26 February 2020

McDonald's Cheesecake Dan Spicy Nuggets Sedap!

Assalamualaikum Readers
 
 
McDonald's Cheesecake Dan Spicy Nuggets Sedap | Spicy Nuggets Baharu Dari McDonald's | Betul lah kata readers blog ni, Nina dah boleh jadi duta tak laku McD. Haha.. Nampaknya plan nak kuruskan perut ke laut. Setiap bulan ada saja menu-menu baru. Mana boleh tahan, kalau tak tengok tv pun asal depan McD nampak banner iklan besar gedabak. Sebenarnya tak plan pun nak makan tapi hari ahad lepas, hari besar-besaran kemas rumah, buang segala jenis barang yang dah tak berguna lagi. Jadi mem blog ni over tired lah, berkali-kali naik turun tangga buang sampah.

 
McDonald's Spicy Nuggets Combo RM 14.71 Dan Classic Cheese Cake RM 9.99
 
Edisi terhad lagi. Kalau kempunan macam mana
 
 
 
Bila dah letih, nak tidoq pun tak boleh. Bila tunang call, merengek saja kerjanya. Nasib baik sabaq dengan perangai tantrum Nina, so dia ajak keluaq. Nak pi mana, hang nak pi mana, jom pi McD. Orang kata perempuan ni dapat makan kek pun dah bahagia, letih boleh jadi happy kalau dapat makan. So, inilah dua benda yang tunang belanja. Macam orang mengantok disorongkan bantal ler.



Mcdonald's Spicy Nuggets sedap dicicah bersama sos sweet and sour dan barbecue!

Nak lagiiii!

Sweet la konon. Sejenis suka simpan gambaq tak ready



Spicy Nuggets ni hanyalah edisi terhad. Beli set combo 9 ketul nuggets, fries, Coke dan percuma sos BBQ dan Sweet & Sour berharga RM 15.60. Boleh refill air coke dengan bayaran 5 kupang (RM 0.50). Rasanya lembut dan pedas. Sedap dimakan begitu sahaja. 9 ketul sekejap habis. Tetap tak puas makan. First time Nina makan cheesecake McD, lembut dan gebu. Sedap bila masuk dimulut. Kalau belum cuba, cepat ke McD sebelum kehabisan stok. Tak pasti promosi sehingga bila.     

 

25 February 2020

Resepi Kuih Buah Melaka Mudah

Assalamualaikum Readers
 
 
Resepi Kuih Buah Melaka Mudah | Resepi Buah Melaka | Kuih buah Melaka atau di selatan dipanggil kuih onde-onde bukan tajuk lagu Donde. Di utara memang dipanggil buah Melaka sebabnya kuih onde-onde kami lebih kepada inti kacang hijau atau dalam bahasa Cina ialah Jian Dui (Sesame Balls). Digaul bersama bijan putih. Nanti Nina share resepi. Bila tiba bulan puasa, ini antara salah satu kuih paling mudah nak buat, bahan-bahan pun sikit sahaja. Wajib ada time berbuka, selalunya suka buat dari beli due to peniaga kedekut (letak inti sikit).
 
 
Resepi Kuih Buah Melaka Mudah

 
 
Budak-budak pun boleh buat, resepi mudah nak ingat. Meh nak shared untuk tatapan anak dan cucu. Eh! Step by step. Nanti puasa, mesti ramai yang mencari resepi, jangan pening-pening sudah memikir nak masak apa untuk berbuka dan bersahur. Untuk resepi ini, boleh dapat dalam 48 biji.
 
 
Bahan-bahan penting kuih buah melaka

 
 
BAHAN-BAHAN :
 
 
2 Cawan tepung pulut
Gula Melaka (dipotong kecil)
2 Helai daun pandan (ditumbuk & ambil air)
Pewarna hijau (guna sedikit)
Garam halus secukupnya (untuk digaul bersama kelapa)
Kelapa parut secukupnya
 
 
 
CARA-CARANYA :
 
 
1. Campurkan tepung pulut bersama air daun pandan dan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan seri warna.
 
  
Tepung pulut + air pandan
 
Uli sehingga jadi doh lembut
  
 
2. Gaul sehingga sebati, jangan sampai adunan terlalu lembik. Pastikan bila balut bersama gula Melaka tak ada lubang. Nanti bila rebus air masuk.
  
 
Lagi besar doh lagi best makan

Uli-uli sampai habis adunan
 
 
3. Sediakan bekas untuk gaul kelapa parut. Kelapa parut digaul bersama sedikit garam halus. Barulah rasa sedap dan berlemak.
 
