28 September 2019

Nazzeeras' Cafe Kacang Phool Penang @ Penang Science Cluster

Assalamualaikum Readers

  
Tempat Makan Best Di Nazzeeras' Café Penang Science Cluster | Nazzeeraz' Kacang Phool Penang | Kalau tak cukup iman di dada, rasanya tiap-tiap bulan boleh habis gaji semata-mata makanan. Ya, ramai cakap Penang syurga makanan, itu tak kira café yang penuh dengan bubble tea. Selain gelaran negeri nasi kandaq, Penang jugak famous dengan kacang phool tau. Salah satu di Nazzeeras'! Berbaloi ternak lemak di sini, rasanya amat lain time makan di JB yang more to Javanese food dan style.


Nazzeeras' Café Kacang Phool Penang

Blogger Penang (kecuali baju peach, boleh jadi asst bakal kak ipaq)
 
   
Sempena pembukaan Nazzeeras' Café yang baru ini selain branch pertamanya di Tanjung Tokong. Lebih mudah buat penternak lemak untuk mai singgah makan di café sebab dekat sangat dengan jeti, turun feri dah sampai. Jalan kaki lintas jalan pun boleh. Pasti lepas ni, Nina akan terjah di sini sebab dekat dengan town. Boleh buat slogan "Ingat tanjung, ingat Nazzeeras' kacang phool Penang" . Selalunya kacang phool fames di Johor especially di Larkin Johor.



Nazzeeras' Café, Penang Science Cluster Branch berhadapan Wisma Kastam

Board di depan pintu masuk

 
Apa yang best kat sini? Mesti cuba set kacang phool dengan side dishnya yang lain. Boleh pilih nak makan dengan roti apa, kuah apa selain Aglio Olio dan Cheese Cake yang sedap. Kek lagi sedap dari Secret Recipe. Memang sedap kacang phool di Nazeera café. 26 Ogos lepas, Nina dan beberapa orang blogger Penang, berkesempatan menikmati beberapa menu signature terbaru. Jomm layan gambar-gambar. Sila tahan air liur. Hehe..
 

Kawasan kaunter bayaran dan dapur café yang see through konsepnya
 


Interior dalam cafe



Menu brunch pun ada


Peminat kopi sila datang



Menu-menunya



Senarai minuman
 
 
Apa yang menarik ialah kawasan Nazeeras' Café terletak di kawasan persekitaran yang telah diubah suai menjadi walk-away area yang sangat cantik. Walaupun pada hari kejadian cuaca hujan tetapi tetap ada pasangan pengantin berphotoshoot. Meh nak terangkan satu persatu menu-menu yang menjadi pilihan kami.



Aneka kek, brownies, pie, muffin dan roti di Nazzeeras' Café


Barisan menu pilihan kami


Apa yang best ialah pilihan menu kacang phool yang pelbagai di Nazzeeras' Café. Terdapat beberapa set yang menjadi pilihan kami untuk dicuba dan beraneka jenis minuman dan dessert yang boleh dicuba. Boleh tengok details di bawah ini :


Kacang Phool Set (Beef, Garlic Cheese Toast)



Untuk menu kacang phool set ini, ia set yang didatangkan bersama roti Benggali serta kuah kacang phool. Kuah kacang phool ini merupakan tekstur kuah yang pekat dan berempah hasil daripada adunan kacang 'fava' (kacang phool / parang), ayam / daging, tomato serta rempah ratus / herba / kari.
 
 
 
Untuk menu ini boleh buat pilihan bagi kuah phoolnya (vegetarian / ayam / daging) serta rotinya (plain / butter / cheese / garlic / garlic cheese / French toast).



Huevos Racheros


Menu berasal dari Mexico (kauh salsa serta telur). Tetapi di Nazzeera's café ianya diberikan twist tempatan dan ditambah dengan roti bakar. Memang sedap menepati citarasa. 



Chili Dip Set (Beef)


Untuk menu ini, ianya set roti serta kuah kacang phool tetapi untuk kuahnya, ia diberikan sedikit 'twist' yang mana ianya merupakan hasil daripada adunan kuah kacang phool yang ditambah dengan cheddar, mozzarella, feta, bawang dan cili.
 
