26 August 2013

Jadi Pengapit Jodoh Lambat?


Assalammualaikum..


Teringat kata-kata my mum yang tak setuju bila aku cakap nak jadi pengapit Tini dulu. Walaupun itu cuma sekadar usikan tapi realitinya tak minat nak jadi pengapit. Saya pemalu orangnya. Hihi.. *Pelish pecaya. Bukan pemalu tapi segan nak berkepit mengepit pengantin. 



Jadi pengapit jodoh lewat



Benar ke kalau jadi pengapit nanti lambat bertemu jodoh? Yea, mungkin orang akan mengatakan "ahh, janganlah pecaya benda-benda tu semua, karut saja". Adakah ayat ini hanya untuk menyedapkan hati saja? Atau ada benarnya? Orang dulu-dulu kan banyak pantang-larangnya. Erm.. aku memang takmo jadi pengapit sebab itulah Ika jadi pengapit menggantikan 3 calon pengapit Tini termasuk aku. Yelah.. bila orang cakap benda macam nie aku jadi takut jugak. Memang tak dinafikan soal jodoh, ajal, maut, rezeki semuanya urusan Allah, kita hanya mampu merancang.. betol kan? Usaha tangga kejayaan.. marilah kita berusaha mencari jodoh!! 


Nak tukar topik boleh tak? Haha.. Umur dah 23 tapi takda pengalaman menjadi pengapit. Bukan best pon jadi pengapit, even macam glemer (kononnya la). Tambah-tambah pulak si Aiman, pengantin tu asyik promote aku kat kazen dia 3 orang memerangkap pengapit dia. Hadoii.. Lagi lah aku reject. Semua kawan yang mai kenduri dok tanya aku bila nak kawen. So typical malay arr.. Tak boleh nak berlagak cool cuma cakap "doakan la aku kawen cepat-cepat". Habis cerita. Jadi conclusionnya nak tau bila si Ika tu kawen kena la tunggu ye. Ngeh..ngeh. 





Soalan-soalan nie akan sentiasa menghantui hidup kita... 


1) Masih bujang - "bila nak kawinnye?"
2) Sudah kawin - "dah ada isi ke?" a.k.a "bila nak ada anak?"
3) Dah ada anak sorang - "tak nak tambah anak lagi sorang ke?"
4) Bila anak dah besar - "bila anak nak kawin?" (soalan berulang kembali tapi versi anak ler pulak... bila anak dah kawin, tanya pulak bila nak dapat cucu) 



Itu hakikat yang anda dan aku patut terima... 


57 comments:

Teena Tna said...

Dulu Teena pernah tanya kat kakak "boleh ke kalau adik nak jadi pengapit akak?", then mak jawab tak payah sebab time tu nanti tgh sibuk2 org nak tanya itu ini, yelah jadi tuan rumah mesti orang nak carik bahan ni tak cukup bahan tu letak kat mana.

Act, kita nak tumpang glamour pengantin jerrr..
.semoga tuan blog cepat2 makan nasik minyak :)

Aisy Nasiha said...

Eh, muda lagi..jangan risau.. Banyakkan doa supaya cepat jodoh dan jumpa jodoh yang baik..

Khir Khalid said...

Mmg biasa org ckp mcm tu, tp satu masa dulu ada sorang kawan sy yg jadi pengapit kawan yg lain. Jodoh dia, 2 bulan lepas tu berkahwin dgn perempuan baru kenal 2 bulan.. alhamdulillah berkekalan smpi skrng. Dh hampir 12 tahun, anak pun dah 3.. Nice sharing. :)

S.K.A said...

ha3..soalan last 2 da mcm ceramah ustaz Kazim lak =) wt xthu je..sy pn xmnat jd pgapit..pnh tolak pmtaan 2org kawan..ha3..rsa mcm mgarut je sy jd pgapit :D

Kathy Rbain said...

semoga cepat kahwin sis..jemput kathy jika dah sampai seru yer?

jeBateja said...

kawe tak caya, kawe jadi pengapit...cepat jerk jodohnya

Zawiah said...

saya nih dah terlajak sikit . jadi , org dah malas nak tanya bila saya nak kawin ...

deno said...

mengarut je la...

macam tu la kan... org kita, selalu tak puas... biasanya org melayu la mcm tu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

2x jd pegapit..skg 25 tahun..msh bujang =)

Khai♥Rin : anies said...

tadahkan telinga n wat2 x dgr heheheh

hainom OKje said...

