27 February 2019

Haagen Dazs @ Gurney Paragon Mall, Penang

 
Assalamualaikum Readers
 
 
Makan Haagen Dazs Di Gurney Paragon Mall, Penang | Sebenarnya dah lama teringin nak try coklat fondue Haagan Dazs ni. Alhamdulillah, sempena tahun baru 2019, bf bawa juga makan di sini, celebrate new year katanya. Dah macam orang mengidam, kalau nak makan kat mana-mana memang Nina suka screen shot gambar. Haaa senang nak list jjcm. Gigih cari tempat makan (macam mana tak gemok, eh gemok ke?). Harga aiskrim ni boleh tahan jugak mahalnya. Rasanya makan Baskin Robbins, Godiva pun murah lagi.

 
Haagan Dazs fondue. Sedapnyaaa. Yang problem tu lilin padam beberapa kali
 
Makan 2 orang pun tak habis cookies tu. Sesuai portion untuk 3 orang



Satu set fondue ni ada macam-macam selain aiskrim, brownies, biskut dan buah-buah. Bila dah makan habis, aiskrim Haagan Dazs ni dicicah dengan kepingan badan dan coklat cair rasanya sedap tapi Baskin Robbins tetap di hati! Baru tau aiskrim ni datang dari New York. Tau nakan saja. Makan sekali sekala Haagan Dazs ni boleh la, kalau tiap-tiap bulan koyak rabak purse. Kalau ada rezeki lebih nak try menu lain pulaaa.. Biasa lah hantu aiskrim, dimana-mana ada tempat viral mesti nak cari.



Boleh pilih 2 jenis chocolate dipping sauce. Kami pilih dark chocolate siap almond
 
4 jenis aiskrim kecik-kecik macam bebola api . Ada coklat, vanilla, strawberi dan cookies. Sekali ngap saja, nampak manis tak tak pun. Yang tak makan manis sesuai
 
Ada chispmore, brownies sedap! Balance bila makan dengan aiskrim. Boleh buat kat rumah pun best jugak ni

Total fondue :
 
 
1 Mineral water - RM 2.90
1 Fondue - RM 67.90
 
 
Subtotal - RM 70.80
Svc Charge 10% - RM 7.08
Svc Tax 6% - RM 4.25
 
 
TOTAL : RM 82.15
*harga tak mahal tapi sebab charge 2x terus mahal



Kalau rajin boleh buat sendiri fondue ni, antara rajin dan malas saja. Maybe akan lebih meriah sebab buat sendiri, boleh tambah ikut citarasa. Bila Nina dah buat nanti, boleh la tunjukkan dalam blog. Heee... 





24 February 2019

Projek Nasi Lemak @ Dato Keramat, Georgetown, Penang


Assalamualaikum Readers
 
 
Projek Nasi Lemak @ Dato Keramat, Georgetown, Penang | Tempat Makan Menarik Di Penang | Nasi Lemak Sedap Di Penang | Kembali bersiaran dengan entri makanan yang tak berkesudahan. Terus Nina bagi tau, Penang terlampau banyak restoran makanan yang sedap-sedap dan tak semua sempat terjah lagi. Kalau buat list tempat makan rasa nak nangis sebab terliur, readers pun terus ambil keputusan pangkah page. Hahaha.. (ada ke? Bakal publish suatu hari nanti). Kali ni Nina food hunting dengan Blogger Zafirah. Bawa mak buyung makan 2 Feb lepas. Nasib baik bf ada di Bangkok, kalau tak bertambah lemak-lemak yang ada.
 
