Assalammualaikum readers
Resepi Puding Roti Kastard (Air Fryer) | Lama tak buat dessert, untuk bulan puasa lepas Nina sempat buat untuk menjamu sepupu-sepupu yang berbuka di rumah. Banyak variasi resepi puding roti tapi yang ini diolah terutama suhu air fryer. Banyak brand air fryer dan suhu pun berlainan. Nina guna brand TEFAL.
Yang tak pernah makan atau cuba masak, boleh ikut resepi ini. Lebih mudah berbanding bakar guna oven, sebab oven bakar lebih lama.
Bahan untuk puding :
10 keping roti Gardenia
Buttercup
Susu Dutch Lady full cream
4 sudu gula
2 biji telur
Sedikit esen vanila
Chocolate chips atau kismis
Caranya :
1. Sapu butter di roti dan potong roti kepada 4 segi kecil dan susun ke dalam acuan.
2. Masukkan 2 cawan susu full cream, 4 sudu gula, 2 biji telur dan sedikit esen vanila. Mixed semua bahan dan tuang ke dalam roti yang telah di potong.
3. Biarkan adunan roti seketika sebelum tabur chocolate chips atau kismis.
4. Bakar adunan roti dalam air fryer, suhu 150°c selama 15 minit. (TIPS : cucuk dengan garfu, kalau tak melekat, maknanya puding roti sudah masak, kalau belum masak, bakar semula dalam 5-10 minit).
![]() |
Siap bakar (atas tak keras, bawah roti tekstur lembut) |
Bahan sos kastard :
1 tin susu cair (Carnation lebih sedap)
1/2 cawan air
1 sudu gula
1 sudu tepung kastard
Mixed semua bahan dan kacau di atas api sederhana selama 5 mminit. Dah siap masak, simpan dalam fridge. Nak makan buang tuang atas roti.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment
Hye Readers ❤
Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!
Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.