24 January 2015

Sopeah Jin (Cerekarama TV3) Lakonan Emma Maembong


Salam Readers..


Tengah syok update blog tetiba dengar ibuku ketawa sakan rupanya ada drama nama sendiri plus pelakon pujaan berlakon terus 2 beranak layan Emma jadi jin. Perasan adik pelakon Risteena Munim jadi gf Shah Iskandar la. Agak kelakar dan mana ada mitos jin perempuan, kalau jin Aladdin versi kartun. Layan 3 Abdul Versi 3 S. Boleh tengok banyak kali di Tonton :)


Poster Sopeah Jin
Emma Maembong sebagai Sopeah Jin
Shahbudin, Tajudin, Sabaruddin

Cerita dongeng tapi ada moral of the story. Pasal harta, adik beradik boleh gaduh, jadi tamak macam 3 Abdul. Kisah 3 beradik Shahbudin, Sabaruddin dan Tajuddin yang mewarisi harta ayahnya. Sabaruddin (Shah Iskandar) ada kedai barang antik. Sabaruddin yang lurus bendul, jujur sangat dan kena tipu hidup-hidup dengan abang & adiknya.


Pembahagian harta tak berapa nak fair. Sabar dapat kotak berisi peta. Mula-mula dia nak cari sama-sama dengan adik dan abang kongsi 50-50. Mereka cari harta dekat gua refer map. Sabar terjatuh dalam gaung, diaorang nak tinggal dah pastu Sabar panggil. Dalam dok berebut peti, terhantuk kepala Sabar. 

Sabar jumpa Sopeah Jin

Memberi galakkan supaya jin tak sumpah abang dan adik dia

Lepas terjaga dia terjumpa botol labu sayung yang dalam tu ada Jin (Emma Maembong). Sabar dengan tak sengaja membebaskan jin dan diberi 4 permintaan.


Permintaan pertama dia nak nasi beriyani yang dipenuhi ayam + sirap. Dengan sekelip mata, jin tunaikan permintaan. Jin asyik paksa Sabar tunaikan permintaan ke 2, Sabar nak balik ke rumah. Tengah syok makan, Sopeah jin terus bawa Sabar ke rumah. 

Sopeah Jin dalam botol
Aisyah (Ruhainies Fatihah), Sopeah dan ibu Aishah


Permintaan ke 3, Sabar terus minta agar kedai antik dia penuh dengan barang-barang antik yang sangat mahal, punya value yang tinggi. 

Permintaan ke 4 dia minta tangguh dulu. Esoknya dia mintak jadi hamba seumur hidup. Jin marah tapi permintaan dah dilepaskan. Segala permintaan telah ditunaikan. Kehidupan Sabar semakin baik. Dia jadi kaya raya. Abang dan adik dia mencari sebab kenapa Sabar boleh jadi kaya serta merta ni. Macam-macam diaorang buat nak korek rahsia. Pakai adik ipar suruh godalah. Pecah rumah bangalow dia. Semua tak berhasil.

Emma comel sangat ! 
Tajudin dan Sopeah

Sabar juga cintakan Aishah tapi cinta terhalang kerana sejarah silam. Arwah papanya telah melukakan hati ibu Aishah. Mungkir janji mahu mengahwininya. Sabar buat macam-macam nak ambil hati bakal ibu mertua tak jalan juga. 


Last sekali ibu Aisyah dapat terima Sabar masa birthday dia. Masakkan makanan feveret untuk bakal ibu mertua. Akhirnya botol jin dirampas abangnya. Dia paksa Sabar keluarkan Sopeah. Minta keretalah, duit 15 juta lah. Sopeah tak nak tunaikan sebab dah janji kena jadi hamba Sabar saja.  


Akhirnya Sopeah ajar diaorang ni. Kena menari, pukul baru nak insaf. Lepas tu terus Sopeah lesap. Tup.. tup Sabar menceritakan sebuah cerita tauladan dekat 2 orang anaknya. Siapa isterinya? Jeng.. jeng. Sopeah Jin. THE END.

12 comments:

CT Humairah said...

bhahahha pun boleh la cerita macam ni..

ejulz said...

mcm best jer citer ni.. x berpeluang lagi tgk..

tiga lalat said...

Salam. Hee cerita dongeng yang menarik. Emma pun memey jelita. ;)

Hikayat Seorang Budak said...

Tengok jugak. Kelakar

Farrah MF said...

Ingatkan akak pd citer zaman dolu2 'I dream of geannie' :)

Yana Yani said...

menariklah jalan cerita dia
tak penah lagi dok tengok melalui tonton ni
anyway, nice review =)

p/s-saya membalas kunjungan =)

Fiza Rahman said...

Tengok jugak. Cantik EM ni.

Dunia Zumal said...

Zumal tengok gak drama tu memang lawak habis laa ^-^

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Tingginya toncet jin. Comel jin tu karang kene kidnap pulak. (Emma memang putih melepak kan?)

Puteri Wanita said...

bertuahnya emma maembong ni. comel sangat :)

BLOG OH! BLOG

Khai♥Rin : anies said...

x dan nk tgk aritu sbb ada hal kalu x silap...

Dunia Zumal said...

Zumal nak p cari la jin yang cute2 ^-^

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com