29 August 2014

Tips Dan Review : Cara Mengatasi Bibir Kering


Salam Readers..

Cara Mengatasi Bibir Kering | Sejak mula kerja aku mengalami masalah bibir kering, lepas tu mula la tangan pun tak dok diam asyik nak kopek2 bibir tu. Terus jadi luka dan berdarah. Mungkin bekerja di bawah aircond menyebabkan bibir cepat kering T___T





Cuaca sekarang yang sekejap hujan sekejap panas membuatkan suhu badan tak menentu. Minum air dah berbotol tapi bibir tetap kering. Maka atas nasihat cik nurse..



TIPS NAK CEPAT : 

Sebelum tidur, keluar rumah, ke pejabat, korang rajin-rajin lah apply lip balm di bibir tu. Of course, lip balm tu mestilah yang ada fungsi sebagai melembapkan bibir. And I'd like to recommend; Metholatum Organic Lipbalm - Strawberry & Rasberry or Lavender & Orange because.... it is;


  • Made form blends of imported Organic ingredients from organic farms including Olive Oil, Shea Butter, Jojoba Oil and Beeswax that deeply moisturize and nourish the lips.
  • Contains Vitamin E and antioxidant-rich extracts to prevent healthy youthful looking lips. 




TIPS USAHA LEBIH :


1. Minum banyak air

Dehydration adalah satu sebab bibir kering dan pecah-pecah. So, minumlah sebanyak air yang mampu untuk mengekalkan kelembapan kulit.


2. Makan Buah-buahan

Seeloknya makan la buah-buahan yang mengandungi banyak serat dan air contohnya pisang, pear, anggur, epal, strawberi serta adik beradik berry yang lain. 


Takda masalah kalau nak ganti dengan madu tapi bangun esok pagi tengok bibir dah bersarang dek si semut-semut. Hehee.. Jaga kesihatan diri ye.


10 comments:

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Sejak akhir2 nie cuaca tak menentu kan... Zumal pun kering bibir gak ^_^

ain syafieqa said...

tips yg bagus..ain amalkan minum air masak kalau bibir kering.

budak said...

Hehe. Nice tips. Kalo madu ori takde la semut nak bersarang kot. Duk dlm ekon memg kering la bibir. Kulit pn jd kering.

❤Kamsiah❤ said...

terliurnya tgk puding tu...terbayang2 kat tekak ni..

Farrah MF said...

Nak cari lah lipbalm tu. Akak pun tangan ni laju je nak kopek bibir kering!

Khai♥Rin : anies said...

kalu dok dlm air cond mmg kn minum air bebanyak..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Saya dah lama tak jadi kering bibir ni.
Kalau jadi, buruk betul..

Nora Karim said...

Setuju dgn tips yg AM share ni.. nak2 tang minum air suam tu... saya mmg suka air suam!!!

Sis Vee said...

sis tambah ... sapu minyak zaitun dan madu pun ok nina . sis update guna blog baru -> 1- http://cetusanmind.blogspot.com/

Yun Sing said...

Aww nice tips.. *lari cari botol*

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com