Assalamualaikum Readers..
Resepi Spaghetti Carbonara Mushroom | Lately asyik share pasal resepi jee. Banyak pending entri resepi sebenarnya, jadi sebelum masuk tahun 2017 nak publish kesemuanya. Hee.. Harapan tu nak update dalam bulan ni, owner blog tengah kusut plan iti, berapa kali ubah, tak dapat nak BW sangat. Oke, ini kali ke 2 nina shared resepi spaghetti tapi yang ni lain sikit sebab guna resepi mak.
Spaghetti Carbonara Mushroom, bunyi sedap, yup sedap untuk penggemar spaghetti. Since nina dan bf suka sangat makan tapi terlupa satu hal, dia tak minum susu putih. So, tak digalakkan served untuk kaki tak minum susu. Takut termuntah, nasib mamat ni makan habis. Untuk kaki minum susu, korang boleh try !
Spaghetti Carbonara Mushroom |
Spaghetti Carbonara Mushroom, bunyi sedap, yup sedap untuk penggemar spaghetti. Since nina dan bf suka sangat makan tapi terlupa satu hal, dia tak minum susu putih. So, tak digalakkan served untuk kaki tak minum susu. Takut termuntah, nasib mamat ni makan habis. Untuk kaki minum susu, korang boleh try !
Bahan pun simple |
Bahan-bahan :
1 bungkus spaghetti (ikut berapa org makan)
1 bungkus isi ayam
1 labu bawang besar dicincang
1 cawan susu segar
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 tin sos carbonara prego
3 ulas bawang putih dicincang
6 biji cendawan butang
Sedikit daun parsley (optional)
1. Rebus spaghetti seperti biasa tambah sedikit minyak dan garam.
2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan ayam, kacau hingga masak. Nina gunakan sosej sebab ayam tak ada. Hee
4. Masukkan sos carbonara kacau bersama ayam tadi.
5. Masukkan mushroom gaul hingga sebati.
6. Bila dah pekat masukkan susu segar sedikit demi sedikit supaya nampak berkrim.
7. Masukkan garam dan lada sulah sebagai perasanya.
8. Akhir sekali, letakkan daun parsley di atas sos tadi. Untuk daun parsley boleh beli yang fresh atau serbuk. Janji wangi sos carbonara tu 😉
Selamat makan ! 😁
bagus la dah start masak untuk cik abg..hehehe
ReplyDeleteaww..senyapnya. terus rasa lapar tengok
ReplyDeleteSedapnya.. Sejak balik Sabah tak pernah makan lagi
ReplyDeleteTambah susu, lagi lah rasa berlemak kan... mmm
ReplyDeleteAssalamualaikum Nina Mads,
ReplyDeleteSedap nampak Spaghetti Carbonara Mushroom Nina masak, menyelerakan..
Bebila boleh buat sebab bahan-bahan pun mudah..
Thanks for sharing.. ;-)
uihh, meleleh ayaq liur ni haaa. untuk makan malam ok jugak ni. nk try la weekend ni
ReplyDeletebak sepinggan...lapo ni x lunch lg ;-(
ReplyDeletecedapnyer..
ReplyDeletefeberet lya ni..tp x pernah buat
mmm nampak menyelerakan...
ReplyDeletewahh..very creamy..nyum, nyum..
ReplyDeleteplan iti?? nak ke mana tu?? happy holiday..
Salam,
ReplyDeletebunda biasa makan yang carbonara ni, tapi blom pernah buat lagi... biasa buat yang spagheti biasa tu jer..nanti nak cuba jugak...
sedap juga kelihantannya ya
ReplyDeletebolognese xde.. ? hehe
ReplyDeletesenang hidup ada prego XD
ReplyDeletekalau makan spaghetti carbonara, zizie suka gandingkan dengan lemon juice sbb nak elak rasa muak sangat..
ReplyDeletenampak sedap tu..
ReplyDeletetq share..
yaya ni xreti masak..haha
bole la try nti.. =p
boleh lapor kalau time lunch cm ni..huhu
ReplyDeleteSedap niiii... yummy
ReplyDeleteSaya suka juga makan ni... tapi orang kat rumah ni semua tak makan. Rugi kalau masak.. huhuhu... sedapnya...
ReplyDeleteteringin nak buat tapi kita seorang jh makan xsyok la...
ReplyDelete