Rin : anies said...

yg suka kreatif2 ni mesti x kn lps kn peluang sebegini

S.K.A said...

sy xdpat la nk komen entry yg sblum ni..knpa dgn blog awak?? cuba minta cjm @ kak shida yg tlong..diorang pndai bab ni..

Azlan Strider said...

1st: photobooth nie kekadang menyeronokkan tetamu yang datang..kekadang tetamu nak amik gmbr utk kenangan manis ngan pengantin..

2nd: kenapa entry paling baru tak leh comment??klik kat butang comment to dia redirect mcm biasa tp takde isi...u might wanna check out..

Regards,
-Strider-

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. kesiannya.. cuba awak try tanya blogger2 yang selalu main coding. ada masalah dekat bahagian komen kan.. nak komen entri baru daripada semalam tak boleh. sedihnya kita :(

MaMa Rey said...

senang rupanya buat ni nina..

S.K.A said...

nnti cubalah cri orang yg pndai coding ni..inshaa'Allah ramai je yg thu..syglah kalau tiba2 dah x aktif blogging.. =)

Ren Oh. said...

PB ni dh jd trend utk ape2 event skang ni. nampak sweet je hehe! <3

Yun Sing said...

Comel je ^^

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com