10 December 2015

Resepi Spaghetti Bolognese Prego


Salam Readers..


Resepi Spaghetti Bolognese Prego | Sejak ada partner kaki makan spaghetti ni memang rasa berbunga-bunga la sebab bukan senang nak dapat orang yang kongsi citarasa sama. Sejak itu lah chef Nina rajin masak spaghetti 2 atau 3 kali seminggu untuk dibawa ke ofis. 



Resepi Spaghetti Bolognese Prego


Bermacam jenis sos prego dah try masak dan teringat nak share dalam blog. Sangat simple dan masak dalam masa 30 min saja kalau dah prepare bahan awal-awal. Bila dah rajin bawa bekal duit pon jimat dan makanan terjamin bersih. 



Bahan-bahan Spaghetti Bolognese . Buku Resepi San Remo tu dapat masa beli . boleh share nanti


Bahan-bahannya :

1 packet spaghetti
1 tin sos prego
1 biji capsicum
Serbuk lada hitam
Bawang merah & putih
1 / 2 ayam cincang / daging cincang
optional carrot, cili, sayur


Cara-caranya :

1. Tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau

2. Ayam kisar tu lebih suka digoreng terlebih dahulu (ikut suka)

3. Tambah air sedikit

4. Masukkan sos spaghetti prego

5. Masukkan ayam/daging dan masak sehingga mereneh

6. Masukkan capsicum (boleh tambah jenis sayuran)

7. Biar sehingga menggelegak dah siap !



Ayam cincang yang digoreng terlebih dahulu

Tumiskan bawang dulu baru lah masakan wangi

Rebus segala bahan sehingga empuk

Bolognese Prego siap !


SELAMAT MENCUBA

15 comments:

Zizie Zack said...

kak nina mcm kakak zizie.. suka sgt spaghetti.. asyik pergi rumah dia je makan spaghetti.. kekdang, naik jemu... huhu

Farah said...

Lama tak guna Prego. Prego paling sedap sauce dia kalau compare dengan other sauces.

Siti Nurzafirah said...

Bila nak bagi kami pulak ?? hewhewhew

dear anies said...

lama x makan spagetti

Cik Ash said...

boleh cuba nanti hihihi

el said...

spageti ni mmg wajib ada stok kat umah
stok daging cincang ayam cincang pun kena ada stok
k.el pakai jenama kimball..sedap dr prego lagi..try lah nina

el said...

perghhh tuk abam sado lubang idung sipi2 ku sanggup kan haha

el said...

nina nti wat lebih kut2 kita leh mkn pot luck spageti nina ni sambil tgu review yg lain haha

Mizz Aiza said...

Kak aiza jarang makan spageti. Sekali sekala makan sedap juga..

alia farhan Said said...

Sedapnya nina oii

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam nina,
alolooooo
ghajinnya adik sayam iols ni
walopun tak masak untuk ahkak sayam tapi masak untuk abam sayam
tapi ahkak tetap sayam my adik sayam
eh3 macam pelik pulop ayat iols :P he3

Zie Has said...

lama tak masak ni ... rasa teringin bila tengok gambar ni nina :)

Zie Has said...

sos prego memang terbaik kannn :)

Zie Has said...

rajin nina goreng ayam dulu ... kalau saya main campak ajer :p

Shahida Dzulkafli said...

Lama x masak spegetti...
Wargh!!!! lapar..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com