 
 
Baby Lobster Nasi Lemak . 30 minit tunggu, nak bakar lobster ambil masa lama
 
Dekorasi yang ada
 


Peminat nasi lemak kalau nak cari kelainan boleh cuba di Projek Nasi Lemak, mai singgah Penang, jangan lupa pekena nasi lemak. Setakat ini ada 2 cawangan yang dikesan, di Dato Keramat dan Esplanade (Padang Kota Lama). Antara menu special yang ada Nasi Lemak Giant Sotong, Nasi Lemak Udang Asam, Nasi Lemak Kepala Ikan. Minuman wajib cuba pula Coconut Shake, Volcano Milo, Kopi dengan Ais Krim Peanut Butter. Memang tak terfikir akan ada menu-menu macam ni. Omgeee.. Rasa macam nak pi makan lagi.
 
 
Nampak bersih, selesa nak makan

Macam-macam menu ada
 
Minuman pelbagai nama dan jenis



 
Harga makan berdua :
 
 
Baby Lobster Set x 2 - RM 39.90
1 Lemon Grass Cold - RM 3.00
1 Milo Cold - RM 5.00
 
 
TOTAL : RM 87.80




Korang boleh juga makan di Projek Nasi Lemak Box di Esplanade, lebih teruja sebabnya berkonsepkan hipster dan santai. Yang menariknya, penyediaan makanan dan dapur dalam kontena. Selalunya konsep food truck sekarang ada food kontena. Tapi kalau hujan tak boleh makan sebab tak ada bumbung. Open table bawah pokok ni kena tengok cuaca.
 
 
 
PROJEK NASI LEMAK
 
 
 
Alamat : 498, Jalan Dato Keramat, Georgetown (mengadap stadium negeri)
 
 
Buka : Khamis - Selasa (12.00 pm - 3.00 pm & 6.00 pm - 10.30 pm)
(Rabu tutup)
 
 
 
Esplanade (Padang Kota Lama)
 
 
Buka : Isnin, Selasa & Khamis (6.00 pm - 1.00 am)
Jumaat - Ahad (5.00 pm - 2.00 am)
(Rabu tutup)
 
 
 


23 February 2019

Akad Nikah ArelxFyka @ Nexus Business Suite Hotel, Shah Alam Dan Resepsi @ Bizmilla The Royal Ballroom Subang Jaya

 
Assalamualaikum Readers
 
 
Akad Nikah ArelxFyka @ Nexus Business Suite Hotel, Shah Alam Dan Resepsi @ Bizmilla The Royal Ballroom Subang Jaya | Kalau ikutkan panjang lagi tajuk entri ni. Ok, kerana malas nak buat 2 entri maka Nina gabungkan sekali. Finally, jejaka yang pernah menjadi kegilaan gadis-gadis (dah kawen pun bini orang cari lagi, kami block soc med pompuan tu) di kolej dulu dah tied the knot! Hehe.. Alhamdulillah buat Arel.



Frust budak-budak batch kitaorang tengok gambar wedding (I guess, gedik sangat). Pengantin lelaki memerangkap bff kepada bf Nina. Kalau tak kerana 'tersangkut jatuh hati' dengan mamat ni tak attend wedding. Bukan rapat pun, sebab kena bahan dalam kelas. Nyampah teringat zaman study, sekarang masing-masing dah jadi bapak budak (jangan tanya bila Nina nak jadi mak budak).
 

Kami sampai je baru dengar pak imam nak nikahkan. Phewww
 
Cantikkan ! Soft yellow
 
3 jejaka di kolej suatu ketika dulu, tinggal sorang je lagi nak dinikahkah. Doakan kami

 

Depa (dorang) dah couple lama kata bf, habis study tak pernah kisah life orang. Kiranya PJJ (Melbourne & Jeddah) . Bini pengantin nurse di Jeddah jadi lepas wedding, kena pulang ke sarang negara kedua semula. So, kami berdua excited meraikan pengantin baru. Plan nak gerak pagi Jumaat (14 Dec 18), Alhamdulillah selamat sampai tengahari tu. Tahun lepas punya cerita daaa..



Cantik view dari bilik pengantin

Smart juga bangunan hotel ni

 
Masing-masing makan tak tengok ke lain
 
Bekas wartawan melodi, kenal tak Farhan Ikram gais?
 