 
 
Bagi menu ini boleh juga membuat pilihan bagi kuah phoolnya (vegetarian / ayam / daging).



Cheesey Melts (Beef)



 Menu ini juga boleh buat pilihan untuk intinya (vegetarian / daging / ayam / pepperoni / mix). Roti bakar ini merupakan kombinasi Nazzeera's signature bbq sos, caramalized onion bersama inti pilihan serta mozzarella.  



Nazzeeras' Signature Salad


Yang ini memang sedap! Simple, rangup, fresh serta dressingnya meletop dengan taburan buah delima. Menjadi rebutan kami semua.  



Pesto Range Pasta with Grilled Chicken


Pasta bersama ayam. Sebenarnya yang membuatkannya hijau kerana rasa seperti bayam. Bagi nina menu ini sesuai untuk yang gemarkan sayur.  




Aglio Olio Pasta with Shrimp


Menjadi menu pujaan hati sejak dulu, kini dan selamanya. Hahah.. Udang banyak puas hati. 



Browned Butter Banana Dessert . Sedap dimakan semasa ais krim tak cair


Classic New York Cheesecake. Pilihan nina

Honey Lemon Panas

Fresh Strawberry Milkshake

Smoothie Greek Yogurt Avocado

Ribena Soda Float Iced (pilihan nina)

Ribena Longan Iced

Milo Float Iced & Tea O Longan Iced


Lemon Lychee


Macam mana? Berselera tengok tak. Hehe.. Bagi yang berminat untuk mencuba roti bakar kacang phool Penang style, wajib singgah ke Nazzeeras' café atau cawangan utama di Tanjung Tokong.



Nazzeeras' Roti Bakar Kacang Phool Penang
 
 
Alamat : Kompleks Desiran Tanjung,
Jalan Desiran Tanjung 3, Seri Tanjung Pinang,
Tanjung Tokong, Penang.

Masa : 7.30 am - 12.30 pm (Breakfast)

7.00 pm - 10.00 pm (Dinner)

(Selasa-Ahad)
*Isnin cuti
 
 
 
 
 
 
Nazzeeras' Penang Sciences Cluster Branch
 
Alamat : 37, Gat Lebuh China,
10200 George Town

Masa : 7.30 am - 12.30 pm (Breakfast)

7.00 pm - 10.00 pm (Dinner)

(Selasa-Ahad)
*Isnin cuti
 
 
 


 

27 September 2019

Pokok Kucing Galak Untuk Kucing

Assalamualaikum Readers

 
Khasiat Pokok Kucing Galak Untuk Kucing | Asyik buat entri makan saja, hmm I tak kuat, tengok makanan-makanan. Ok sapa cat lovers mesti WAJIB tau pokok ni. Kat area rumah banyak pokok-pokok kucing galak tumbuh dengan subur. Jadi senang nak jadi supplier untuk kucing-kucing British Short Hair abah tunang. Semua kucing pasti sukakan pokok ni. Kalau dapat tu macam kena dadah pulak.


Pokok kucing galak ready untuk BSH

Macam ni la bila ketagihan dadah

 
Pokok ni berasal dari India dan negara sekitarnya. Selalunya cabut dan buang pasir yang melekat di akar terus beri pada kucing. Kalau basuh tu kucing tak gemar akar basah. Tarikan pokok ni pada akarnya, bila dah cabut akan menarik kucing untuk datang. Kucing boleh hidu dalam jarak 1-3 meter setelah pokok dicabut. Jadi bila dah cabut pokok ni perlu ada pokok lain untuk di jadikan benih. Pokok ni tak boleh di tanam, perlu semai menggunakan biji dari buahnya.  


Geram betul baby BSH abah tunang ni. Cantik bulu! Yang ni memang tak jual 

Corak bulu dah macam kek lapis. Hahaha


 
APA KHASIATNYA UNTUK MEOW?
 
 
 
1. Menambah tenaga
 
Salah satunya untuk menambah tenaga meow. Kucing jantan yang memakan akarnya mampu melayan beberapa ekor kucing betina. Bagi betina yang makan daun dan akarnya boleh kembalikan tenaga terutama selepas beranak.
 