 
Buah Melaka menyelam
 
Buah Melaka timbul

Magik betul kuih ni. Macam mana orang dulu-dulu ada idea nak buat kuih ni


4. Dah siap bulat-bulatkan buah Melaka tu boleh la direbus.
 
 
5. Rebus sehingga buah Melaka timbul, angkat dan campak ke dalam kelapa parut. Siap untuk dihidang!
 
 
 
p/s : Puasa nanti tak pening dah cari menu. Hehe
 
 


21 February 2020

KFC 15 For RM 15 (10 Nuggets + 5 Crispy Tenders)

Assalamualaikum Readers
 
 
KFC Crispy Tenders | KFC 15 For RM 15 (10 Nuggets + 5 Crispy Tenders) | KFC Promosi Edisi Terhad | Apa yang menarik di KFC bulan Februari ni? Yang tengok tv mesti nampak iklan menari-nari kat screen tu. So, inilah pengaruh yang berjaya mempengaruhi Nina untuk membeli dan repeat beli. Ngeh ngeh.. Benda pertama sebab nak try beli sebab nak pastikan KFC menipu atau tidak. Ramai netizen-netizen mengatakan KFC menipu tak sama dengan iklan. Jangan macam tu, semua iklan memang MENIPU! Tapi kali ini sangat berpuas hati dengan promosi baru ni.
 
 
6 Pieces Crispy Tenders
 
6 Pieces Crispy Tenders Combo
 
Sedap dimakan begitu sahaja
 
 
 
Memula tu Nina try beli menu 6 Pieces Crispy Tenders Combo, harga dalam RM 16.00 termasuk minuman. Memang sedap makan panas-panas sambil cicah sos BBQ. Makan begitu pun sedap tanpa sos. Isi ayam (filet) sahaja yang disalut Crispy yang rangup. Memang puas makan. Kali kedua, Nina beli promosi KFC 15 untuk RM 15. Balik kerja drive thru tapau bawa balik makan dengan nasi. Hehe..



KFC 15 For RM 15 (10 Nuggets + 5 Crispy Tenders)



Nugget yang lembut


Filet crispy tenders ni boleh simpan sehingga keesokkan hari tanpa dipanaskan pun tetap elok cuma nugget bila dah sejuk, keras sikit dan rasa tak berapa sedap. Jadinya kena makan panas-panas sampai habis. Dapatkan selagi stok masih ada. Berbaloi juga beli. 
 

 

18 February 2020

Souvenir Dari Blogger Anies

Assalamualaikum Readers
 
 
Souvenir Dari Vietnam | Top Komen Blog Anies | Minggu ini dapat parcel, seingat Nina tak beli barang online pun. Belek-belek rupanya dari Blogger Anies . Memang sejenis suka pos barang diam-diam. Haha.. Dah masak perangai, bukan baru kenal. Ini antara entri bodek penghargaan sebab Nina berjaya termasuk dalam top komen di blog Anies untuk tahun 2019. Bertambah lagi nampaknya koleksi pemberian Anies dan souvenir. Dah lama rasanya tak berjumpa dengan Anies. Banyak benda nak share.


Comel-comel souvenir dari Vietnam

 
Semoga untuk tahun 2020 ni, Anies dapat tamatkan zaman bujangnya dan dapat sambung Master. Doa-doakan juga buat tuan blog yang struggle nak kawen ni. Semoga dah jadi bini nanti blog tak terabai dan doa-doa semoga bakal laki boleh sambung taip entri kalau bini busy. Eh eh.. terlajak dari jalan cerita dah ni. Semoga murah rezeki Anies. Jangan lupa terjah blog dia okay.

 

13 February 2020

Baru McDonald's Aiskrim Cheesecake

Assalamualaikum Readers
 
 
BARU McDonald's Aiskrim Cheecake | Aiskrim Cheesecake McDonald's Sedap | McD kembali lagi dengan pelbagai perisa baru! Boleh buat orang potong kaki tapi jangan risau, perisa terbaru dan edisi terhad ini tak manis sangat dan just nice rasanya. Nina dah makan berulang kali. Hehe.. Memang menepati citarasa. First time cuba sebab Blogger Zafirah belanja(takkan nak minta become-cone pula) boleh tengok sini, lepas makan tu nak rasa pula perisa cheesecake & vanilla. Cuaca panas ni dapat makan aiskrim memang syiokk.
 
 
 
Baru McDonald's Aiskrim Cheesecake hanya RM 2.78
 
 


 
Sayangnya aiskrim McD selalu bertukar-tukar dan edisi terhad pula tu. Dengan ini bertambah flavour kesukaan selain durian dan cendol. Hampir setiap bulan tertunggu-tunggu. Cepat terjah ke McD sebelum kehabisan stok. Rasanya macam cendol tapi bukan, tak berapa manis tu yang penting. Dari segi harga tak mahal, mur mur saja. Ikutkan hati balik dari kenduri nak borong lebih sikit tapi 3 cone cukup (1 cone perisa original untuk mak).   