 
Keesokkan harinya, Sabtu (15 Dec 18), tiba hari kenduri. Gerak ke E.City Hotel (sebelah bangunan Bizmilla). Nak dijadikan cerita, malam kenduri, pengantin cakap bf kena jadi pengganti pengapit, baju tema pun tak tau. Pagi tu, kalut cari mall, nak cari baju kemeja warna kuning sampai bergaduh. Masuk 3 mall semua takda jual baju, area USJ. Bebai (bengkek hati) macam orang tak siuman cari baju sana sini. Lastly tak bertukar baju, tak sepadan dengan pengapit perempuan. Hentam sajalah labu.
 
 
Sepadan pasangan ni

 
 Geram punya pasal tak ada gambar selfie di pelamin. Tak apa lah
 
Jejaka-jejaka untuk ditackle, 4 down 4 to go & 1 on the way. Kalau tak faham buat-buat faham
 
Masuk air semua ni
 
Cantikkkkk. Satu dewan dah 29k ++
 
Cantik betoi Bizmilla ni. Kat Penang tak buka ke Milla? Kata orang Penang


With bini Syed, lelaki yang suka mengusik Nina dalam kelas

Hatiku mekar dan kembang bak munge-munge di dinding
 
Entah bila nak makan kenduri kat sini lagi. Jadi kita tempek gambar
 
Tak sure kereta pengantin ke atau orang lain. Sebab dalam sehari ada 5 kenduri di Bizmilla tu

 
Kami dilayan bak VVVIP, haha.. meja khas siap bunga-bunga. Kerlas.. Semua lauk sedap (kecuali rojak, kuah cair). Bihun sup dengan aiskrim homemade berapa kali tambah (muka tak malu sebab ada bini kawan tolong ambilkan). Cotton candy pun ada, lain dari yang lain. Nanti bersambung part JJCM sekitar KL dan Cameron. Tak sah kalau tak ada part ternak lemak. Apa pun selamat pengantin baru Syezrel Azrey & Nur Syafikah (time entri publish ni Arel dah balik Melb).
 
 


21 February 2019

Cottage Inn Hotel @ Subang Jaya, Selangor


Assalamualaikum Readers
 
 
Cottage Inn Hotel, Subang Jaya | Hotel Murah Dan Selesa Di Subang Jaya | Bila last minit cari hotel, baru rasa menyesal, itu tak kena, ini tak kena. Kejap-kejap balik dari kenduri nak singgah Genting, nak ke Cameron la, Ipoh lagi. Kalau dah 2 driver 1 kereta kena osom la. Haha.. Since seminggu lagi majlis akad nikah kawan baik bf memerangkap kawan study/kelas Nina, maka tiap-tiap hari godek Agoda. Blogger Anies ada suggest 1 hotel tapi tak ada rejeki, sold out pulak. Last-last cancel 2 hotel yang dah Nina book, decided stay sini sebab dekat dengan tempat majlis nikah.


Bilik bersih
 
Semuanya simple
 
View menghadap IPD USJ
 
Peti ais tak sejuk
 
Kalau sampai hotel nak terkucir, senang kan. Heheh
 
 
Bila dah sampai, rasa tak sia-sia book hotel ni. Alhamdulillah, lokasi hotel depan IPD USJ, banyak kedai makan, KFC, McD, senang cerita semua lengkap, kedai makan bersepah, sebelah masjid lagi. Time kami sampai tu, dah masuk waktu Zohor. Tengah malam kami berdua lapaq, pukul 2 pagi merayau keluar ke McD Taipan (case hantar nasi lemak sebab pengantin lapar). Nak shopping pun tak jauh sangat, Sunway Piramid ada, kecuali stuck dalam jammed. Nina 'book and pay now', tak nak terguna duit untuk belanja di KL, duit tol dan minyak. Receptionist akan mintak deposit sorang RM 50 (akan dipulangkan bila check out nanti).

 
Bilik mandi bersih dan wangi!
 