 
2. Merawat kesihatan
 
Kucing kampung yang biasa berdikari, selalunya akan memakan pokok kucing galak yang sememangnya tumbur meliar untuk merawat diri sendiri.
 
 
3. Mengubati masalah pencernaan
 
Zat yang terkandung di dalam pokok kucing galak mampu melancarkan system pencernaan kucing. Kalau nampak tanda-tanda kucing tak sihat tu cuba carikan pokok kucing galak ni.  
 
 
4. Menggembirakan kucing dan menghilangkan strees
 
Kucing akan jadi teruja bila dapat bermain dengan pokok kucing galak ni. Seperti ketagihan dadah. Haha.. Kucing pun boleh stress, mulalah hilang selera makan, itu ini.
 
 

26 September 2019

Air Boost Juice Bars Sedap!

Assalamualaikum Readers
 
 
Sedap Air Boost Juice Bars | Pernah dengar tak pasal boost juice? Actually Nina confuse antara Juice Works dengan Boost Juice. Dah la warna hamper sama hijau pucuk pisang. Haha.. Sampai lah dah tunang, baru kenal apa itu Boost Juice Bars! sebab 2 orang adik tunang kerja part time, setiap kali melawat dorang di Queensbay Mall dapat air jus percuma. Kesiannya Nina tak pernah tahu, mungkin juga bukan peminat jus. Boost ni originally dari Aussie.  


Boost Juice Bars (large size) . Disebabkan ketagih, singgah beli untuk mak sekali.
 
Air ni takkan tahan selama berjam-jam sebab sedap

 
Faveret Nina ada 3 jenis iaitu smoothie dan jus (Superfruit Smoothie, All Berry Bang, Berry Crush) . Semuanya berasaskan strawberi dan rasberi. Tak terlalu masam atau manis, lebih kurang minum ice blended versi buah. Sejak start minum, memang ketagih. Haha tapi okay ketagih benda healthy. Dah jarang minum Starbucks. Sesuai untuk yang tengah diet. Banyak lagi pilihan perisa yang boleh dipilih. Harga original size rasanya RM 14.00, selalu minum free, tak kisah pasal harga. Haha..  
 
 
 
Boleh pilih minuman klik sini 

Superfruit Smoothie (Superfruit Energy) - RM 16.00

All Berry Bang
 
Berry Crush - RM 11.00

 
 
Brand minuman kesihatan ni dah lama kat Malaysia. Apa yang menariknya Boost Juice Bars ini semua jus dan smoothie sekurang-kurangnya 98% bebas lemak, tidak menggunakan perisa tambahan, bahan awet, pewarna dan tiada gula atau air. Bukan saja minuman berkhasiat malah rasanya sedap dan segar.
 
 
 
Minuman ini hanya menggunakan buah-buahan terbaik seperti lobak merah Australia dan bukannya lobak merah China yang rendah mutunya dan semua smoothie mengandungi yogurt TD4 yang dipaten dan diimport dari Australia. Ia mengandungi kultur hidup yang baik dan sesuai untuk system penghadaman.  


25 September 2019

Unicorn Shake Sedap @ Bae Shake Bertam, Penang

Assalamualaikum Readers
 
 
Unicorn Shake Sedap, Korean Spicy Chicken Di Bae Shake Bertam,  Kepala Batas | Disebabkan mengidam nak minum air Unicorn Shake ni, Nina terjah buat kali kedua dengan tunang, 14 Sept lepas. Air Unicorn Shake yang dikatakan ada musimnya disebabkan stok mangganya yang unik (tak sure mangga apa, rasa macam harum manis). Alhamdulillah rezeki dapat rasa air ni.
 
 
Unicorn Shake. Recommended! Ini size medium

Iced Latte with Boba. Tunang tak nak boba tapi tak cakap.
 
 
Kali pertama mai Bae Shake ni dengan adik tunang. Boleh baca kat sini "Ramen Cheese Leleh" , menu apa yang kami order. Kali ni bawak tunang sebab dia nak makan Korean Spicy Chicken. Boleh tahan pedas dan pekat sos cheesenya. Gerenti sedap! Kalau tak sedap. tak menjilat jari lah disebabkan sos cheese tu. Hehe..
 
