6 Mar 2021

Resepi Bubur Kacang Hijau

 Assalamualaikum Readers


Resepi Bubur Kacang Hijau | Bila tak boleh balik rumah mak semenjak PKP ni, nak makan semua kena masak sendiri. Nasib masa bujang pernah tengok cara memasak. Tak kempunan. Resepi ni kalau takda gula kabung / gula melaka maka tak menjadi. Nak letak sagu pun boleh.


Bubur kacang hijau cicah roti wholemeal. Diet seorang mak buyung


Musim panas macam ni best menikmati semangkuk bubur kacang hijau bersama roti banggali. Kacang hijau menyejukkan badan secara tak langsung. Masak lebih untuk mertua dan mak tok. Warga emas kena tukar menu baru berselera makan. 



Bahan-bahan :


1 setengah cawan mug kacang hijau (dibasuh hingga bersih)

Sehelai daun pandan

Sedikit gula putih (jika nak lebih manis)

1 setengah cawan santan

1 keping gula kabung / gula melaka

Air secukupnya

Garam dan minyak

1 sudu besar tepung gandum



Tepung gandum dikacau hingga cair


Akhir sekali masuk santan


Cara memasak :


1. Setelah kacang hijau dicuci, rebus sehingga mendidih. Part rebus ni, bila air dah makin susut kena tambah air.


2. Dah mendidih masukkan daun pandan, garam dan minyak masak sedikit (supaya tak melekat).


3. Rebus sehingga empuk, bila air rebusan susut tambah lagi air.


4. Kacau tepung gandum dengan air panas sehingga cair dan masukkan dalam bubur.


5. Kena sentiasa kacau kalau tak tepung gandum akan berketul. 


6. Boleh masukkan gula kabung dan kacau. Kalau kurang manis, boleh tambah gula putih sebelum masukkan santan.


7. Kacau sehingga kesemua bahan sebati dan kacang pun dah nampak empuk boleh dihidangkan. 


20 comments:

  1. Sedapnya. Favourite gak ni. Tak habis letak dalam fridge, jadi aiskrim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salbiah : Sedap makan aiskrim kacang hijau

      Delete
  2. lama tak dapat ni, terliur saya tengok

    ReplyDelete
  3. Favorite my dad la ni bubur kacang

    ReplyDelete
  4. Fav Ai dlu-dulu. Tapi sekarang dah tak boleh makan kacang.

    ReplyDelete
  5. kecur liur ni, nyummy !! thank you sharing resepi

    ReplyDelete
  6. Lama sungguh tak buat bubur mcm ni untuk minum petang. Memang sedap sangat cicah dengan roti.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya bubur kacang hijau. Bila tak boleh balik kampung ni terpaksa kita masak sendiri untuk memenuhi permintaan selera tekak. menjadi tu Nina. Sedap makan dengan roti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : sekali sekala mkn memang sedap. Alhamdulillah menjadi Fiza :)

      Delete
  8. Nasib baik kan pernah tengok emak masak jadi boleh ikuti proses buat melalui ingatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. NA : Ya betul.. kalau lupa step boleh call

      Delete
  9. Yummeh. Sedapnya bubur kacang hijau. Makan panas pun sedap, yang dah didinginkan pun sedap, buat aiskrim Malaysia lagilah sedap!

    ReplyDelete
  10. Tq for sharing. First time jumpa resipi bubuh tepung gandum. Nanti boleh try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie : Sama-sama. tepung gandum buat bubur jd pekat

      Delete
  11. trs teringat ais krim malaysia kacang hijau..

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.