Air deras, best mandi


Ini bilik bf, no window (dia yang snapkan gambar)


Lelakikan macam ni lah


Toilet di bilik tak ada tingkap, lebih kurang sama


 
Bilik Nina di tingkat 3, kad boleh access pintu masuk ruang bilik dan bilik hotel, ini kerana bilik hotel dan receptionist dalam bangunan yang berlainan, sebelah menyebelah. Kami hanya tengok tempat untuk pekerja rehat dan makan.
 
 
Suasana waktu malam

 
 
Kemudahan di Cottage Inn Hotel :
 
  • Bilik bersih, tak ada bau hapak etc.

  • Toilet bersih (thumps up!)

  • Cermin yang besar di toilet, puas nak belek muka dan make up.

  • Ada water heater.

  • Ada juga TV, almari, peti ais, hanger

  • Nak park di sini kena bayar di mesin autopay, bayar setiap kali nak keluar (per entry).

  • Friendly staff (book and pay now tapi kena bayar deposit bila nak check in, akan dipulangkan).

  • Petunjuk arah kiblat juga disediakan tapi ruang bilik tak muat nak hampar sejadah (pandai-pandai la adjust).

  • Tuala disediakan (2 helai).



Jadi Nina suggest hotel ni kalau nak ke KL. Kiranya bersempadan antara KL dan Selangor. Tak crowded sangat jalan raya macam stay tengah-tengah Bandar KL. Kalau stay dalam KL faham saja lah, malas nak hadap jammed ditambah cuaca hujan. Untuk 1 malam harga dalam RM 78.85 (harga Agoda buat offer).


 


13 February 2019

Daging Bakar Dannok Sedap @ Restoran Iwan Mee Udang Cafe, Kepala Batas

  
Assalamualaikum Readers
 
 
Daging Bakar Dannok Sedap Di Restoran Iwan Mee Udang Café Bertam, Kepala Batas | Kalau singgah ke Seberang Perai Utara, jangan lupa singgah ke Bertam Kepala Batas, banyak kedai-kedai makan di situ. Makanan kat sini semuanya RARE! Ada Char Koay Teow Lobster tapi kami tak try pun sebab ketagih nak makan daging bakar Dannok saja. Restoran ni more to Siamese food. Kalau rindukan Dannok, tak payah masuk Siam dah. Mai makan kat sini saja. Ada banyak menu di restoran Iwan.
 
 
 
Daging bakar Dannok Sedap, wajib cuba 3 menu ni kalau singgah ke Bertam. Kami pilih minuman air jagung cincau dan air tembikai

 
 
Orang Malaysia memang suka makan! jadi tak kisah lah semua negeri ada tempat makan best, cuma tetiap bulan nak terjah tu ermm kena fikir 2 3 kali. Kang duit kawen tak cukup-cukup. Hahaha.. Malam tu, kami order sikit sebab makan berdua, takut over kembung pulak perut ni. Haha.. Lagi 1 menu yang patut cuba nasi goreng udang. Udang galah pun besar, puas makan. 4 ekor udang galah untuk seorang Nina, maceh bf bawa makan sini.
 
 
 
Daging bakar Dannok - Super duper ohsem macam makan daging yang juicy dan creamy. Dicicah bersama sos yang sedap!

 
Wajib cuba Char Koay Teow disini
 
 
Total makan berdua :
 
 
1 Daging bakar Danok (Daging sahaja) - RM 10.00
1 Nasi Goreng Udang Special - RM 15.00
1 Char Kuey Teow (Biasa) - RM 6.00
1 Jagung Cincau - RM 3.50
1 Air Tembikai - RM 3.50
 
 
TOTAL : RM 38.00
 


Yang mana berminat nak makan petang di Pusat Bandar Bertam, Kepala Batas, boleh la singgah di restoran ni. Dibuka dari pukul 6 petang hingga malam. Kalau dari susur keluar tol Bertam, ambil kanan, jumpa simpang empat (ada bank rakyat) belok ke kanan. 
 
 



Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com