12 Feb 2021

Resepi Tom Yam Ayam Mudah

 Assalamualaikum Readers


Resepi Tom Yam Ayam Mudah | Tom yam ni antara resepi paling senang. Kalau cakap tak reti masak, kelakar weyh 😁😂 Tak berapa suka makan di kedai sebab tom yam pedas sampai senak perut 😔😒 Terlebih pedas dan penuh dengan sayur dari ayam ke seafood. Better masak sendiri. Certain kedai kadang kedekut walhal orang makan bayar kot. Since sejak covid, semua tukang masak dah balik Thailand, jadi restoran Thai hanya available makanan biasa-biasa. 


Tom yam ayam makan dengan beras basmathi

Sedap beras ni macam Faiza - RM 21 (2 kg), nak kurus boleh mula dari rumah


Tom yam yang Nina masak ni guna 2 kiub pati tom yam Maggi dan serbuk cili. Janji pedas ikut selera hubby. Isi ayam tu boleh letak banyak. Makan dengan beras basmathi perghh lagi best! Jaga kesihatan dari rumah. No more beras berkanji.



Bahan-bahan :


6 ketul ayam (isi ayam pun boleh)

3 ulas bawang putih (diketuk)

2 batang serai

1 batang lobak merah

5 biji cili padi

2 helai daun limau purut

1 biji limau nipis (ambil jus)

5 batang jagung muda

Bunga kobis

1 biji tomato

2 kiub Tom Yam Maggi

3 sudu serbuk cili (nak pedas boleh tambah)

Garam secukupnya



Cara Memasak :


1. Masukkan air untuk rebusan secukupnya. Masukkan ayam.


2. Dah rebus ayam sekejap, masukkan kesemua sayuran kecuali tomato, jus limau purut dan daun limau purut.


3. Dah nampak sayur empuk, masukkan kiub pati tom yam dan serbuk cili bersama tomato, daun limau purut, jus limau nipis dan garam secukupnya. 


4. Masak sehingga kesemuanya empuk dan siap untuk dimakan!


23 comments:

  1. La sng nya..guna kuib ja kan..nnt sha nak try la hihi

    ReplyDelete
  2. Paling senang buat dekat rumah... Sedap pulak tu kannn 😋😋😋

    ReplyDelete
  3. Senang jew nak masak tom yam kan. Paling best time hirup kuah dia. Slurrrpp..slurrrppp!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie : Mesti buat kuah lebih sbb nak hirup. hehe

      Delete
  4. Bila tengok ni, tiba-tiba terasa nak masak tomyam juga. Lama rasanya tak makan tomyam.

    ReplyDelete
  5. serious nampak senang, igtkan susah selama ni

    ReplyDelete
  6. Sedap tom yam, suka mkn dgn mihun...

    ReplyDelete
  7. wahhh sedapppp nya, tetiba teringin pulak nk makan :)

    ReplyDelete
  8. Guna kiub senang tapi Ai dah terbiasa tak guna.

    ReplyDelete
  9. Rindu nak masak tomyam dengan rencah dalam botol beli kat sempadan Siam. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salbiah : Pi usha dlm Shopee bersepah org jual rencah tom yam siam

      Delete
  10. boleh laa buat pok tet lps ni hahaha

    ReplyDelete
  11. Lagi satu, tomyam kedai banyak bawang je lebih. Eh, ada ye beras basmathi cap rambutan 2kg. Tak pernah jumpa. Saya biasa beli basmathi faiza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : Betul banyak bawang dan sayur2. cap rambutan baru keluarkan basmathi jenama sendiri

      Delete
  12. Memang rindu hendak makan tomyam di kedai Thai yang biasa makan.
    Betul itu buat sendiri, boleh buat ikut pedas mana dan bahan pun letak banyak mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. NA : Beli saja pes tom yam Thai. ada jual di Shopee dan buat sendiri.

      Delete
  13. Meriha tomyam nina.. memang mudah masak dengan kiub tomyam..

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com