19 June 2013

Film Review : After Earth



Filem Review After Earth | Harinie ambil kesempatan untuk nonton movie yang berada di ranking ke 2 memandangkan setiap hari rabu wayang di TGV murah. Terpaksa melupakan niat tengok filem Fast & Furious 6 disebabkan tarikan hebat filem anak beranak Smith nie. Kena mengalah dengan orang tu. Nanti merajuk susah pulak, dah aku tak pandai pujuk. Tettt.. Oke, siapa yang tak tonton lagi pi tengok cepat-cepat. Boleh bagi 5/5 bintang kot. Memang ohsem dan hebat pengembaraan 2 beranak di planet bumi yang tak didiami oleh manusia lagi. Filem ini 1st time Will Smith berlakon dengan anaknya dan watak tu menjadi. 



After Earth Poster



Amaran keras bagi ibu-ibu mengandung dan pesakit jantung kerana sound gempak dan takut ada yang terperanjat. Aku pun takut tengok makhluk ursa tu. Haihh.. ada saja part nak menjerit. Ada orang melting bila tengok kehenseman Will. Harap dia tak bertukar jadi negro. Ngeh..ngeh. Part paling wooowww bila Will check keadaan kaki dia yang patah. Terfikir kalaulah doktor guna alat canggih untuk scan kerosakan dalaman badan. Mesti takda xray. 



Kitai dan Raige dalam perjalanan ke Nova Prime


Sinopsis After Earth :



Filem ini mengisahkan situasi Bumi 1000 tahun selepas berlakunya bencana dahsyat yang mengakibatkan seluruh manusia di bumi berpindah ke planet baru. Orang-orang yang masih hidup tinggal di planet yang dinamakan Nova Prime. Ada seorang jeneral, Cypher Raige (Will Smith) yang membawa anaknya Kitai Raige (Jaden Smith) ke sebuah planet bersama Ursa, makhluk yang membunuh manusia, tetapi ia buta dan dapat kesan menusia melalui ketakutan. 


Planet Nova Prime
Kitai ditenteramkan ayahnya

Makhluk bernama Ursa

Kaki Raige patah dan cedera dalam rempuhan



Dalam perjalanan tiba-tiba pesawat mereka dirempuh ribut asteroid dan terpaksa mendarat di planet bumi. Pesawat mengalami kerosakan dan Raige mendapati Ursa telah terlepas di Bumi. Ketika itu keadaan bumi sudah tidak sama dengan 1000 tahun dulu. Persekitaran mereka tidak selamat dan terdedah kepada bahaya. Memandangkan beberapa bahagian pesawat yang terpisah, Kitai perlu mencari isyarat kecemasan yang berada di ekor pesawat semasa terhempas. Scene flashback memang banyak, memori bersama kakak Kitai (Zoe Kravitz) yang mati dibunuh ursa. Scene sedih bila burung helang mati kesejukan kerana menyelamatkan Kitai. Dalam misi mencari bangkai pesawat itu, Kitai menghadapi kesusahan, bahaya dan belajar untuk tidak takut. Dari pengalaman itu, Kitai berjaya membunuh Ursa dan mereka pulang Nova Prime.



Raige memantau pergerakan anaknya

Diganggu babun liar yang ganas

Kitai teringat kakaknya sebelum dibunuh Ursa

Terlantar dalam kesejukan

Kitai berjaya mendapatkan bantuan kecemasan


🌟🌟🌟


No comments:

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com