11 January 2013

Jom Isi Borang UPU


Salam sejahtera buat pembaca yang kacak lagi cantik. Buat pelajar lepasan SPM cepat2 pegi BSN dan beli no pin UPU. Tiba2 harini aku jadi budak spm pulak buka link dan isi borang tu. Diharap kesemua calon lulus dengan cemerlang. Aminn.. 


Oke kat sini cik nina nak bagi tau cara2 untuk isi borang upu memandangkan sepupu datang rumah petang tadi dan mintak tolong isikan borang nie. Dulu dah pernah buat untuk diri sendiri jadi boleh la tolong apa yang patut. Hehe


Langkah pertama, korang mesti mempunyai PIN UPU (Fasa 2) yang dibeli di BSN. Sebenarnya mudah saja, mula-mula korang pergi BSN yang berdekatan, ambil slip DEPOSIT/BAYARAN/TUNTUTAN (warna biru), isi bahagian NAMA, NO. KAD PENGENALAN, TANDATANGAN DAN TARIKH. Untuk jenis urusan pula, korang tanda pada LAIN-LAIN dan tulis PIN UPU FASA 2 (SPM). Harga bagi PIN UPU adalah RM10.60.





First buka laman web nie


KLIK LOGO 



Lepas klik tu korang akan dapat ini


klik yang warna biru ye
dan keluar ini




pilih Lepasan SPM/Setaraf
klik 'Masuk'



klik 'Permohonan'



jangan pening2 lagi..isi semua tempat kosong
pilih KATEGORI A tau!
dah siap
klik 'Seterusnya'
korang akan jumpa bahagian yang lain
dan jangan lupa klik



Bila dah siap isi, akan keluar pop up dan korang kena save untuk rujukan
dan jangan lupa print




kalau was2 sila klik sini


Pilih kelapan-lapan jurusan yang korang sangat inginkan. Pelbagaikan pilihan universiti, jangan memilih sangat. Untuk sepupu aku tadi dia minat bab kira2 so aku pilih kos di uitm dan politeknik. Universiti jauh2 dia taknak. Mengada2 kan. 



Nanti kalau dah dapat result U, terpulanglah nak terima ke tak. Tak dapat ipta, ipts ada tapi kena tengok jugak bayaran untuk jurusan yang korang pilih. Pilihan lain ialah jangan lupa daftar untuk matrikulasi. Apa2 pon good luck dan selamat menjadi mahasiswa/mahasiswi. 


No comments:

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com