Baru McDonald's Aiskrim Cheesecake + Cheesecake & Vanilla. Dua aiskrim untuk Nina sorang. Haha



12 February 2020

Subway Ultimate Italian Cheesy Garlic Bread (Limited Edition)

Assalamualaikum Readers
 
 
Subway Ultimate Italian Cheesy Garlic Bread (Limited Edition) | Subway Baru Edisi Terhad | Siapa peminat roti pasti nak cuba menu baharu dari Subway tetapi hanya edisi terhad sahaja. Cuba sebelum terlambat. Dah cuba sekali, rasa nak lagi. Inti roti tu nampak penuh disebabkan cheesenya di dalam. Tak dapat nak gambar dengan kata-kata. Nasib baik di PETRONAS Seberang Jaya ni ada subway, balik kerja singgah tapau, 3 Feb lepas, sebabnya sehari sebelum tu, Nina singgah malam tapi staf kata dah simpan cheese, nak tunggu cheese cair ambil masa lama. Better jangan beli malam okay, nanti kempunan. 


Sejenis makan subway mesti ada sayur sikit

Subway Ultimate Cheesy Garlic Bread (Limited Edition)


Ada dua jenis inti yang boleh dipilih iaitu ultimate chicken dan ultimate Italian, jenis roti boleh pilih juga jadi Nina pilih Italian bread dibakar bersama cheese. Kalau sebelum ni, makan subway roti tak ada cheese tapi untuk edisi ni, taburan cheese dibakar bersama roti, bila buka mulut nak makan, bau aroma cheese. Apapun kena cuba baru tahu. Hee..     



2 jenis keping slice dimakan bersama sayur-sayur, hanya RM 14.65 termasuk minuman
 

7 February 2020

Tempat Makan Best Di Kafe Budak Boss @ Bukit Mertajam, Pulau Pinang

Assalamualaikum Readers
 
 
Tempat Makan Best Di Kafe Budak Boss, Bukit Mertajam, Pulau Pinang | Kafe Budak Boss | Tempat Makan Best Di Pulau Pinang | Masih belum berakhir entri makan-makan. Hee.. Satu lagi tempat ternak lemak di restoran orang kita di Bukit Mertajam. Dari luar nampak biasa-biasa saja tapi makanan boleh tahan padu. Padu dari segi menu Nasi Ayam, Mee Sizling dan Char Koay Teow. Di sini ada Char Koay Teow KAMBING! Perghh.. sedap betoi, first time makan. Teringat-ingat lagi.
 
 
Kafe Budak Boss
 
Inilah tokey Kafe Budak Boss (peramah orangnya dan bagi free bila kami tapau makanan, tak nak terima bayaran)
 
Kafe ni branch yang kedua. Masih lagi renovate
 
 
 
Dah lama dengar nama Kafe Budak Boss ni tapi memandangkan tunang memang on diet kaw kaw plus setiap minggu pi gym, so terpaksa dilupakan sehingga dapat review dari tokey kedai sendiri. Alhamdulillah ada rezeki kami nak cuba menu hari jumaat, 31 Jan lepas. Balik kerja terus drift dengan Zaf terjah ke BM, balik keja mesti lapaq. Kafe ini menawarkan menu yang berjaya menarik pelanggan bukan sahaja melayu tetapi Chinese. Rata-rata orang Cina mai makan mesti order nasi ayam. Meh tengok menu-menu yang adaaa.. Tunang dah diet, Nina bila lagi? Perut dah berlapis tiga tingkat. Ya rabbi..



Nasi Ayam (SIGNATURE)

Biasa - RM 5.00
Nasi (tambah) - RM 5.50
Ayam (tambah) - RM 7.00
Special - RM 7.50


Mee Sizzling

Nasi - RM 6.00
Yee Mee - RM 6.00



Kesukaan Nina & blogger Zaf, kami repeat 2x

Mee Sizzling di Kafe Budak Boss lain rasanya tak macam di Tesco sebabnya kuah hasil resepi isteri tokey dan dimasak bersama mee jadi keaslian mee dapat dikekalkan dan ayam juga besar

 
Char Koay Teow Sotong

Sotong sekor ditambah kawan-kawan udangnya. Haha.. Kuah dia sedap lain macam sebab malam tu kami bertiga berebut nak habiskan kuah.

