23 April 2014

Jebon Betul La !



Salam Readers..

Harini terkeluar jugak perkataan 'Jebon betul la ATM ni!' . Geram mak bila tak boleh ambil duit kat mesin ATM di tempat kerja. Oke.. takda kena mengena dengan mesin. Akceli dari high school lagi memang suka cakap jebooonnnn kalau tengah geramkan sesuatu walaupun tak tau apa ke benda Jebon tu. Harini tergerak hati nak GOOGLE apa tu JEBON.

Jebon ialah seekor binatang yang comel ! 

*
*
*

My name is Jebon untuk panggilan orang utaqa. Some people call me cerpelai, mongoose or weasel. Hehee.. I'm definitely sure you guys never seen one. Selalunya jebon akan keluar dari tempat persembunyiannya pada waktu pagi sekitar pukul 7 pagi bersama 2-3 ekor anak-anaknya yang cute untuk bermain-main atau makan buah-buahan. Bila terdengar bunyi je, ibu jebon akan berdiri sambil tercari-cari dari mana kah datangnya bunyi tu dan terus cabut lariiiii.



i) merupakan spesis yang dilindungi.

ii) makan serangga, ketam, cacing tanah, biawak, ular ayam selain dari telur dan bangkai.

iii) sering digunakan untuk melawan dan membunuh ular berbisa.

v) mengeluarkan bunyi bila marah (macam bunyi ibu kucing marah bila kita nak ambil anak dia).

vi) Menanda tempat dengan air kencing atau untuk menghalau musuh.



So cute anak2 jeboooo ! Nak bela jebon la :P


p/s: Akhirnya sepanjang hidup 23 tahun setengah ni baru tau jebon ni haiwan. Hahaa
Nak tengok #Aku Isterinya. Okbai.. Nanti disambung-in BW :)


10 comments:

Yun Sing said...

Hahahah.. owh yeke.. Saya hidup 15 tahun tak tahu jebon tu wujud xD

Aqilah Azmi said...

eh eh comelnya jebon hihihi
nanti lepas ni marah nak panggil jebon gak ah hahah

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Apa, nak bela jebon? Jebon pun lari laju, tak terkejar la :)

RDZ Z said...

Kucing ke nina?

Aisyah Az said...

hee.. ni lah ghupanyaa natang yg kekadang ecah tersebut.. kekadang kwn2 gelak bila ecah tersbut word tu kt sek. org bndar kl ni tak tau natang tu, muehehe.

Fiza Rahman said...

Baru tau gak ni.

Ai Syah said...

ohhh...ni ke jebon..dulu biasa gak la sebut..tp ingat spesies monyet ke beruk..rupenya tak de kait langsung..hehe..=)

n O e s u h a i m i said...

hahaha..jebon betul la...

Khai♥Rin : anies said...

tersedak jebon bila nina sebut2 namanya hehehe

Eiqa Almond said...

Laaaa.!!
Jebonn nie wujud kee.?? ahhaa
eiqa pun baru tauu nie..
Ingatkan just ayat ajeee..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com