8 June 2016

Resepi Cendawan Butang Goreng


Salam Readers..


Resepi Cendawan Butang Goreng Yang Simple | Tetiba Mok Cun mengidam nak makan cendawan butang goreng katanya. Puasa-puasa pun bab mengidam tu mengidam ni tetap ada. Jadi sebelum start puasa kami anak beranak dah shopping di Mydin Mall, Bukit Mertajam. Time nak pilih cendawan pun hati gundah gulana bila terjumpa seseorang. Aisemen time ni lah nak jumpa pulak. Ok stop merepek. Cendawan butang ni sedap dimakan dengan bubur lambuk tau. Rasa masin-masin tu yang buat sedap, atau boleh diratah begitu saja 😀 😀


Bubur Lambuk bersama Cendawan Butang

Cendawan Butang Goreng


Bahan-bahan :

Cendawan Butang
Tepung Goreng Ayam (Nina guna Tepung Beras)
Perencah nasi goreng (guna nasi goreng Cina Maggi, boleh guna semua jenis perencah, jenis serbuk)
Sedikit Garam


Cendawan Butang yang dah siap dipotong


Tepung nak menggoreng tapi macam bedak sejuk Mok Cun



Cara Buat Tepung Goreng :

1. Bila tepung nak menggoreng tak ada kita ganti dengan tepung beras tetap menjadi !

2. Tambah air (jangan banyak sangat)

3. Tambah sedikit garam (secukup rasa jangan lebih)

4. Tambah sedikit serbuk perencah nasi goreng

5. Sedia untuk goreng



8 comments:

Usry Norie said...

Ni yang buat saya nak pegi pasaraya ni. nak minta isteri goreng untuk berbuka puasa nanti

Mummy Julia said...

macam menarik je pakai cendawan butang ni... mummy selalu pakai cendawan biasa je.. bole try nanti

nuyui a.k.a miss YUI said...

ohh selalu guna cdwn biasa ja..t leh try

Nabila Syifa said...

wah..slalu goreng cendawan tiram jer..butang n lain2 xpnh try lg

Shahida Dzulkafli said...

Alahai.. sedapnya..

alia farhan Said said...

Hoiii...nampak lazat...nnt boleh try la cendawan butang goreng gini...selalu wat cendawan tiram sajaa

Tahukah- Info said...

nampaknya petang ni buka mkn cendawan tiram goreng sebab ada stok di dapur ...

Siqah Hussin said...

Sedap sedap! Cendawan goreng!

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com