Assalamualaikum Readers
Bila beli stok jagung, memang tak sah kalau tak buat cucur jagung 😋 Sabtu lepas, dah menggoreng di rumah MIL. Di sana ada hantu cucur jagung campur Nina memang laku keras. Pagi tadi, balik dari jumpa doctor, terus singgah market beli stok udang. Ada macam-macam jenis udang dan size. Kalau buat cucur tak ada udang, tak ngam. Siapa jenis buang tahi udang kita geng 🙋
|
Buang tahi siap! Udang separa comel ni memang tak banyak tahi tapii tahinya separuh-separuh
|
Udang kan sejenis lipas laut, sebagai ahli majlis bandaraya bawah laut bermacam jenis makanan dah dimakan. Kalau perasan lagi besar udang, maka tahi pun bertambah banyak dan panjang berjela. Geli nak makan, kalau makan kedai biasa memang tak ambik lauk udang 😂😂 Bila makan atau review di hotel, ada sesetengah chef akan buang tahi udang.
|
Semua fresh dalam satu besen |
|
Bancuh adunan banyak sikit, lapar nanti terus goreng, hubby sejenis suka lapar waktu malam. Bahaya bagi mak, terus rasa nak jadi hulk. Main game tak reti berhenti.
|
|
Suka goreng pakai tangan, setiap cucur ada sekor udang
|
|
Layannn
|
Ada sesetengah mak-mak jenis malas nak belek udang sekor-sekor, bila mengenangkan makan benda-benda kotor baik elakkan. Boleh jadi lama kelamaan kerap makan tahi udang boleh mengundang penyakit. Mencegah lebih baik. Dari bujang sampai lah berkahwin, udang menjadi fav kami laki bini, kalau alergik tu confirm makan udang tak fresh. Harap mak di rumah rajin buang tahi udang sebab Nina akan jadi tukang buang tahi 😅😆
Sedapnya udang.. Memang kena belah bahagian belakangnya untuk buang tahi.. Selalu pakai gunting je.. cepat sikit.. hehehe
ReplyDeletescary kan bila dia ada term lipas laut? ahahaha
ReplyDeleteHaip makan malam2 nanti bam bam
ReplyDeleteSedapnya coq jagung depa.. Siap ada udang lagi.. Caya lahhh
ReplyDeletePelikkan udang ni
ReplyDeleteStok tahi di kepala
Buang tahi di ekor.
Pelikkan udang ni
ReplyDeleteStok tahi di kepala
Buang tahi di ekor.
Sedapnya cucoq udang..
ReplyDeletebestnya lahai kalau dapat cucur jagung waktu macam ni 😂😅 , udang masak petai pun best gak .
ReplyDeleteactually kan , saya ni masak je pandai . ingat yang tu apalah , tahi udang ke -_-
Ai failed buang tahi hudang. Hancur terus udang tu. End up buang terus kulit2. Senang.
ReplyDeleteAi : Buang tahi dan kulit tu wajib, kalau tak buang memang tak makan
DeleteSedapnya cucur!😋 Sama la kita....akak pun mesti buang jg.
ReplyDeletemcm yaya mmg ibu da biasakan basuh udang sesiap pas kopek kulit tu kan..xde pula ckp psl tahi udang tu..haha nak sebut pun geli =p
ReplyDeleteKita ganglah. Saya suka sangat cucur udang campur isi jagung! Anak-anak pun hantunya juga. Tak sampai berapa minit,hidang atas meja, terus licin!
ReplyDeleteCCL pun tiap kali nak masak udang akan belah tengah tu dulu . Buang tahinya
ReplyDeletecucur bertambah sedap kalau ada udang. Saya pun jenis buang tahi dan lagi satu yg dalam kepala udang tu, tak tahu apa nama dia.
ReplyDeleteFiza : Otak udang tak buang sbb boleh buat bahan rojak. hehe
Delete