30 November 2018

Resepi Sandwich Telur Ala Hotel


Assalamualaikum Readers
 
 
 
Resepi Sandwich Telur Ala Hotel | Entri peram dari bulan 9 daa. Pengantin pun boleh dapat baby. Hahah... Alkisahnya, pagi sebelum gerak ke Ipoh untuk attend kenduri kawan, Nina ada prepare bekal sandwich telur utnuk kami makan, memandangkan bf pick up tanpa breakfast. Saja cakap nak tapau McD, Subway ja tanpa dia sedari Nina nak bawa bekal. Terpikir jugak, sementara dia tunggu Nina makan kenduri-sembang-selfie dengan kawan-kawan, dan dia tunggu dalam kereta nanti tak ada benda nak makan (saja tak nak show off muka, nanti kantoi dengan budak-budak kolej, ada sebab, lain entri). Untung tau tak jadi gf yang selfish. Haha.. Laku juga sandwich ala hotel pagi tu, tengok tapaware senyum gumbira. Berbaloi penat lelah lepas subuh terus ke dapur.
 
 
 
Sandwich Telur
 
Bahan-bahan yang simple


 
Senang sebenarnya nak buat sandwich ni, antara rajin dan tak. Maybe agak remeh sikit sebab nak merebus dan menghancurkan telur tu satu hal dan agak lama. Perlukan kesabaran dan tenaga, kalau tak mana mungkin dapat telur yang hancur (tak terlalu kasar, tak terlalu halus). Hidangan ni sesuai untuk 4 orang makan. Boleh try buat untuk suami, anak-anak, MIL & FIL. Hehehe.. Tak pun nak pi berkelah pun boleh buat.
 
 
 
 
Bahan-Bahan :
 
 
4 biji telur, direbus
 
8 keeping roti sandwich
 
Buttercuo atau margerin (planta) untuk sapu di roti
 
1 sudu besar buttercup/margerin, untuk digaul dengan telur
 
2-3 sudu besar mayonis
 
1/2 sudu kecil lada hitam
 
1/3 sudu kecil garam halus
 
Daun salad
 
Tomato
 
 
 
Telur rebus yang gebu ni

Hancur sudah

Potong roti kemas-kemas hee
 
Letak tomato ikut suka

Potong nipis-nipis ni senang ngap

 
 

28 November 2018

Colourful Christmas Buffet Dinner Di Cititel Penang


Assalamualaikum Readers



Colourful Christmas Buffet Dinner Di Cititel Penang | Bersambung lagi entri makan-makan bersempena Christmas Buffet Dinner, kali ini di Cititel Penang. Lokasi hotel Cititel yang terletak di tengah-tengah kawasan 'pekan' yang mudah nak cari dan gereti tak sesat. Hehe.. Apa yang menarik menu di Cititel Penang ni? Mesti meriah dengan menu Christmas seperti di Wembley. Dibawah ni antara main dish yang nampak meriah dan of course sedap! 


MAINS




Brussels Sprout with Chestnut and Smoked Chicken

Yaki Tori

Salmon Head with Soy Sauce

Chicken Katsu


Wok Fried Prawns with Salted Egg


Beef Teriyaki



Pilaf Rice with Green Peas

Oyster Gratin



Kalau namanya Christmas, menu ayam Turki mesti tak dapat dipisahkan. Antara menu menarik yang disajikan kepada para pengunjung ialah Roasted Turkey with Cranberry and Giblet Sauce! Ada lagi menu menarik yang lain. Nina akan kongsi satu persatu dengan readers ok. Telan air liur bila nak taip entri makan-makan ini. Heheh.. Setiap menu yang disajikan di setiap hotel takkan sama dan dekorasi Christmas juga berlainan mengikut tema masing-masing. Kerlass ! 




SEAFOOD ON ICE | SUSHI | ACTION & CARVING STATION





Seafood on ice - Oyster, Mussels, Praws, Half Shell Scallop

Action & Carving Station - Salmon, Tuna & White Tuna & Tako Octopus Sashimi, Wasabi, Shoyu, Pickled Ginger


Torched sushi, Assorted sushi shoyu, Pickled ginger & Wasabi 






Tengok gambar-gambar dah nampak meriah apatah jika merasainya sendiri. Ini antara menu yang Nina snap untuk sajian mata-mata korang semua. Haih memang memikat dan nampak semua makanan ni tempting ditambah food presentation yang WOW ! Teringat makanan di sini semuanya sedap-sedap, berbaloi dengan harga yang ditawarkan.