Jadi pengapit best apa...tumpang glemer pengantin hehe

Fiza Rahman said...

Muda lagi tu sis. Tak semestinya jadi pengapit lambat kawin. Ada jer member yg jadi pengapit dah kawin pon ☺☺

||aLeaSaRa|| said...

salam nina sori baru je sempat singgah ni.sihat tak adik comel ni he3...

owh adik kak lea yang 25 y.o kena jadi pengapit sepupu kitorang tak lama lagi.dia takde pulak risau sebab baginya ajal,maut dan jodoh semua urusan Allah.mula2 dia tak nak jugak tapi sepupu kak lea paksa he3...

owh masa kak lea balik kampung,semua tanya tak nak tambah anak2 ke.hubby kak lea pulak jawab "ishh cukuplah 3,nak bagi bini saya pasang badan pulak..nak honey moon pun senang,anak dah besar"

Tihara said...

akak pernah jadi pengapit tapi masa tu dah kawen..ihik
**cantik pelamin tu kan nina :)

Bin Muhammad said...

Biasakanlah...masuk telinga kiri keluar telinga kanan, dan sabo je la...
Nanti dah kahwin, soalan lain pulak kena layan...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

jodoh rahsia Allah.. kalau betul pun cuma kebetulan je.. akak dah 2kali jadi pengapit, kebetulan memang tak kahwin lagi..

Liza Razak said...

setuju betul part soalan2 yang selalu menghantui kita tu..saya ni pulak dah kawen tp belum ada anak..soalan panas bila ada kenduri, " kawin dah lama, bila nak ada baby ni?" hehe...jgn risau sis..mesti sis jumpa jodoh yang baik nanti :)

gadisBunga™ said...

stended la dapat soalan-soalan gitu... yang penting kita orang islam yang beriman kene percaya pada qada' dan qadar. betul tak? jangan sampai kepercayaan karut tu menggugat tahap keimanan kita di luar sedar. bahaya... :)

Murni Alfathunnisa said...

tak pernah jadi pengapit, tapi masih belum berjodoh jugak. jodoh tu rahsia Allah sis.
tapi..ahkak pun memang pemalu. nak jadi pengapit ni bukan simply2 je..tapi kena tahu segala, sebab orang penting for the big day. so, sangat tak sesuai dgn jiwa ahkak..hehe

Ujie said...

Akak selalu ditanya soalan kedua tu...tanya takpe, jangan bukak ceramah bukan2 sudah la.

Yg psl pengapit tu, tak penah dgr pulak nnti jodoh jd lmbt. Dok fikir...apa logiknya..

Miss Volvo said...

lambat ke? yg sy pernah dengar lagi cepat dpt jodoh hehe. tapi kan tu semua orang dulu3 je kot yang cakap kan? hehe

Myra Jay said...

MJ penah jd pengpit masa adik kawen thn 2008, tahun 2009 penapit maksu MJ dan masa tu MJ single belum ada sesapa, org slalu ckp nnti jodoh lmbat tp masa adik kawen tu la pertemuan kembali dengan rakan sekolah merangkap suami MJ..hehe :)


Dan sesetengah juga berpendpt jd pengapit ni cepat jodoh-sebab smua org nmpak pengapit dlu selain pengantin :D

syafiqakarim said...

tak penah dgr gitu pon?
haha


tak pernah jd pengapit.dan taknak
relaks dulu baru kawen.ok? :p

dear xila said...

mmg tipikal melayu kite.....makcik2 la yg dok sibuk je kannn jentik kang ;p

Eiqa Almond said...

nina 23.??
ganee niee, nk panggil kak nina ke nina je.??
ahahaa adehh, dilemaa >,<

Jangan laa ckp jd pengapit jodoh lmbat, uwaaaaa.. Sebab bulan 5 hari tu bestfriend eiqa khawin and eiqa laa pengapit diaa, ahahha Uwaaaaaa..

