28 August 2019

Tempat Makan Best Di Pit Stop Food Stall @ Tikam Batu, Sungai Petani

Assalamualaikum Readers
 
 
Tempat Makan Best Di Pit Stop, Tikam Batu Sungai Petani | Tempat Makan Best Di Sungai Petani | Shell Out Best Sungai Petani | Lamanya tak jjcm area SP, sekarang banyak tempat makan best kat sana. Since bakal adik ipar study UiTM Merbok boleh round cari makan. Selalunya ke Sungai Petani sebab nak pi Jakel, Gulatis tak pun Ariani. Semata-mata nak shopping. Nak ke Pit Stop ni kena ikut jalan lama baru jumpa, betul-betul sebelah sempadan Pulau Pinang-Kedah. Kalau guna highway macam jauh sikit la. Tempat makan ni lebih kepada food stall, ada macam-macam kedai makan boleh pilih. Shell out rancak di waktu malam.   
 
 
Pit Stop Food Stall Sungai Petani

Best makan sambil tengok bendang

Set 5 lauk + 4 pinggan nasi hanya RM 42 . Semuaaa sedap! Licin pinggan

Air ni sedap betul cuma nama macam perempuan. Lebih kurang air Lemon Herbs hanya RM 4.50


3 Ogos lepas (sabtu) dah alang-alang nak jumpa Lala (travelmate), terus pickup Aqilah di uitm, nak belanja makan sempena birthday-nya yang dah lepas, janji kak Nina dah bagi hadiah. Kesian asyik whatsapp bagi tau craving macam-macam. Kiranya macam bonding time gituuuu. Ni first time, Nina dan bebudak makan kat Pit Stop, selalunya dari Kepala Batas takkan perasan stall ni sebab terlajak jalan. Lepas dari jambatan Tikam Batu, kena slow kereta. Stall ni di sebelah kanan jalan.  
 
 
Hai lah bakal adik ipar bongsu ni
 
Harus la ada selfie mem besaq blog ni. Hehehe.. Semoga murah rezeki belanja orang makan

Rindu Lala tak blogger Anies?? Dah nak di pinang orang

 
Dah makan kenyang, singgah beli satay Semeling, kata orang sedap bagi Nina biasa saja. Si Sha sampai marah sebab ada pompuan gemok potong line. Hahaa.. Redho saja tunggu dalam kereta. Dapat la sorang satu jelly kelapa. Sedap dari satay! Haha.. Lepas membeli, hantar budak tu balik Merbok sebelum maghrib. Selfie sekeping berkeping around U sebelum balik.


Jelly kelapa Semeling
 
UiTM dihati kami sebab ada budak shawl merah ni
 
Birthday present tahun ni dari mak mertua. Hahaa siap whatsapp gambar

Seronok budak ni dapat hadiah birthday baju warna fav. Jenuh pusing satu Queensbay dengan mama dia. Kalau tak sayang tak tahu la


Senang saja nak cari Pit Stop Food Stall ni. Hampa ikut waze confirm sampai. Tak sesat punya. Kalau dah sampai negeri Kedah jangan lupa singgah naa. Boleh usha makanan apa yang ada kat bawah ni :
 
 
Official FB : Pit Stop Food Stall
 
Official IG :  @lalalastreet_sungaipetani
 
 


23 August 2019

Tempat Makan Best Di Penang Uptown Bukit Jambul

Assalamualaikum Readers
 
 
Tempat Makan Best Di Penang Uptown Bukit Jambul, Pulau Pinang | Tempat Makan Best Di Penang | Bersiaran kembali dengan entri makan-makan. Kali ni nak bagitau satu lagi port makan best di Pulau Pinang. Siapa yang pernah datang ke Bukit Jambul, mesti akan tau persekitaran tempat makan ni. Bila dah datang review kat sini, baru tau ada banyak pilihan makanan yang boleh di pilih dari masakan kampung, Japanese, Western dan banyak lagi. Bermula pukul 6 petang.


Tepi jalan saja


Credit Blogger Sha


Apa yang menarik di sini terdapat pelbagai pilihan gerai makanan usahawan melayu tempatan. Satu peluang untuk usahawan yang baru memulakan perniagaan untuk mempromosikan makanan mereka di Penang Uptown. Bagi orang Pulau Pinang, jangan risau sekarang terdapat 2 uptown (Uptown Bandar Perda, Bukit Mertajam dan Uptown Bukit Jambul). Satu di dalam pulau dan satu lagi Seberang Perai iaitu tanah besar.
 