CARVING & FROM THE GRILL




Roasted Turkey with Cranberry & Giblet Sauce

Grilled Sausages & Lamb forequarter



SOUPS



Shellfish Bisque

Miso Soup with Salmon and Chinese Cabbage


DESSERT



Deco cantik

Donuts


Christmas Pudding


Red Velvet Cake

Chocolate fountain


Assorted fruits



Ice cream dressing



Ginger Bread juga tak lari dengan Christmas, selain tu di zcititel juga ada Christmas Tree Bread, rasanya sama dengan Ginger Bread, cuma rupa lain sikit. Setiap kali datang ke Cititel ini mesti akan cari Tiramisu in glass yang paling sedap bagi tekak Nina. Malu nak ambil tapi akhirnya rugi. Dushh dush tumbuk bantal. Haha.. Untuk menu dessert, antara yang dihidangkan ialah Christmas Pudding, Apple Tart, Yule Log, Brownies dan banyak lagi. Boleh tengok gambar ye gais. Harga untuk setiap hidangan seperti dibawah :




Thanks for having us Cititel Hotel Penang




Colourful Christmas Buffet Dinner


Starting on December 23, 2018


Adult - RM 89nett
Child - RM 45nett
Senior Citizen - RM 62nett



Christmas Eve Buffet Dinner


Served from 6.30pm to 9.45pm on December 24, 2018


Adult - RM 118nett
Child - RM 59nett



Christmas Day Buffet Lunch


Served 12.00pm - 3.00pm on December 25, 2018 at Main Street Cafe


Adult - RM90nett

Child - RM 45nett
Senior Citizen - RM 63nett




Untuk sebarang pertanyaan dan untuk booking, korang boleh contact Cititel Penang di talian 04-291 1128 (Main Street Cafe). Kesemua harga termasuk 10% service charge dan 6% service tax. Boleh juga contact:




Jeyaranjenee (Ms)
Assistant Comm. Manager
Tel : 04-291 1030 / Mobile : 010-830 5297
Email : comm@cititelpenang.com




23 November 2018

Christmas Mystical White Wonderland Di The Wembley Penang


Assalamualaikum Readers



Christmas Mystical White Wonderland Di The Wembley Penang | Tinggal lagi sebulan sebelum menyambut kedatangan Christmas. The Wembley juga tak melepaskan peluang untuk menghidangkan menu-menu mereka buat pelanggan setia hotel. Tema kali ini lain dari tahun-tahun yang lepas, dengan bertemakan Christmas Mystical White Wonderland, semestinya penuh dengan magic. Menyajikan menu mewah seperti Roast Turkey, ini menu wajib kan, termasuk Biblet Bravy, Roasted Chestnuts dan pelbagai menu menarik yang lain.



The Wembley Cafe

Begitu teratur menu-menu di cafe ni

Nampak blogger Zaf dah tak sabar nak makan tu. Hehe



Apa yang menarik apabila Christmas ini mesti lah nak selfie di bawah pokok Christmas yang meriah dan terbayang keenakkan candies yang pelbagai bentuk, warna dan rasa. The Wembley ada banyak candies yang Nina bayangkan, terdapat Meringue Tart selain daripada Christmas Pannetone. Wow.. Meh kita tengok menu-menu yang ada. Pakat telan air liur. Hehe..



Merry Christmas everyone ! Ho Ho Ho



Tiba masa untuk tahun ini The Wembley mempelawa para pelanggannya untuk berkongsi kemeriahan sambutan Christmas dengan tahun baru bersama yang tersayang tak kira family, buah hati dan kawan-kawan. Di Wembley, festival dimulakan dengan Christmas carollers of The Boy's Brigade akan menyanyikan lagu mereka dengan sepenuh  hati di lobby hotel dan Wembley Cafe bermula dari jam 7.30 pm. Dibawah senarai special christmas menu :



SEAFOOD ON ICE



Scallop with Roe, Slipper Lobster, Blue/Green Mussel



SUSHI AND SASHIMI


Array of Homemade Sushi and Maki, Tuna, Maguro and Tako Sashimi










Mari menikmati menu highlights seperti Gratinated Oyster with Garlic and Tomato Sauce, Smoked Medallions of Beef with Chestnut and Tarragon Sauce, Almond Crusted Salmon, Red Pepper Confit and Sliced Lamb Leg with Lebanese Tomato Salad dan banyak lagi.




