28 March 2017

Tips : Berus Make Up Harus Cuci Sebelum Dipakai


Assalamualaikum Readers..


Tips Make Up | Brush Make Up Harus Cuci Sebelum Dipakai Terbeli set brush by Kylie dari blogger. Ada sesetengah berus tak tahan lama, next entri nak review set berus. Beli berus baru jangan terus pakai, bersihkan dulu ya.


Cuci berus makeup dulu


Bila make up, berus kena bersih. Banyak sebab kenapa kita kena bersihkan sebelum pakai atau makeup kan orang. Antaranya :


  • Kalau bersihkan brush akan lebih tahan lama

  • Takkan nak makeup muka guna brush yang dah berhabuk atau kotor dengan sisa make up dulu

  • Takkan nak makeupkan muka orang lain dengan brush tak bersih / ada sisa makeup orang sebelumnya?

  • Brush baru biasanya akan ada bau macam gam. Bila basuh barulah wangi


STEP 1

Untuk makeup baru beli rendam dalam air. Lepas 1/2 jam tengok balik air tu bersih ke tak? Hikhik


Berus Kylie ni baru beli, kita rendam untuk hilangkan au gam


STEP 2

Rendam dalam air sabun, guna syampo baby Johnson. Tak ada boleh pakai gel mandian. Biar berbuih dan rendamkan berus sambil kacau dan nyanyi. Eh


STEP 3

Dah banyak kotoran keluar, kalau masih lagi keluar kotor ulang step 1 sampai bersih. Nina senang saja, ku tenyeh-tenyeh berus dengan buih hingga bersih.


STEP 4

Basuh sebersihnya dan keringkan. Lipat dalam tuala


Keringkan berus makeup guna tuala muka


p/s : Berus guna powder perlu basuh seminggu sekali, berus guna cecair kena basuh 3 hari sekali


11 comments:

Shesyira As said...

selalu malas basuh sebab banyak hahahha tapi kena rajinkan diri kalau tak nanti jerawat sbb kotorrrr

Nour Adieb said...

x make up & x pandai pakai make up. jadi, berus2 tu memang x wujud. andai 1 hari nanti sy dah pandai bermake up, nnt lepas beli sy basuh :D kang x basuh, abis muka

Mrs. A said...

Ok. Sambil tepuk dahi.
Tak pernah cuci yang baru beli punya muahahhaaa...

Kira Sakura said...

good sharing. memang terfikir nak basuh semua berus make up. nt boleh cuba cara nina ni. tq nina

Siqah Hussin said...

Siqah tak tahu pun ada kaedah khas cuci berus. Ingatkan leh cuci biasa je lalukan dengan air. Hii. Nice tips Nina :)

Cik Ash said...

Tip bagus berus mekap xde pun hihihihi

alia farhan Said said...

Rajinnya nina cuci sehari 3 hari sekali...akk foundation suka guna jari ja ratakan...mua kat nars kata the blender is our hands gituuu

Zie Has said...

banyaknya berus make up nina ... saya tak ada sebatang pun hehe ;)

Pha Is said...

tips ni boleh pakai utk berus cat rumah x? hahahha

LYAfrina said...

Alamak...berus makeup lya x pernah cuci pom😂😂.. Nk kna cuci jgk lps ni

Siti Nurzafirah said...

basuh kalau kerap pakai.. hahaha

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com