 
Biasa - RM 10.90
Special - RM 12.90
 
 
Tengok lah tukang masak char koay teow punya berapi
 
Satay Kambing, Ayam, Daging (Lembu)
 
 Satay Ayam - RM 0.70/secucuk
Satay Kambing - RM 1.20/secucuk
Satay Daging - RM 0.90/secucuk
 
 
Kesemua satay-satay ni nampak gemokkan. Satay daging sedap juga tapi paling memikat satay ayam dan kambing. Wajib dicicah bersama kuah kacang baru feel terangkat. Harga dan saiz memang berbaloi. 
 
 
Satay gemok puas makan


Char Koay Teow Kambing (wajib cuba)
 
Biasa - RM 14.90
Special - RM 16.90
 
 
Tengok gambar penuh pingan kambing ni. Kuah char koay teow kambing ni ada rasa smokey, masin-masin dan hangit dari gravy char koay teow serta lamb shoulder yang di grill tu. Di dalamnya ada udang, kerang, telur, tauge dan kucai. Lamp shoulder grill tu sempoi dengan isi yang lembut, ketebalan setiap lapisan lamb shoulder juga secukup rasa.    
 
 

Teh Tarik Ais (repeat 2x)


Kesemua menu yang ditawarkan di Kafe Budak Boss memang sedap dan berbaloi dengan harga. Di kafe ini hanya menawarkan 4 menu utama, nasi ayam, sizzling, satay dan char koay teow. Ownernya, Abang Mat memilih konsep 'less is more' termasuk minuman yang ditawarkan juga dihadkan kepada menu yang basic dan simple seperti teh, kopi, milo, nescafe dan beberapa menu lain. Tidak ada air buah dan sebagainya. 
 
 
Kafe Budak Boss mempunyai dua lokasi tau. HQ di Taman Bukit. Cawangannya di Jalan Sungai Rambai (bersebelahan BH Petrol). Kata Abang Mat beza kedua-duanya adalah waktu operasi serta menu yang ditawarkan. Di HQ tiada menu char koay teow, sesiapa yang ingin merasai kena berkunjung ke cawangan di Jalan Sungai Rambai. Killer menu di HQ adalah nasi ayam.


KAFE BUDAK BOSS HQ (TAMAN BUKIT)
 
 
Jalan taman bukit, Bukit kecil,
14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang
 
 
Waktu : Isnin - Sabtu (10.00 pagi - 5.30 petang)
 
 
Official FB : Café-Budak-Boss
 
Official IG : Budak Boss
 
 
______________________________________________________________


Aiskrim Cheesecake terbaru dari McDonald's
 

Malam lepas balik dari makan, Zaf ajak singgah. Kami cuba perisa original Cheesecake. Sedap! dan kerana orang belanja. Nak kena beli lagi sebab tak puas makan.
 
 

 

4 February 2020

Kisah Makan Dan KFC Celebration Bucket

Assalamualaikum Readers
 
 
Cuba Menu Baru KFC Celebration Bucket | Kalau masuk ke blog Nina, tak habis-habis entri mengisahkan makan-makan, apa yang dimakan, sedap ke tak sampai konfius tuan punya badan sebab baju dah ketat tapi berat tak naik-naik, ke mesin timbang kat rumah tunang tu dah rosak. Haha.. Sampai sekarang menjadi misteri. Disebabkan malas, jadi cerita hujung minggu lepas menjadi satu. Bayangkan dalam dua hari, makan sedap saja, nauzubillah jangan follow Nina tau.
 

 KFC Celebration Bucket

50% makanan buffet sedap
 

 
Dimulakan dengan tengahari Sabtu lepas, puasa separuh hari semata-mata nak makan lunch buffet (bersama officemate, bos lanje sempena CNY) di The Light Hotel, Seberang Jaya. Walaupun ada menu buffet yang tak sedap tapi layan sajalah sebab free (officemate wasap dia beri-beri lepas makan). Nasib tak sakit perut. Balik dari makan-makan, rushing tukar baju dan pi kenduri anak Acu di SMK Sri Muda, Penaga. Sehingga ke malam, dah lama mem besaq merengek nak makan udang KFC. So, layankan saja.. Anak pun sorang saja siapa lagi nak melayan kalau bukan Nina. Tunggu ada menantu pulak macam mana ya. Hehe..



Pengantin macam bosan tak tahu nak buat apa

5-pc combo celebration bucket RM 38.90 (2 air minuman ais lemon tea) - sekor udang dah hilang dalam perjalanan balik ke rumah, alahai mak


Sementara stok masih ada cepat ke KFC, sebenarnya nak udang tapi disebabkan udang kena beli dengan set ayam, redho jelah. Pejam mata bayar. Itu pun, Nina drive thru ke KFC PETRONAS Seberang Jaya.. Sebenarnya, kalau ada restoran drive thru ni memang memudahkan urusan, pemalas nak beratoq (beratur).         
 
 

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com