2 Feb 2021

6 Gaya Bunga Tangan Pilihan Pengantin

Assalamualaikum Readers


6 Gaya Bunga Tangan Pilihan Pengantin | Bunga merupakan simbol yang sinonim dengan wanita. Daripada persiapan tunang, nikah hingga sanding tentu bunga menjadi pilihan sesuai dengan design baju dan bentuk tubuh. Untuk berbadan kurus tak ada masalah. Untuk badan gempal, sila bertanya dengan pengubah bunga. Sangat membantu supaya dalam gambar tak nampak pelik.


Bunga tangan hari nikah - Gaya ROUND bersama bunga ros putih, eustoma putih & pink dan daun Eucalyptus

Bunga import tahan segar selama 5 hari dalam air rendaman

Jawapan dari pertanyaan Nina


Hari tunang dan nikah, Nina tak ada masa nak DIY sendiri sebab stok bunga yang nak takda. Mostly kedai florist ambil stok bunga dari Cameron memang tak tahan lama. Buat yang nak DIY sendiri, harus tahu jenis-jenis bunga yang ada di pasaran dan beli bunga oversea. Nina share beberapa jenis bunga yang popular dan sering dijadikan pilihan. Bila ke majlis kenduri, banyak pengantin tersalah pilih bunga dan gaya tak ikut tema, ada bunga tangan sama dengan bunga pelamin. Kelakar tengok 😃😂


Jenis-jenis bunga import


Jenis-jenis daun. Paling suka dusty miller


Jenis-jenis bunga yang sesuai untuk bunga tangan seperti :


1) Rose (merah, pink & putih)

2) Lily (putih)

3) Orkid (putih & sesuai untuk gaya Cascade)

4) Hydrangea (putih, biru & pink)

5) Tulip (putih)

6) Eustoma (putih & pink)

7) Lily of The Valley (putih)

8) Peony (putih & pink)

9) Calla Lily (putih & sesuai untuk English weds)

10) Ranunculus (putih, pink & sesuai untuk majlis tema warna pastel)

11) Baby Breath (putih & pink)


Ada 6 gaya bunga tangan yang boleh dipilih. Setiap bunga tangan berbeza harga mengikut gaya dan jenis bunga. Harap bakal-bakal raja sehari versi PKP tak confuse nak pilih bunga. Bayar photographer mahal-mahal mesti nak gambar cantik.




18 comments:

  1. dari dulu suka kissing ball aka pomander. segalanya berpunca apabila berjaya buat sendiri bunga straw kissing ball tp saiz kecik laa nak gantung kat kereta puna psl dan seterusnya trs suka kissing ball hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anies : buatlah bunga lain pulak. hahaha

      Delete
    2. buat masa sekarang tangan tengah kaku hahaha...

      Delete
  2. cantik semuanya kak ana suka Lily tu :)

    ReplyDelete
  3. wah macam macam jenis juga eh hahaha haritu kalau tak nak gunan babybreath la hari tunang, takjadi pulek hehehe

    ReplyDelete
  4. kalau guna bunga segar, wangi je hehehe

    ReplyDelete
  5. Bunga tangan ni kira penyeri kan. Rasa janggal kalau tak ada nak pegang kat tangan. Masa tunang DIY je guna artificial flowers. Masa nikah & sanding guna fresh flower tempah kat kedai. Dua dua jenis round.

    baru tahu kalau jenis import tu tahan lama. Suka bau daun eucalyptus :)
    Suka gak diffuse EO eucalyptus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : Jenis import tahan lama dan bunga lg kembang cantik. daun dia ada bau

      Delete
    2. Tak tahu kewujudan bunga import ni. maksudnya nak membeli kena tanya penjual dulu..selalu kita main hentam je beli bunga mana cantik. tak tanya pulak dari mana bunga tu. huhu. Tq nina share ni.

      Delete
    3. Ya Fiza kalau nk beli kena tanya penjual bunga import atau tak sebab tak berbaloi beli bunga dr cameron tp harga mahal macam import, dan tak tahan lama.

      Kalau penjual tak arif, bila tanya byk2 soalan dia tak akan layan. itu dh boleh tahu yg penjual hanya jual tp tak tahu pasal bunga

      Delete
  6. nanti klu i tetiba dah nak kwen.. il come back here hehehe

    ReplyDelete
  7. I olls nak pakai bunga raya la, baru patriotik. Hehe. Dulu suka gak survey bunga tangan ni tapi makin lama makin tak nampak bayang pelamin so lupakan je. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salbiah : Haha.. baru rare! Sokay jodoh ada tu belum sampai lg

      Delete
  8. Wah boleh jadi rujukan di masa akan datang! Dulu time adik kawin, memang ikut je butik pengantin tu, dia dah sediakan baju, pelamin dan bunga tangan sekali. Untuk hantaran pulak, kami DIY sendiri. Perah otak ramai2 men-design2 dulang hantaran.

    ReplyDelete
  9. Oh baru tahu ada jenis-jenis bunga yang sesuai dan gaya. Suka gaya posy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. NA : ya tak semua bunga boleh tangkap muat.. hehe

      Delete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com