6 January 2015

Perempuan Dan Gym


Salam Readers..


Perempuan dan Gym | Akhirnya jin gym berpindah ke sebelah ofis. Lepas ni 1 ofis boleh dapat badan slim dan tough. Kenapa trend di Malaysia, hanya lelaki saja yang selalu ke gym? Kenapa wanita tak banyak ke gym? Adakah wanita malu. Rasanya kot. Mungkin juga wanita anggap jika 'workout' di gym, mereka akan jadi seperti lelaki, ada otot2 besar dan tegap.



Gym Mattel on Nov 25, 2014



Tahukah wanita mempunyai hormon Astrogen yang banyak dan sedikit hormon Testosteron. Walau serajin, sekuat dan segigih mana pun 'workout' di gym, kita tak akan berotot besar. Sebabnya jumlah hormon Testosteron yang sedikit dalam badan wanita tak dapat membesarkan otot-otot, yang bertambah cuma kekuatan dan ketahanan fizikal.


Dengan kekuatan dan ketahanan fizikal yang tinggi, badan sihat, cergas dan tak akan mengalami masalah besar dalam mengharungi PMS, mengelakkan kerapuhan tulang (Osteoporosis) selepas putus haid, tak sakit belakang dan sendi badan. Ia banyak membantu bila masa tua nanti. Sihat tak boleh dibeli dengan wang :)



p/s: Orang lelaki nak tough kena makan protein. Hihi

26 comments:

jeBateja said...

Wow...teringin nak gi aaa....berapa RM yuran nya erk

SalbiahM said...

lepas ni nina rajinlah ke gym ye..hehe.biasa perempuan ke Gym untuk aktiviti bakar lemak..jarang nak build otot

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Betul semua yang amanina cakap:)
* protein untuk muscle build up tu mahal kan. Hik3

Aqilah Azmi said...

Eh next sem qila nak gi gym yeyeh!!!!

Deanna Morni said...

kdg segan nak g gym coz lelaki ramai..kecuali gym khas utk pompuan..baru best nak g kan...hehehhehe

Qaseh Abadi said...

Penah p gym sekali, segan plak bila ramai lelaki. klu gym tu seperate lelaki perempuan best la.. Jogging la pilihan pn klu nk senam..

http://syidamenulis.blogspot.com/

Dunia Zumal said...

Wah, Nina ke gym yer...

Khai♥Rin : anies said...

dpt 6pax laa pasni nina... ;-)

Khai♥Rin : anies said...

p/s da respon email yg sy hntr?

Asha Lya said...

Sronok erkk dpt la pi gym slalu..brtmbh sihat la lps ni kan hhehe

aswadz said...

perempuan payah nak ke gym bila dah berkeluarga. nak jaga anak kan. tp yg single tu aku x tau la. hehehe...

Farrah MF said...

Akak tak pergi gym,..tapi tiap2 kali gi shopping barang dapur akan jalan terkedek2 dgn troli depan gym. Tu kira bakar kalori tak? :)

Katnyss Deen said...

Jelessnyaaa. Huhuu. Nak tau saya ni selalu je nak pergi joging la apa laaa. Haha, tapi selalunya menjadi sehari dua je. Memula je semangat. Lepas tuu ke laut. Sedih kan..

Najib Ariyan said...

Salam.... saya setuju tu... perempuan perlu juga meng'kental'kan otot supaya banyak hormon lain akan dicerna terutama human growth hormon yg akan menjadikan seseorang lambat tua...

protein tu sebenarnya menjadikan lelaki lebih besar jer... otot tetap dibuat dalam gym

hana hadi said...

teringin nak p gym. tp kena tengok tempatt dlu :)

dah masuk hari ke 9 tahun baru.
selamat tahun baru 2015 :D

hana hadi said...

teringin nak p gym. tp kena tengok tempatt dlu :)

dah masuk hari ke 9 tahun baru.
selamat tahun baru 2015 :D

Puteri Wanita said...

alamak.. dah berabad tak pergi gym :p

anamizu said...

huii besnya gym sblh ofis!!

Dunia Zumal said...

Lama dah DZ tak pergi gym... teringat lak ^-^

aRz MoHa said...

nak makan protein tu tak tahan.
makn brokolo dan telur ayam jela...

wau lepas ni slim and tough la yer

aRz MoHa said...

selalu ka ke gym?

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Orang perempuan pun boleh makan protein.
Tapi, bukan protein yg macam laki makan untuk muscle build tu.

aRz MoHa said...

teringin juga nak ke gym, tapi macam tak ada slot kosong huhu

Fiza Rahman said...

Hari² lah gi gym yer nina ☺☺

Kat office akk ni pon ada gym. Tapi tak gi pon. Rasa macam nak start gym sebab lelemak dah mula membiak.

Hikayat Seorang Budak said...

Tak pernah masuk gym. Nak masuk pn kang xtau nak buat apa :')

Al Kisah said...

ramai je kaum wanita masuk gym sekarang

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com