3 Apr 2019

Si Dia Bawa Jumpa Family Dan Celebrate Birthday @ Halab Penang

Assalamualaikum Readers 
 
 
Makanan Arab Di Halab Penang | Makan Sedap Di Penang | Bila Boyfriend Bawa Jumpa Keluarga | Entri 3 in 1 jelah, semua ada. Perempuan yang normal mestilah 'kecut perut' bila teman lelaki nak kenalkan dengan parents dia. Sempena hari lahir bf yang ke 27, niat dia nak kenalkan nina sekaligus mengeratkan silaturahim. Ya ampun, hanya Allah yang tau hati ni berdebar-debar, macam nak ambil ujian jpj. Haha..
 
 
 
Bangunan pub dahulu dah jadi restoran Arab
 
Nganga tunggu makanan
 
Sembang apa pun tak tau lah. Adik bf no 3
 

Bang aji ni malam tu pulak semua gambar dia snap jadi blur. Gemuruh jugak ke macam mana


 
Entri belon [klik], nina ada mention surprisekan birthday bf. Sweet angat-angat. Tak pernah lagi buat kerja gitu. Masih ingat lagi tahun 2011/12 bf ada jemput ke open house rumahnya tapi disebabkan takda rasa cinta maka nina abaikan. Hingga birthday nina [klik] tahun lepas baru kami jumpa semula selepas 8 tahun, di restoran yang sama parents dan adik bf juga makan disitu (dorang fikir kami couple, tak declare pun). Sob.. sob.
 
 

Lupa dah air apa tapi ada lemon
 
Happy Birthday! Dah kawen baru boleh tayang muka dalam social media
 
Best dan bersih, nak makan dalam kena book dulu sebab ramai. Kang jenuh beratur sampai luar jalan
 
Nak makan di luar pun boleh, kalau hujan habis
 

 
17 Feb 2019, di Halab. Kami jumpa, duduk makan sambil sembang. Mama dan abahnya bertanyakan soalan macam-macam. Alhamdulillah, walaupun awkward, segan tapi going smooth. Nasib baik semuanya friendly, boleh sembang macam-macam. Next is improve my cooking skill! Haha.. Mamanya nak menantu pandai masak (nanti nina share 1st resepi untuk mama bf). Ok meh nak share buku menu depa. Rambang mata.
 
 
 
Lets go to the food ! Yeahh.. first time makan di Halab. Sebelum ni bangunan resto tu pub. Sejak viral di Penang, resto middle eastern ni dah crowded dengan semua bangsa. Apa yang best, menu menarik dan sedap! Portion besar gedabak dan harga yahudi affordable. Rata-rata yang makan sini mesti certain meja ada sambut birthday (otherwise the waiter will play and sing the song). Meh nina share menu-menu dan makanan yang diorder malam tu. Tak habis makan.
 
 

Main course nasi arab, portion besar
 
Tak tau nak kata. Haha
 
Nice tengok pasta arab
 
Jangan percaya gambar. Ingat kecik sekali mai besaq
 
Makaroni sedap!
 
Kambing sedap
 
Sesuai makan ramai-ramai

Not bad ada western
Wajib cuba tea panas arab, sedap juga
 
Kalau blur kena zoom
 
Meriahnya dessert

Crepe pun sedap

Tea arab


Lama tak isap. Zaman remaja memang suka


Mushroom soup ala pizza hut
 


Jadi, yang ada di Penang atau nak cuti kat sini semata-mata nak makan masukkan dalam list! Waiter arab pun ada yang handsome. Hehehe.. Apa pun terima kasih buat family bf sebab sudi jumpa nina dan belanja makan, walaupun segan sampai tak habis makan. Haha..
 
 
 
HALAB PENANG
 
 
Alamat : 381, Chulia St, 10200 George Town
 
 
Operasi : 10 AM - 4 AM
 
 


 

25 comments:

  1. Alhamdulillah semua sedap ya menunya..syukur.
    Moga ke step seterusnya dengan lancar.aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perdu Cinta : Alhamdulillah.. terima kasih PC

      Delete
  2. tahniah. dah ready utk next level.

    ReplyDelete
  3. weewit Nina..!! hehe da bawak jumpa fam tu. nanti kawen jempot na..

    ReplyDelete
  4. omaigaddd kite klo kene mcm tu kompem cuak nk matii..happy for u dear..yeah based on the menu...uihh harga yahudi betoi hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. AD : Thank you dear AD.. hahaha.. harga mahal tp sedap

      Delete
  5. First time jumpa bakal in-laws - experience yg sukar utk dilupakan! Nasib baik time akak dulu, in-laws x expect akak pandai masak (kalau tak mesti fail!), cuma minta akak jaga anak dorang dgn baik. Semoga everything goes well & sampai ke jinjang pelamin ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zurainny : terima kasih akak.. harap dipermudahkan Allah. aminn

      Delete
  6. Tahniah Nina...hakak pulak yg rasa gemuruh wei hhahhahah.... tetiba teringat zaman first time jumpa bakal mak mertua awww....
    Oklah tu kalau mereka boleh sembang.... kalau mereka yg bukan jenis sembang mmg masalah, tp tengok jugaklah kita ni jenis mcm mana, sembang ke pendiam...

    SO kiranya dah lepas satu test lah ni ek hihi...Legaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje : terima kasih akak.. dh lepas satu test, ada test lain belum lepas. hehehe

      Delete
  7. Tentu berdebor kan Nina..
    Apa pun semoga dipermudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  8. all the best..tak lama lagi, hantar rombongan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas : terima kasih.. in shaa allah bln 7 ni :)

      Delete
    2. Alhamdulillah, semoga dipermudahkan..amiin..

      Delete
  9. tu diaaaaaa... kompang dipalu... pengantin baru eh ehh... hahaha tp mmg nmpk sedap. resto arab mn ada murah... KL ni pun 2x5 je harga zionis

    ReplyDelete
  10. Nk tnya kena book dulu kn sblm pergi tu..at least kena brp lma ye

    ReplyDelete
  11. Nk tnya kena book dulu kn sblm pergi tu..at least kena brp lma ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunang saya book sehari sebelum makan.. lebih bagus, senang nk hiaskan meja etc.

      Delete
  12. Tq sbb kngsikn menu..bru leh tgk hrga suma..will star this page..haha..sbb plan nk smbut birthday husb..klu mhl sgt xmmpu la den

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2.. In Shaa Allah mampu makan dan bayar.. hehe

      Delete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com