SOUP


Winter Squash Soup with Smoked Chicken and Ground Nutmeg



MAIN COURSE HIGHLIGHTS



Sliced Lamb Leg with Lebanese Tomato Sauce


Gratinated Oyster with Garlic and Tomato Sauce

Smoked Medallions of Beef with Chestnut and Tarragon Sauce

Almond Crusted Salmon, Red Pepper Confit

Wok fried Clam with Tauchu





ACTION STATION



Tempura (Vegetables, Shishamo, Ubi)

Tempura yang sedap



CARVING STATION



Roasted Turkey - Cranberry Sauce, Giblet Gravy, Chestnut Stuffing with Glazed Sweet Potatoes & Brussels Sprout




Antara menu-menu di atas, terdapat menu lain yang boleh korang nikmati di The Wembley. Antara dish yang boleh dinikmati selain pencuci mulut ialah rojak! Satay, Pizza dan lain-lain. Rojak paling menarik perhatian selepas selesai makan. Yeayy.. Happy tummy. Boleh dikatakan kesemua makanan di The Wembley menarik perhatian Nina dan selera makan bertambah-tambah. 









Nasi Ayam dan Nasi Itik in the house

Dressing untuk nasi


Rojak sedap! Yang penting kuah pekat



DESSERT


Christmas Stollen, Christmas Panettone, Yule Log, Meringue Tart



Dessert section

Pelbagai dessert yang memikat

Nice bukan

Chocolate fountain ada juga buah strawberry dan blueberry



Ice cream Vanilla & Strawberry

Ice cream chocolate my fav

Nice deco for this christmas

Macaroon - Vanilla, peanut butter, strawberry, lemon & plain



Ini antara makanan-makanan yang sempat kami makan dan snap gambar haritu, yang lain tak ada. Hehe.. Dah makan lupa nak snap. Tempting tengok semua menu-menu main dish ni. Absolutely recommended! Paling suka dan every year tertunggu menu-menu ini. 



Daging lembut

Semua dessert always WIN in my heart

Tiramisu always be my fav


Dibawah ini, Nina nak share harga-harga setiap buffet dan kalau nak datang makan bersama keluarga dan orang tersayang boleh la plan untuk menyambut Christmas di The Wembley. Bolehlah makan sampai puas sehingga ambang tahun baru. Kalau nak mengira detik jam 12.00 tengah malam, boleh ke Lobby Lounge's New Years Eve Countdown Buffet Dinner.



☃️Colourful Christmas Buffet Dinner
23 Dec 18 / 6.30pm - 9.45pm
👩🏻 Adult RM 89nett
👦🏻 Child RM 45nett
👵🏻 Senior citizen RM 62nett


❄️Colourful Christmas Eve Buffet Dinner
24 Dec 18 / 6.30pm - 9.45pm
👩🏻 Adult RM 118nett
👦🏻 Child RM 59nett


☃️Colourful Christmas Day Buffet Lunch
25 Dec 18 / 12.00pm - 3.00pm
👩🏻 Adult RM 60nett
👦🏻 Child RM 30nett
👵🏻 Senior citizen RM 42nett


❄️Colourful Christmas Day Buffet Dinner
25 Dec 18 / 6.30pm - 9.45pm
👩🏻 Adult RM 90nett
👦🏻 Child RM 45nett
👵🏻 Senior citizen RM 63nett



Untuk sebarang pertanyaan bolehlah hubungi :


1. Jeyaranjenee
   Assistant Communications Manager
   Tel : 04- 259 8230
   Email : comm@cititelpenang.com



2. Uppasara Nicole
    Communications Officer
    Tel : 04-259 8230
    Email : commofc.swpg@stgiles-hotels.com
   


Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com