6 December 2016

Berhati-Hati Bila Terima Panggilan Luar Negara


Assalamualaikum Readers..


Berhati-Hati Bila Terima Panggilan Luar Negara | Tak sure berapa kali terima panggilan luar negara tapi sejak terima call dari bulan Julai tahun ni, rasa nak printscreen dan simpan nombor-nombor tu untuk rujukan. Memula dapat call dari UK, fikir kawan study kat sana bukan stay Nottingham. Haa, dah mula rasa pelik. Benda ni berlaku dari 2015 lagi dah. Sekarang nombor pun dah berubah. Buat family yang ada di oversea tu, make sure korang tahu nombornya, kang call berkali-kali tak angkat kesian pula 😅



Call Nottingham (21 Julai), Indonesia (30 November)


Berhati-hati dengan panggilan luar negara




Rupanya, PDRM mengesahkan kod penggilan antarabangsa tertentu mengenakan caj yang tinggi kepada pemanggil. Diingatkan agar tidak membuat panggilan kembali terhadap nombor luar negara. Jika membuat panggilan semula, pemanggil akan dikenakan caj yang tinggi (premium rates) iaitu sebanyak $15-$30 dan semua senarai contact akan disalin dalam masa 3 saat. Jika mempunyai maklumat akaun bank dalam smartphone, mereka akan menyalinnya



Perangkap panggilan oversea



Jenayah siber macam-macam boleh dibuat. Jadi kalau terima buat donno. Memang stail kalau terima no tak kenal jangan harap nak angkat. Kalau urgent, si pemanggil akan hantar mesej kat kita, kalau tak ada tu faham-faham jelah. 

10 comments:

siti hazreen said...

tak pernah lagi dapat panggilan antarabangsa
p/s: kalau dapat panggilan dari Ranbir Kapoor kan best hehe (berangan je lebih haha)

Mrs. A said...

Ouch! mimpi ngeri kalau kena.
Terima kasih kongsi maklumat.
Dapat refresh semula ingatan yang dah hampir terlupa pasal ni.

FarahGlanzDotCom said...

selalu jugak dapat..tapi biasanya akak pun tak pick-up..akak lebih selesa deal apa2 hal berkaitan bisnes melalui whatsapp jer..;p

el said...

k.el lak sllu dpt panggilan dr insurans..hari2 duk tepon..xde keje deme ni kan haha

Siti Nurzafirah said...

Pandai depa ni guna memacam taktik..

nohas said...

macam2 scam sekrg ni..

dear anies said...

sy sng je nina...kalu nombor tu x de dlm contact mmg x angkat... akan angkat kalu dia hntr msg or miskol berulang2 kali hehehehe

Cik Yaya said...

yaya pernah juga dpt tapi xangkat num pelik2 ni..huhu
bhye..mcm2 bole jadi..

Murni Alysa said...

alhamdulillah tak pernah terima

Cik Ash said...

akak ada terima panggilan dari indonesia memang buat tak taw pun xangkat takut sangat

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com