23 Jul 2019

Resepi Kerabu Epal Ikan Bilis

Assalamualaikum Readers
 
 
Resepi Kerabu Epal Ikan Bilis | Resepi Kerabu Berasaskan Epal Hijau Dan Ikan Bilis | Pernah cuba makan kerabu epal? Ini first time Nina makan dan belajar cara nak membuatnya. Apa yang mak belajar di kelas masakan mestilah nak cuba buat. Kalau tak resepi tu jadi pekasam, tak pun jadi makanan lipas, lipas kat rumah makan kertas woihhh. Hahaha.. Sedap makan kerabu epal dengan nasi panas, makan bertambah-tambah. Resepi ni belajar 18 Julai lepas. Rugi peminat kerabu tak cuba buat.


Kerabu Epal Ikan Bilis
 
Kerabu epal bersama halia dan daun pudina


Kerabu Epal ni kategori kerabu sihat jugak lah, semua bahan fresh, setakat ni dah 3 kali buat kerabu epal. Jadi faveret pulak, maybe sebab senang nak buat dan tak perlu simpan lama-lama dalam peti ais. Buat kerabu mesti habis dalam satu hari. Sesuai untuk hidangan 4 orang makan.


Dah ready nak gaul kesemua bahan




BAHAN-BAHAN :
 
 
2 Biji epal hijau
 
 
150gm Ikan bilis (di goreng & di tumbuk halus)
 
 
4 Biji bawang merah
 
 
3 Biji cili padi (boleh tambah jika nak lebih kick)
 
 
1 Biji cili merah
 
 
*Bawang merah, cili padi dan cili merah di mayang halus
 
 
1 Batang serai (ambil bahagian tengah)
 
 
3 Batang daun pudina
 
 
*Serai dan pudina juga di mayang halus
 
 
1 Biji limau kasturi (ambil jus)
 
 
150gm Kacang tanah (di tumbuk, biarkan kasar)
 
 
Sedikit garam halus dan gula secukup rasa
 
 
CARA-CARANYA :
 
 
1. Masukkan halia dan daun pudina yang sudah di mayang halus ke dalam mangkuk besar
 
 
2. Goreng kacang dan ikan bilis biar sehingga sejuk baru di tumbuk, pastikan ikan bilis di tumbuk halus dan kacang sedikit kasar
 
 
3. Masukkan garam, gula, bawang merah, cili merah, cili padi dan gaul bersama halia dan daun pudina bersama jus limau kasturi
 
 
4. Sagat epal memanjang halus, boleh pilih nak kupas kulit atau tak
 
 
5. Gaulkan epal hijau bersama kacang dan ikan bilis. Siap untuk dihidang!

 

9 comments:

  1. Nampak sedap tu ha...nanti nak cuba buat la..tak pernah cuba lagi

    ReplyDelete
  2. terliur. serious terliur!

    ReplyDelete
  3. Aduhhhh duhh duhh sedapnya kerabu.

    ReplyDelete
  4. wahh rare ni, 1st time kak ana baca kerabu epal. boleh lah cuba nanti kan :)

    ReplyDelete
  5. Sedapnya.. selalu makan kerabu mangga je atau betik..
    Menarik pula bila nina guna epal nie.. siap buh daun pudina..

    ReplyDelete
  6. Wah! menarik resepi ni tk pernah makan lagi kerabu epal hijau.
    Kerabu mangga dah biasa ya idok!

    ReplyDelete
  7. sedap !! kakak sedara penah buat. sedap dok korek epel hijau hehe.. itu yang buat sedap tu masam2 tu macam ganti mangga =D

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com