18 September 2016

Bajet Dan Perbelanjaan Di Ho Chi Minh, Vietnam


Assalamualaikum Readers..


 BAJET DAN PERBELANJAAN DI HO CHI MINH CITY VIETNAM 2016






Bajet dan perbelanjaan di Ho Chi Minh tak mahal sangat kecuali nasi.. nasi sedap tapi mahallll.. Betapa pentingnya beras bagi rakyat Asia tapi rakyat Malaysia sawah padi jadi rumah teres. Oppsss. Hahaha.. Traveller solo ayuh luaskan kaki mu terbanglah ke mana saja macam iklan AA "now everyone can fly" . Aku tau banyak blogger solo travel sana sini. Ada yang berani travel sorang-sorang. Salute ! Tuan blog kena pegi beramai-ramai baru boss besaq bagi lepas. 



Berminat nak ke Sungai Mekong & Chu Chi Tunnel boleh berhubung dengan Tour Guide yang Nina ambil, boleh whatsapp dan lelaki ini fasih melayu :

LOH AEDA +84 126 993 0648



*Tukaran mata wang RM di HCM (20 Mei 2016)


Tiket Air Asia Penang - Ho Chi Minh (return) + Hotel 3H 2M = RM 412.99 (seorang) *booking 2 bulan awal
Luggage 20KG Penang - Ho Chi Minh = RM 52.00 / 3 = RM 17.30 
In-Flight Food Penang - Ho Chi Minh = RM 15



Day 1 (20 Mei 2016)


Makanan & minuman = 720 VND (RM 17)
 - seeloknya bawak roti, meggi etc
Souvenir Ben Thanh Market = RM 107



Day 2 (21 Mei 2016)


Breakfast Nasi Lemak = 70 VND (RM 12++) & Tea Panas = 15 VND (RM 2++)
Tour Guide Packages = RM 150/person (tour Sungai Mekong saja incl transport, boat ticket, lunch)
Tips budak sampan = RM 10
Royal Jelly = RM 28
Souvenir Mekong River = RM 94
Souvenir T-Shirt Hard Rock Cafe = 750 VND (RM 137)
Souvenir Ben Thanh Night Market = RM 72
Dinner Sandwich & Coffee Milk = 35 VND (RM 6)
Total Teksi Ben Thanh - Hotel = 30 VND (RM 5.48) (meter)



Day 3 (22 Mei 2016)


Tips Tour Guide = RM 60 / 6 = RM 10
In-Flight Food Ho Chi Minh - Penang = RM 10



TOTAL : RM 1105.79 SEORANG ! *bajet
(Total tukar RM : VND = 1362.500 VND (RM 250) untuk kegunaan beli makanan, minuman, teksi, hard rock)



*currency mungkin akan bertukar dari semasa ke semasa, bajet ni tak termasuk shopping kain tau, maybe akan banyak duit diperlukan termasuk harga luggage. Happy Travel guys !



14 comments:

MisDiarios said...

wow bagus kak nina ni :D

Pha Is said...

tudia... sakan.. travel saja la nih..

husna zahidi said...

husna nak p sana shopping je boleh tak?? hahaha..
big boss tu mesti parents kan.. husna pon kalau tak p beramai-ramai mmg payah sikit mama abah nak lepas.. huhuu..

Cik Ash said...

sedapnya bila dapat g vietnam ni

siti hazreen said...

wah...bagusnya ada bajet ni, macam nak pergi sekali lagi jer ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok gak harga tu.. kmpul duit =)

Nurul Shahira said...

Nasi lemak RM12! Huih dasat.
Tapi total RM250 kira okaylah :)

Mrs. A said...

Wow! sangat detail, nice sharing ;-)

Cik Yaya said...

salam..
wahh agk tgi jgk blnje tu..
nk jimt bwa bekal sdri la kan..hehe =p

best gak g vietnam kan..mcm g indo jgk..
brg murah

E'in said...

bestnyeeeeeeee dh holiday kat vietnam.. huhu

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

riban2 jugeks yeeerrrr
lap peluh he3

Pha Is said...

fuh.. siap rm1k jugak la nmpaknya..

Murni Alysa said...

alamak..kalau akak kena x 4 laa kekdahnyer..

dear anies said...

hahahahahaha nak jg dia selitkan royal jelly tu hahahahahahahahah gelak kuat sy kt sini hahahahahaha

mesti itngat moon laaa tuuu hahahahahahahha

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com