30 January 2015

Adakah Blog Mobile Friendly


Salam Readers..


Adakah blog korang Mobile Friendly? Sekarang ni ramai yang online menggunakan smartphone bukan lagi menghadap pc atau laptop macam dulu. Klik sini blog mobile friendly untuk check blog mesra mobile atau tak. Menjadi 1 kelebihan sekiranya blog kita mobile friendly. 



Blog Mobile Friendly



Jika semak tajuk entri blog di google thru smartphone akan tertera gambar yang dikongsi. Jadi kalau kita online guna mobile, senanglah nak tahu laman web mana yang mesra mobil jadi senang nak baca dan juga komen.



Untuk menguji sama ada blog korang mobile friendly atau tak, boleh lah klik MOBILE FRIENDLY TEST . Masukkan URL blog dan klik analyze. Kalau green itu tandanya tak perlu ubah sebarang coding di blog. 




Jika tak mesra mobile tukar font kepada yang senang dibaca tanpa perlu scroll ke kiri dan ke kanan ataupun penggunaan coding yang tak mesra mobile. Jadi ubah la apa yang patut untuk lebih kemesraan. Haha..

22 comments:

aRz MoHa said...

alhamdulillah mobile frindly cuma tak sama dengan blog saya

aRz MoHa said...

wah blog amanina juga mobile friendly

tiga lalat said...

Salam. Hee info yang berguna dan mudah.

ros_reeza said...

dah check :) mobile friendly :)

Farah said...

Saya rasa blog saya mobile friendly. hehe

Hikayat Seorang Budak said...

Hehe yes mobile friendly sangat penting kalau nak tarik ramai pengunjung :)

Farrah MF said...

Akak dah buat,..mobile friendly? Yessss

Kathy R'bain said...

terbaiklah sis..tq tau?

hana hadi said...

kena check ni.. tq info ni :)

Cetusan Minda said...

blm pernah guna mobile . blh try nanti mesra ke idak ...

Cetusan Minda said...

blm pernah guna . nak try nanti tgk mesra ke idak ...

Fiza Rahman said...

Ok...mobile friendly ☺

Dunia Zumal said...

blog zumal tak mobile friendly pun
:(

izzeyda said...

Tak pernah guna lagi.. nanti boleh try laa..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Dah check ~ yupp mobile friendly.
Thanks Nina.

aRz MoHa said...

blog saya rasanya kuang friendly.

izzeyda said...

dah check, mobile friendly..

Jari Manis said...

x per aRz..blog kurang friendly yg penting arZ mmg friendly :-)

Jari Manis said...

x pernah check whether mobile firendly ke tak sbb x de smatphone...huhhu..mmg ketinggalan betul kan

Jari Manis said...

nampaknya perlu minta tlg kawan check kan kalau x mobile friendly haruslah buat perubahan

Khai♥Rin : anies said...

da alama buat tp x tau friendly ke x ;-)

Aisy Nasiha said...

Betul ni. Kalau guna hp kita mudah nk bw ke blog yg mobile friendly..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com