18 October 2013

Cara Nak Check Jantina Laptop


Assalammualaikum.


Salam Jumaat buat semua pembaca. Harini teringat pulak sejarah aku pertama kali guna Apple iMac dan menjadi batch pertama yang merasmikan komputer tu dalam lab selama 2 sem. Syok tak terkiraku rasakan. Sebelum guna tu lect ada ajarkan cara2 nak check jantina PC/Laptop. Pernah tak korang try check? Haa.. jangan terkejut sebab lappy aku ialah Gegirl ! Meh nak ajar step by step...  





Step 1


Buka Notepad



Step 2


Taip kat notepad coding nie






Step 3






Save As: I love   ....  you.vbs

Save as type: all files

Encoding ANSI




Step 4



Save kat desktop

Lepas tu klik icon tadi dan dengar bunyi boy atau girl




Tadaaaa.. Dah siap !



16 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum dik. wahh boleh check jantina lagi. hehe. nice tutorial dik :)

Effa Eddy said...

Ishhh.. betol ke ni? Kena try ni. Tak pernah plak tahu lappy ni ada jantina. hahaha

Fiza Rahman said...

AMboi. Laptop pon ada jantina erk ☺☺

Khai♥Rin : anies said...

bleh caya ke ni? hehehe

ZQ Batik said...

betul ke ni? ?? ?? hehehhe

Raudzah Z said...

salam jumaat nina...nway so cute..nanti kita try ya..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak pernah check netbook akak.. jantina dia lelaki.. hihi..

adrianna syaz said...

Uik..bleh cmtu plak..hehe

Kathy Rbain said...

heheh..biar betul sis?hehehe..

Tia Fatihah said...

nina, laptop saya gegurl. hehee..

thanks info ni :)

Aisy Nasiha said...

Ilmu baru ni.. tak pernah lagi dengar pasal ni.. oo.. nak try jugalah buat ni nanti... bijak orang yg design benda2 ni.. apa beza kalau girl atau boy ye?

deno said...

wahhh ... laptop pun ada jantina^^

hainom OKje said...

Ada jantina yek.....hehe

Azlan Strider said...

hahaha..ade jugak cara nak tentukan jantina pc ek..hehe

Regards,
-Strider-

Ema Johari said...

ada juga jantina pada laptop?

Yun Sing said...

Eh eh eh pompuan la xD

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com