 
SYAWINS JIDDAN CAFE
(The best taste of Arabic & Western)
 
Menu di Syawins Jiddan Café
 
 
Apa yang best di stall Syawins Jiddan ni? Mestilah Nasi Mendi Combo (nasi mendi, ayam, daging kambing, sup, sambal dan salad) . Portion untuk 3-4 orang makan. Isi kambing yang lembut dan isi ayam yang cukup rasanya, nasi yang lembut, wangi serta cukup rasa rempah mendi. Menu di stall ini sangat murah, harga bermula dari RM 7.00 sehingga RM 14.00 saja. 

 

Nasi Mendi Combo RM 35.00

 
Spaghetti Meatball Bolognese Cheese
 
Baked Meatball Cheesy. Yang ni serius sedap.. Habis dimakan pak mertua. Haha
 
 
Menu nasi mendi ini berbeza-beza mengikut bilangan pax. Terdapat dalam set personal dan combo. Yang pasti, harga mampu bayar dan berbaloi dengan hidangan yang ditawarkan. Set bagi combo yang kami nikmati hanya RM 35.00 sahaja untuk 3-4 orang makan. Harga untuk spaghetti dan meatball bermula dari RM 10.00 sehingga RM 15.00
  
 
 
Official FB : Syawins Jiddin Café
 
Official IG : @SyawinJiddin 
 
 
THE MAC'S PENANG
(Mac & Cheese)
 
 
Mac & Cheese . Dimakan bersama tacos. Penuh dengan cheese. Harga bermula dari RM 9.00 hingga RM 16.00 
 

Official FB : The Mac's Penang
 
Official IG : @themacsmalaysia 

 
NASI GORENG PAK MAT
(Masakan panas/goreng tempatan)
 
 
Banner stall pak mat


Nasi goreng Pak Mat


Nasi goreng daging


Nasi goreng udang


Nasi goreng ayam

Mee Kuah (Mee Rebus)


Boleh rujuk FB Page (Uptown BJ Night Market), pasti kita akan dapat tahu bahawa nasi goreng stall Pak Mat ni memang SUPERB dan LEGEND. Bayangkan nasi goreng ayam sepinggan berjaya dihabiskan oleh seorang kanak-kanak berusia 7 tahun. Anak blogger lettew. Kalau sedap memang akan habis makanannya tu. Paling Nina suka mee kuah (mee rebus) dari stall Pak Mat. Menu sangat simple dan tak menarik tetapi rasanyaa semua cukup. Tak ada yang kurang. Harga menu di stall ini juga murah, bermula dari RM 4.00 sehingga RM 10.00 sahaja.



Stall yang kedua ini pula sebuah stall makanan yang berkonsepkan 'Korean Street Food' . Menawarkan pelbagai menu makanan Korea seperti ayam goreng Korea (sambal chicken cube, mushroom chicken cube, original chicken cube, salted egg chicken cube, black pepper chicken cube) dan untuk lunch box (sambal lunch box, kimchi fried rice dan kimchi lunch box) dan juga kimchi home made yang dijamin Halal. Buat peminat makanan Korea jangan risau lepas ni boleh datang makan sini tanpa was-was.
 
 
HOTSTUFF
(Korean Street Food)
 
 
Menu dan harga di stall Hotstuff

Black pepper chicken cube & sambal chicken cube

Kimchi lunch box

Buat peminat Korea jangan lupa cuba menu ayam Korea terutamanya black pepper chicken cube. Yang tak makan pedas boleh juga cuba sambal chicken cube, boleh dimakan oleh kanak-kanak juga kerana bahan sambal ayam dinikmati dengan sos putih istimewa hasil resipi tersendiri pemilik stall, seakan-akan meneutralkan rasa pedas ayam. Menu di stall ni murah juga, harga bermula dari RM 7.00 sehingga RM 14.00 sahaja. Portion makanan untuk 1-2 pax. Boleh tengok di sini :
 
 
Official FB : Hot Stuff Penang
 
Official IG : @hotstuffpenang
 
 
Apa yang menariknya di sini terdapat stall-stall makanan yang di usahakan oleh pengusaha bumiputera, orang Melayu tempatan yang berkonsepkan makanan dari pelbagai menu. Menarik bukan? Ada menu makanan tempatan, makanan barat, Arab, Korea, Jepun dan pelbagai lagi. Entri ni, Nina nak kongsi beberapa stall yang sudi menjamu para blogger-blogger pada malam Khamis, 15 Ogos lepas.
 
 

Stall ke 3 ni more to western food. Nina suka rasa cheese iaitu flaming cheezy wedges. Rasanya yang unik. Portion juga meriah dan tak kedekut cheese. Memang puas dapat makan. Untuk menu aglio olio, best rasanya yang penuh dengan seafoods dalam spaghetti. Sedap! Menu di stall ni juga murah, bermula dari harga RM 5.00 hingga RM 25.00 sahaja.
 
