27 Jul 2019

Resepi Jagung Cheese Leleh Lemak Berkrim!

Assalamualaikum Readers
 
 
Resepi Jagung Cheese Leleh Lemak Berkrim | Entri lepas Nina shared resepi cucur jagung, kali ni nak share resepi jagung cheese leleh. Memang betoi meleleh cheese bila mama tunang makan. Nina masak tengahari tadi sebelum hantar Aqilah (adik tunang) balik UiTM. Bulan ni, 3 resepi berasaskan jagung dah masak, next entri pun resepi jagung jugak. Redha jelah pembaca sekalian. Nasib muka tak jadi jagung. Hahah..


Jagung Cheese Leleh Lemak Berkrim
 
Bahan utama jagung cheese leleh

 
Jagung cheese leleh ni pernah viral suatu masa dahulu dan senang nak buat. Semua bahan campak-campak dalam periuk tu, dah siap. Sambil tutup mata pun boleh masak. Jangan buat di rumah, gurau saja.. Tak galakkan makan selalu sebab makanan ni tak sihat. Heee 
 
 
Sedia untuk ngap. Lemak berkrim kuahnya
 
 
 
BAHAN-BAHAN :
 
 
4 Tongkol jagung (di potong dua)
 
 
1 Botol susu fresh milk Dutch Lady (full cream)
 
 
2 Sudu besar susu pekat (kalau nak manis boleh tambah)
 
 
2 Sudu besar Buttercup
 
 
Sedikit garam halus dan lada hitam
 
 
4 Keping Cheesedale
 
 
CARA-CARANYA :
 
 
1. Masukkan susu dutch lady, susu pekat, planta, garam dan lada dan rebus bersama jagung sehingga empuk
*Boleh juga rebus jagung dulu dan toskan, baru campur dengan bahan-bahan yang lain.
 
 
2. Bila jagung dah masak masukkan cheesedale dan tutup api. Biarkan cheese cair dengan sendirinya
 
 

7 comments:

  1. aduhai.
    sgt sedap ni.
    lama dah tak buat, nina.
    tq for sharing.
    buat meleleh air liur ni hah :) hi hi hi hi...

    ReplyDelete
  2. sedapnyeeeee..
    lemak berkrim dh tgk gmbr.. haha

    ReplyDelete
  3. Adoi.. sedapnya.. Sesekali makan makanan tak sihat nie, okay je..

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com