 
Korean Spicy Chicken
 
Tak silap ada 6 ketul ayam
 
Licin dibedal kami
 
 
Overall, air Unicorn Shake ni sedap, pekat manis berlemak. Bukan manis gula tau tapi buah, dan tanpa bahan pengawet juga pewarna. Rasa manis buah mangga dan naga. Sedapnya tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Semua menu di Bae Shake sedap! Jangan lupa masukkan list JJCM di utara kalau mai utara. Harga bermula dari RM 7.00 ke atas.  



Lokasi :
 
Bae Shake Bertam Branch

Jalan kampung permatang tinggi,
kampung pantai kemelun,
13200 pulau pinang.
(Waze : BAE SHAKE BERTAM)
 
 
Buka :
 
1.00 pm - 9.00 pm
(ISNIN TUTUP - BERTAM & KULIM)
 
 
Official IG : @baeshake_bertam
Official FB : Bae Shake Bertam




24 September 2019

The Angry Bird Movie 2

Assalamualaikum Readers
 
 
The Angry Bird Movie 2 Review | Lamanya tak review movie, bukan tak tengok wayang tapi malas nak taip! Movie kedua yang sempat layan dalam bulan ni. Nina tengok 15 Sept lepas. Lama tak main game Angry Birds. Mulanya tuning tak nak tengok tapi sebab sayang belanja tengok akhirnya. Movie ini box office sebanyak 123.1 million setakat ini. Sesuai untuk semua peringkat umur. Ramai yang ketawa berdekah dalam wayang tengok kecomelan team Angry Birds.
 
The Angry Bird Movie 2

Misi ke Eagle Island

As a team

 
SINOPSIS :
 
 
Bermula apabila Pig Island diserang dari Eagle Island, di mana Zeta telah melancarkan bebola ais. Telah memaksa Leonard (King of Piggy Island) untuk meminta pertolongan dari Red. Zeta (ketua Eagle Island) telah fed up dengan kehidupannya yang dikelilingi pulau ais dan merancang untuk menembak 2 pulau untuk meluaskan empayarnya dan berpindah ke pulau baru.
 

Mereka ke parti mencari jodoh

Comelkan? Zoe tengok telur adik-adiknya yang terlepas ke laut

Misi ke Eagle Island dengan kapal selam Leonard (Pig)

 
Sementara itu, penonton layan dengan gelagat comel Zoe (anak burung), yang bermain bersama rakan-rakannya menggunakan telur adik-adiknya yang belum menetas di pantai, tetapi telur itu dihanyutkan ke tengah laut. Memang kelakar nak dapatkan telur-telur tu. Misi mereka pun mencabar untuk mendapatkan semula telur-telur adiknya sebelum ibu bapa mereka dapat tahu.
 

Zeta beristirehat. Kelakar pun ada

Tak sangka anjing Zeta bercinta dengan anjing laut

Betul ke Zoe ambil telur adik-adiknya atau telur lain?


Chuck dan Bomb memaksa Red untuk join aktiviti 'Speed Dating' di mana Red terjumpa Silver, adik Chuck yang pandai dalam Engineering. Dan bermulanya misi mereka sebagai satu pasukan yang diketuai Silver untuk menyusup masuk ke Eagle Island dan memusnahkan mesin yang menghasilkan ice ball, dalam masa yang sama Red telah jatuh hati kepada Silver yang banyak bantu Red untuk membuang perangai egonya.
 

Kelakar habis
 
Akhirnya Zeta dan Mighty Eagle kawin. Siapa yang peluk tu?


Tiba di Eagle Island, tak sangka rupanya Mighty Eagle mengaku, Zeta bekas tunangnya dan dia lari tinggalkan Zeta di hari perkahwinan mereka. Patutlah Zeta marah sangat dan Mighty Eagle lari ke bird island. Nak tau lebih lanjut apa yang jadi kena tengok. Berjayakan Red dan pasukannya menyelamatkan kedua-dua pulau?


🌟🌟🌟🌟
 





Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com