 
M&JOE GOURMET CAFE
(Masakan Barat)
 
 

Stall M&Joe Gourmet Cafe


Flaming Cheezy Wedges


Aglio Olio seafood


Stall ke 3 ni lebih kepada masakan Jepun. Pertama kali dengar dan rasa menu bernama Okonomiyaki tau. Dari penerangan owner stall, menu ini berasal dari Osaka style. Rasanya juga berlainan dari menu Takoyaki, yang mana ianya lebih lembut dan crunchy. Ini disebabkan bancuhan adunan okonomiyaki berbeza dari takoyaki, kerana menu ini penuh dengan sayur-sayuran di dalamnya. Kalau tak suka sayur tak dapat nak mencuba. Hehe..


Official FB : M&Joe Gourmet Cafe     
 
 
BONDA DELIGHT
(Takoyaki & Okonomiyaki)



Menu takoyaki dan okonomiyaki terdapat dalam 5 perisa / filling yang berbeza iaitu plain, udang, ketam, ayam dan sotong. Harga bermula dari RM 5.00 sehingga RM 10.00. Murah dan berbaloi! Meriah pinggan dengan topping flakes.
 
 
Official FB : Bonda Delight 


Stall Bonda Delight

Semua sedap!

Takoyaki

Okonomiyaki

Menu untuk Okonomiyaki

Menu untuk Takoyaki

 
Buat pencinta makanan, datang cuba sendiri menu-menu yang ada di stall Penang Bukit Jambul Night Market. Pasti akan jadi 'port' makan best di Penang. Lokasi berdekatan dengan Kompleks Bukit Jambul, bersebelahan dengan PETRON Bukit Jambul.    
 

20 August 2019

Beli Cincin Tunang Di Poh Kong @ Queensbay Mall

Assalamualaikum Readers
 
 
Beli Cincin Tunang Di Poh Kong Queensbay Mall | Hari nak beli cincin baru tunang bagi tau. Dah la kami baru balik dari kenduri di Bandar Perda. Terpaksa ke mall pakai kebaya. Haha.. Memang mamat ni nak tengok Nina pakai baju traditional pi mall. Dia dah berjaya, yeayyy!! Hari kejadian tu, kami berlima berangkat ke mall (parents, tunang dan lil sister). Dimulakan dengan bismillah disudahi dengan Alhamdulillah gitu. Dimulakan di kedai emas Wah Chan - Tomei - Poh Kong . Nak beli cincin seeloknya time SALE (especially lepas raya kata gadis Tomei). Habiskan masa 3 jam dalam Poh Kong. Cari cincin untuk Nina + mama tunang pun nak tukar cincin baru. Haha.. Maka kami bling-bling di atas pelamin tu. [ZOOM GAMBAR UNTUK TENGOK]


Pilih-pilih cincin yang ada. Poh Kong banyak pilihan
 
Macam-macam design cincin Poh Kong 
 
Cincin emas 916 Poh Kong ada yang beribu sebab berat emas
 
Cincin pilihan mama tunang
 
Dah dapat 2 cincin yang berkenan di hati mama tunang
 
Jangan tertipu bukan batu. Ini pun RM 700++ (bukan nak show off tapi nak bagi info kepada peminat emas)
 
Shine bright like a diamond
 
 
Untung bawa si Aqilah, dia carikan design 'muda', dapatlah satu design yang berkenan di hati. Size jari 10 tapi cincin tu size 12, nina minta kecilkan ke size 11 (takut nanti makin gemok, cincin tak muat). Alhamdulillah, abah tunang minta diskaun untuk 3 cincin yang kami beli sampai dapat. Lepas ni, nak beli barang emas kena bawa pak mentua. Haha.. Buli amoi Poh Kong sampai pening, sebenarnya lagi sejam mall nak tutup. Perempuan kalau masuk kedai emas, jangan harap nak keluar selagi tak dapat, berhantu tempat tu.
 

Resit cincin Nina (buat reference untuk diri)
 
Sedap kalau dapat
 
Lawa! Tak suka Pandora
 
Suka koleksi ni
 
Charm Poh Kong comel
 
 
Banner raya aidilfitri pun ada lagi
 
 
Habib Jewels tiada dalam list. Tak rasa nak beli emas di Habib. Memang request nak cincin Poh Kong di kedai yang sama Nina jual barang kemas mak dan arwah tok (jual emas yang dah tak muat/rosak). Tak sangka Poh Kong bagi harga emas yang jual tu sehingga 6k ke atas. Seronok kalau buat investment emas di usia muda. Nak beli emas sikit-sikit kalau ada rezeki lebih, jangan jadi anak mami sudah. Haha..
 

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com