Raudzah Z said...

First time dengar..takleh caya ni..he..he. Nway kalau ina jadi pengapit nanti sure glamor lebih dari pengantin..

are_lin@yu said...

klu ikt kan mulut org mmg xkmna hdup kta ni..hihi

Cik Kay Jue said...

biasa la tu awak.. soalan cepumas tu mmg selalu ditanya especially bila balik kampng saudara-mara da berkumpul.. kita yang anak dara lgi la.. x hbs2 kena sakat la.. kena tanya macm2 la.. huh..

Amanina Mads said...

Maybe kot jd pengapit ni nk jd glamer..
Aminn.. semoga doa dr blogger2 dimakbulkan :)

Amanina Mads said...

Muda lg eh? kalau muda lagi kena blajar byk benda.
Aminn..

Amanina Mads said...

Wahh.. mungkin jodohnya sampai cepat lepas jd pengapit. tahniah buat kawan awk tu. Semoga perkahwinan dia berkekalan. thank you khir :)

Amanina Mads said...

kan2..dh macam ceramah plak. haha =) tak jadi pengapit pon boleh glamer jugak :D

Amanina Mads said...

Amboii.. awal lg nak kahwinnya. In Shaa Allah kalau kahwin nina jemput sis

Amanina Mads said...

tahniah2.. hahaha

Amanina Mads said...

begitu la manusia. xhabis2 dgn soalan

Amanina Mads said...

huhu.. kena byk bersabar

Amanina Mads said...

wahh.. mesti bestkan =)

Amanina Mads said...

betol2..hehehhe

Amanina Mads said...

agak segan bila atas pelamin nanti.. hehe

Amanina Mads said...

ohh.. semoga jodoh cepat sampai. hehe

Amanina Mads said...

Wassalam kak lea.. sihat je kakak comel. hehehe

Ohh..tahniah, nanti kak lea story tau pasal wedding tu. wahh. pandai hubby kak lea bg jawapan tu. hehe.. nanti badan dh cantik macam anak dara.

Amanina Mads said...

ohh..mesti bestkan akak. cantikkan pelamin :)

Amanina Mads said...

Macam tu la nampak gayanya.. huhu

Amanina Mads said...

In shaa allah.. semoga mendapat jodoh yg baik2

Amanina Mads said...

betol2.. tak kawen pun org tnya, dh kawen pun tanya lagi. sabar jelah.
aminn.. jodoh tu kita tak tahu :)

Amanina Mads said...

betul GB.. jodoh tu ada cuma cepat ataupun lewat kan :)

Amanina Mads said...

sbb tulah tak nak jd pengapit. byk benda kena tau sblum jd pengapit. hehehe.. jodoh tu tetap menjadi rahsia. eheh

Amanina Mads said...

soalan no 2 tu lg la sensitif akak.. ntah la, org dulu2 yg cakap macam tu.

Amanina Mads said...

yelah.. org dulu2 yg cakap. hehee

Amanina Mads said...

Wahhh.. mesti sweet masa tu jumpa hubby MJ :)

Ohh.. lepas ni nk jd pengapit la. hehehe

Amanina Mads said...

kan2.. relaks2 dulu baru kawen. hehe

Amanina Mads said...

malay tipical.. tahu takpe. haha

Amanina Mads said...

yup.. ala panggil nina je snang. hehe

ohh.. dh jd pengapit. mesti cantik masa tu. heee

Amanina Mads said...

org dulu2 yg cakap macam ni. hehe
tunggu kwn kawen la baru bleh jd pengapit kan.

Amanina Mads said...

tulah ayu.. mulut byk sgt. hihi

Amanina Mads said...

kalau balik kampung memang dh jd soalan wajib bila kena sakat. haha
sabo jelah bila layan..

Yun Sing said...

Lumrah hidup manusia ^^"

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com