18 Sept 2016

Bajet Dan Perbelanjaan Di Ho Chi Minh, Vietnam

Assalamualaikum Readers..


 BAJET HANYA RM 1200 DAN PERBELANJAAN DI HO CHI MINH CITY VIETNAM 2016




Bajet dan perbelanjaan di Ho Chi Minh tak mahal sangat kecuali nasi.. nasi sedap tapi mahallll.. Betapa pentingnya beras bagi rakyat Asia tapi rakyat Malaysia sawah padi jadi rumah teres. Oppsss. Hahaha.. Traveller solo ayuh luaskan kaki mu terbanglah ke mana saja macam iklan AA "now everyone can fly" . Aku tau banyak blogger solo travel sana sini. Ada yang berani travel sorang-sorang. Salute ! Tuan blog kena pegi beramai-ramai baru boss besaq bagi lepas. 



Berminat nak ke Sungai Mekong & Chu Chi Tunnel boleh berhubung dengan Tour Guide yang Nina ambil, boleh whatsapp dan lelaki ini fasih melayu :

LOH AEDA +84 126 993 0648



*Tukaran mata wang RM di HCM (20 Mei 2016)


Tiket Air Asia Penang - Ho Chi Minh (return) + Hotel 3H 2M = RM 412.99 (seorang) *booking 2 bulan awal
Luggage 20KG Penang - Ho Chi Minh = RM 52.00 / 3 = RM 17.30 
In-Flight Food Penang - Ho Chi Minh = RM 15



Day 1 (20 Mei 2016)


Makanan & minuman = 720 VND (RM 17)
 - seeloknya bawak roti, meggi etc
Souvenir Ben Thanh Market = RM 107



Day 2 (21 Mei 2016)


Breakfast Nasi Lemak = 70 VND (RM 12++) & Tea Panas = 15 VND (RM 2++)
Tour Guide Packages = RM 150/person (tour Sungai Mekong saja incl transport, boat ticket, lunch)
Tips budak sampan = RM 10
Royal Jelly = RM 28
Souvenir Mekong River = RM 94
Souvenir T-Shirt Hard Rock Cafe = 750 VND (RM 137)
Souvenir Ben Thanh Night Market = RM 72
Dinner Sandwich & Coffee Milk = 35 VND (RM 6)
Total Teksi Ben Thanh - Hotel = 30 VND (RM 5.48) (meter)



Day 3 (22 Mei 2016)


Tips Tour Guide = RM 60 / 6 = RM 10
In-Flight Food Ho Chi Minh - Penang = RM 10



TOTAL : RM 1105.79 SEORANG ! *bajet
(Total tukar RM : VND = 1362.500 VND (RM 250) untuk kegunaan beli makanan, minuman, teksi, hard rock)



*currency mungkin akan bertukar dari semasa ke semasa, bajet ni tak termasuk shopping kain tau, maybe akan banyak duit diperlukan termasuk harga luggage. Happy Travel guys !

14 comments:

  1. tudia... sakan.. travel saja la nih..

    ReplyDelete
  2. husna nak p sana shopping je boleh tak?? hahaha..
    big boss tu mesti parents kan.. husna pon kalau tak p beramai-ramai mmg payah sikit mama abah nak lepas.. huhuu..

    ReplyDelete
  3. sedapnya bila dapat g vietnam ni

    ReplyDelete
  4. wah...bagusnya ada bajet ni, macam nak pergi sekali lagi jer ;)

    ReplyDelete
  5. Nasi lemak RM12! Huih dasat.
    Tapi total RM250 kira okaylah :)

    ReplyDelete
  6. Wow! sangat detail, nice sharing ;-)

    ReplyDelete
  7. salam..
    wahh agk tgi jgk blnje tu..
    nk jimt bwa bekal sdri la kan..hehe =p

    best gak g vietnam kan..mcm g indo jgk..
    brg murah

    ReplyDelete
  8. bestnyeeeeeeee dh holiday kat vietnam.. huhu

    ReplyDelete
  9. riban2 jugeks yeeerrrr
    lap peluh he3

    ReplyDelete
  10. fuh.. siap rm1k jugak la nmpaknya..

    ReplyDelete
  11. alamak..kalau akak kena x 4 laa kekdahnyer..

    ReplyDelete
  12. hahahahahaha nak jg dia selitkan royal jelly tu hahahahahahahahah gelak kuat sy kt sini hahahahahaha

    mesti itngat moon laaa tuuu hahahahahahahha

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com