28 January 2015

Mencuri : Selamat Di Dunia Tapi Tidak Di Akhirat


Salam Readers..

Manusia selagi hidup selagi itu akan melakukan kejahatan tak kira kecil atau besar. Aku bukan la ustazah nak bersyarah panjang dalam blog sendiri cuma kesal dengan sesetengah perangai manusia. Mungkin mereka kurang didikan agama atau sengaja buat bodoh. Masing-masing dah tua bangka. Fikirkan lah..



22 Jan, operator memecah masuk curi makanan dan tidur di waktu malam

Pencuri terima balasan di akhirat kelak ya


Selalunya kes yang jadi dalam hidup aku ialah ada manusia suka 'mengambil' atau 'makan' hak orang tanpa kebenaran bukankah itu dikira mencuri. Kalau Malaysia laksana hukum HUDUD maka negara bertambah OKU. Lepas kejadian ini, aku dah agak duit deposit 300 tak akan dapat semula.



Saja nak test, kalau betul kereta calar disebabkan salah sendiri mungkin boleh polish guna duit deposit walau aku sedar baiki tu murah tak sampai beratus. Janji nak bank in hingga sekarang tak ada. Duit burn begitu saja, aku takkan pernah HALAL kan duit tu dan barang/makanan yang dicuri.



    
Hukum Allah S.W.T bagi yang mencuri



Ingat lagi pesan mak, biar orang ambil hak kita tapi kita jangan sesekali ambil hak orang. Selalu pujuk diri supaya jangan ingat perbuatan orang. Mereka mungkin selamat di dunia tapi tidak di akhirat kerana janji Allah itu pasti. Awat la SENGKEK sangat sampai nak mencuri ni. 




Are you afraid of the dark? 23 Jan, bekalan letrik terputus. Mattel tak bayar bil ke? buat Seekers dalam jamban konon.


p/s: Kalau orang curi story/gambar dalam blog mungkin boleh forgive and forget. Google kan sahabat sejati blogger :)

23 comments:

Eny Abdullah said...

biasalah org hidup nak senang dan tak nak berusaha.. mencuri jalan terbaik bg dia...

Deanna Morni said...

sedihkan bila ada orang yg xtau hak sendiri...mengambil hak org sama macam mnecuri...tapi kalau kita berlapang dada..insyaAllah...Allah akan gnti yg lebih baik utk kita :)

Farah said...

Paling tak suka orang jenis macam ni.

CT Humairah said...

janji Allah itu pasti..
stiap perbuatan ada balasannya..

FarhanahAdzlan said...

dulu pernah alami jugak kat asrama sekolah curi2 makanan ni ntah pape ntah rasanya haha moga orang berkenaan tu sedar cepat2..makanan yg dicuri yg jadi darah daging kita tak berkat hidup nanti. kann..

Aqilah Azmi said...

hehe forgive n forget ~

ejulz said...

betul3.. ehehe

Pha Is said...

motif gambar seram..? hahaha

aRz MoHa said...

memang haram makan harta orang lain dengan cara yang salah

aRz MoHa said...

nina nak komen sikit bab hudud. perku hati-hati dalam bab hudud ini. ada beberapa perkara yang akan diambil kira sebelum hukuman hudud itu dijatuhkan. maaf bukan apa risau ada yang salah faham dengan hukum ini. Islam bukan agama menghukum tp agama nasihat.

ros_reeza said...

seram la pulak tengok pic tu. huhu..

Hikayat Seorang Budak said...

Kalau curi harta benda memang tak berkat la. Jadi darah daging pulak tu. sabar jela nina :')

Farrah MF said...

Si empunya diri tak fikir kesan/akibat jangka panjang pada diri, keturunan & keluarga.

Cetusan Minda said...

mrk tu dah tentu tahu hukum tapi sbb mmg dah biasa buat kot tu yg rasa mcm Allah tak nampak je ... sabar pun sakit hati juga kan ... anggap je la ujian .

Fiza Rahman said...

Teruknya. Menjawab lah kat SANA nanti.

izzeyda said...

Menakutkan firstly tengok gambar tuh.. ada manusia jenis tak kisah bab barang orang nih.. kata laa aoapun, dia tak kisah kecuali keinsafan ada dalam diri..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Maleh kerja tu yang mencurik.

Mime MF said...

bab mencuri mmg xleh terima la..kdg2 terfikir, apa yg mereka rasa bila mencuri..tak takut ke makan benda haram..

Dunia Zumal said...

Jimat sangat dorang yer sampai nak makan sanggup pecah masuk pantry tu...

izzeyda said...

takut plak tengok muka macam tuh..

Jari Manis said...

ishh..biasanya org x beriman je berani buat mcm tu

Jari Manis said...

x de rasa takut walhal Allah sentiasa bersama, sentias melihat

Khai♥Rin : anies said...

kita mungkin boleh halalkan tp dosa tu tanggung sendiri laa kan..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com