20 February 2015

Made In Penang Interactive Museum (Part 1)


Salam Readers..

Time cuti CNY kerja berjalan saja, kali ni jadi tour guide untuk kekasih gelapku bersama 2 orang kawan dari KL. Sadis noks baru tau pasal 3D museum ni. Sob.. sob. Realitinya, aku teruja dan excited seperti kanak-kanak ribena dapat aiskrim bila masuk ke Made In Penang Interactive Museum (MIPIM). Kalau nak ke Fort Cornwallis jangan lupa singah. Hehe


Kebanyakan kawasan bangunan lama kolonial British di Penang menjadi tumpuan pelancong dengan adanya lukisan 3D dah banyak museum baru dibuka. Tak sempat nak jelajah ke semua.


Well, as a support to our local product, jom kita pergi ke MIPIM. Hasil kreativiti anak tempatan. Muzium ini berjaya mengkombinasikan antara sejarah dan kehidupan masyarakat Pulau Pinang dalam bentuk lukisan 3D. Caya lah.



Entrance Made In Penang Interactive Museum



Made In Penang Interactive 3D Museum ini terbahagi kepada beberapa bahagian. Kalau dari pintu masuk hingga kaunter bayaran masuk, adalah free. Antara bahagian-bahagian yang ada di MIPIM seperti The Great Wall of Penang, Interactive Theater, Trick Art Gallery, Miniature Local Trade dan Miniature Weld Quay.



The Great Wall of Penang


Masuk je, korang akan jumpa The Great Wall of Penang dulu. Nak ambil gambar kat sini boleh dan ianya FREE. Kawasan ini menggambarkan kehidupan zaman dulu pada abad ke-19 di Weld Quay. Bergambarlah puas-puas! 


Ini la rupa pintu rumah cina zaman dulu
Pedagang zaman kini. Deyyyy macha !
Patah bahu macam ni
The Great Wall of  Penang
Kasut terompah. Curi kang


Harga Tiket Made In Penang Interactive Museum (MIPIM)


Tunggu giliran. Model yang laku


Orang Dewasa/Kanak RM15
Student RM10
Foreigners RM30

Affordable ! sangat berbaloi *sila charge batery camera full okay!



Trick Art Gallery


Benda paling cool di abad ini tetapi kena kreatif bagi menampakkan gambar tu real. Untuk Trick Art Gallery MIPIM ni terbahagi kepada 2, satu di bawah, satu lagi di atas. Di sarankan datang pada hari minggu dan bukan puclic holiday. Ini pergi time cuti nak posing pun kena tunggu turn. Haha.


Apa yang penting kerjasama. 1 tangan pun boleh
Percaya la ini bukan laut.. Scuba diving sangat
Bestnya dapat mandi. Erkk
Ada sesuatu termasuk sekali. Rosak gambar !
Bersama Pika, kekasih gelapku suatu masa dulu
Adik beca di tengah jalan. Siap munge lagi. 


Semoga korang dapat menghayati setiap gambar dengan perasaan yang teruja. Tak nak buat 1 entry nanti orang muak tengok gambar, jangan juling tau. Sangat berbaloi datang ke MIPIM kerana banyak gambar 3D yang best. Hanya available dalam museum menggunakan apps yang disediakan. Stay tuned for part 2. To be continue... 

11 comments:

tiga lalat said...

Salam .Hee seronoknya pergi muzium penang.

Farah said...

Macam-macam benda menarik ya dekat Penang ni.

Dunia Zumal said...

Wah, bestnyer dapat pergi museum interaktif nie ^^

Qaseh Vee said...

satu masa dulu sis pergi penang , mcm x de benda nak tgk . cuma pusing satu pulau , mandi pantai dan beli jeruk ... nak buek camno follow driver ...

Siti Yang Menaip said...

hehehe akak pun belom pernah sampai =P lalu saja banyak kali.. nak mai tempat cemni xleh sorang2 ehehe..

Siti Yang Menaip said...

belakang made in penang ni ada 3D trick museum plak.. memula pun ingt benda yg sama rupanya bukan..

Khai♥Rin : anies said...

akan try terjah ke sini mggu dpn...x sabar nyerrrrrrrrrrr

Pha Is said...

macam best je.. boleh pi ni nanti..

HeNRieTTa JoSe said...

best best....nnti nak pergi...

Jari Manis said...

menarik lah tempat nih..tikat pun kira murah tu

Puteri Wanita said...

cantiknya.. kalau la dekat, nak pergi juga :)

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com