30 Nov 2018

Resepi Sandwich Telur Ala Hotel

Assalamualaikum Readers
 
 
 
Resepi Sandwich Telur Ala Hotel | Entri peram dari bulan 9 daa. Pengantin pun boleh dapat baby. Hahah... Alkisahnya, pagi sebelum gerak ke Ipoh untuk attend kenduri kawan, Nina ada prepare bekal sandwich telur utnuk kami makan, memandangkan bf pick up tanpa breakfast. Saja cakap nak tapau McD, Subway ja tanpa dia sedari Nina nak bawa bekal. Terpikir jugak, sementara dia tunggu Nina makan kenduri-sembang-selfie dengan kawan-kawan, dan dia tunggu dalam kereta nanti tak ada benda nak makan (saja tak nak show off muka, nanti kantoi dengan budak-budak kolej, ada sebab, lain entri). Untung tau tak jadi gf yang selfish. Haha.. Laku juga sandwich ala hotel pagi tu, tengok tapaware senyum gumbira. Berbaloi penat lelah lepas subuh terus ke dapur.
 
 
 
Sandwich Telur
 
Bahan-bahan yang simple


 
Senang sebenarnya nak buat sandwich ni, antara rajin dan tak. Maybe agak remeh sikit sebab nak merebus dan menghancurkan telur tu satu hal dan agak lama. Perlukan kesabaran dan tenaga, kalau tak mana mungkin dapat telur yang hancur (tak terlalu kasar, tak terlalu halus). Hidangan ni sesuai untuk 4 orang makan. Boleh try buat untuk suami, anak-anak, MIL & FIL. Hehehe.. Tak pun nak pi berkelah pun boleh buat.
 
 
 
 
Bahan-Bahan :
 
 
4 biji telur, direbus
 
8 keeping roti sandwich
 
Buttercuo atau margerin (planta) untuk sapu di roti
 
1 sudu besar buttercup/margerin, untuk digaul dengan telur
 
2-3 sudu besar mayonis
 
1/2 sudu kecil lada hitam
 
1/3 sudu kecil garam halus
 
Daun salad
 
Tomato
 
 
 
Telur rebus yang gebu ni

Hancur sudah

Potong roti kemas-kemas hee
 
Letak tomato ikut suka

Potong nipis-nipis ni senang ngap

 
 

8 comments:

  1. Nampak sedap.
    Okay dah boleh meniaga eh! tetiba...

    ReplyDelete
  2. Sangat sedap! Fiza suka sandwich telur ala sandwich hotel ni.

    ReplyDelete
  3. Sodapnya.. bak sikit nina.. kikiki..

    ReplyDelete
  4. Ni sandwich fevret family akak! Tapi kami guna Ajishio instead of garam & black pepper. Dan akak suka letak timun yg dah hiris halus (kalau frozen lebih sedap sbb crunchy).

    ReplyDelete
  5. Kita pun baru-baru ni buat sandwich telur.

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com