Assalamualaikum Readers
Resepi Masak Lemak Udang | Entri masak-masak kembali lagi. Bukan tak masak langsung tapi nak update blog tu macam-macam dugaan. Banyak benda nak share 😌😜 Seumur hidup tak pernah masak lemak udang tup tup bulan lepas laki teringin nak makan masak lemak. Maka terhasil lah masak lemak puan Nina edisi kedua yang terjadi semalam.
2 kali masak lemak udang ni yang bezanya adalah warna sebab Nina dah buat experiment guna serbuk kunyit dan kunyit hidup. First time buat tu tak ada kunyit hidup maka guna serbuk kunyit Babas, jangan risau menjadi jugak 🤪😅 Suami makan pingan licin, senang hati. Meh nak share resepi simple lagi cepat masak. Sejak jadi bini, masak kena cepat plus laki tak cerewet 🌹
Bahan-bahan (DIBLEND) :
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Satu inci kunyit hidup (boleh guna serbuk kunyit hanya 2 sudu besar)
8 biji cili padi (nak pedas boleh tambah)
10 ekor udang segar
1 batang serai (diketuk)
1 kotak santan (guna santan perah 1 bungkus)
1 asam keping (guna sedikit air asam jawa)
Garam
Serbuk perasa
Cara-caranya :
1. Blend kesemua bahan. Boleh juga ditumbuk sehingga lumat.
2. Masak bahan yang diblend dengan santan dan serai menggunakan api perlahan dan kacau supaya santan tak berketul sehingga mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan udang dan kemudian asam keping, garam dan serbuk perasa.
4. Semuanya cukup rasa, siap untuk dihidangkan.
Masak lemak ni terpulang nak letak udang pun boleh ayam pun boleh. Jadi chef dalam rumah ni tak susah, effort kena ada. Kadang-kadang, laki jadi chef bila dia tak kerja. Dapat suami suka masak tu bonus, walaupun tak selalu 😬😬
Nampak sedap
ReplyDeleteSodapnya.. Kebetulan ada lagi udang, boleh buat nie.. tq Nina share resepi..
ReplyDeletenampak sedap...
ReplyDelete