29 Mar 2017

Perbezaan Siput Lala, Remis, Sedut Dan Kupang

Assalamualaikum Readers 🙈


Perbezaan Siput Lala, Remis, Belitung Dan Kupang | Dalam entri "Resepi Sup Siput Remis" ada orang tanya siput remis dengan lala bukan sama ke? Memang tak sama pon. 


Kesian budak-budak zaman sekarang tak kenal, tak reti nak makan atau cari siput-siput ni. Syukur mak jenis 'introduce' kalau nampak ada jual terus beli. Susah nak cari di kedai2 makan yang jual siput2 ni. Sedap sangat makhluk Allah jadikan. Alahaii terliur 😂😂😂



 
Siput Lala


SIPUT LALA


Dikenali sebagai siput retak seribu di utara Malaysia. Sejenis moluska dwicangkerang yang boleh dimakan.



SIPUT REMIS

Spesis lala kecil, bentuk seakan lala tapi saiznya lebih kecil. Hanya ada sekitar bulan Jun-Disember setiap tahun. Kulit remis ada pelbagai corak unik dan berjalur, ada tak punya corak. Remis juga ada warna seperti hitam, putih dan coklat.




Siput Remis


Nak mencari hanya perlu korek tanah sedalam 1 meter dan dekat gigi air laut.



SIPUT SUDU @ KUPANG


Terdapat di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai dan di kawasan pasang surut di pinggir laut. Siput sudu menjadi makanan laut popular di Belanda dan Belgium, biasanya dimakan dengan kentang goreng atau fries. 


Siput Sudu atau Kupang



Di Itali, siput sudu dimakan bersama makanan laut lain atau masak bersama pasta. Di Turki pula digoreng dengan tepung dan dimakan dengan kebab 'Midye Tava' atau dimakan sejuk + nasi 'Midye Dolma'. 


 
Siput Sedut atau Belitung



SIPUT SEDUT @ BELITUNG


Sejenis siput air tawar yang banyak dijual di pasar tani. Pokok bakau minyak, kurap dan api2 tempat habitat siput ini. Sumber makanan siput sedut dari bahan organik yang dibawa air sungai dan laut.

18 comments:

  1. Kat sini kupang memang banyak sebab ada pengusaha ternakan kupang.
    Tapi harganya dah boleh tahan mahal sekarang.

    ReplyDelete
  2. banyakyaaa.semua prnh nmpak tapi xtau nama je hahaha

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Nina sharing info ni. Hakak yg siput remis tu tak kenal jugaklah kalau Nina tak inform. Yg lain tu biasalah jugak.

    Dalamnya tempat depa tinggal ek...

    ReplyDelete
  4. yg lala ni sy tau time umo 22 tahun :'p yg siput sedut ni memang favorite. 1 plastik RM2 ja. kami panggil tuntul. yang siput 2 lagi tu macam sy x pernah makan XD

    ReplyDelete
  5. yes sama!!!. semua jenis siput cengkerang ni kita panggil sama. memang ramai je ingat lala dengan remis tu sama jenis. padahal lain2. atau mungkin dorang panggil lain

    ReplyDelete
  6. Tak tahu pun perbezaan keluarga siput. Hii. Yang penting siqah suka semua jenis siput yang boleh dimakan ni. Cuma siput sedut tak tahu sedut. So kena minta tolong orang sedutkan. Hihi

    ReplyDelete
  7. Kenal jer semua tapi x makan hihihihihi

    ReplyDelete
  8. semua jenis siput2 ni ku suka... aduiii...

    ReplyDelete
  9. sy org kampung rumah tepi pantai kalau x kenal semua ni mmg nak kena belasah ;-)

    ReplyDelete
  10. Yg 1st tu kami pnggil retak seribu..sedap oiii

    ReplyDelete
  11. saya anak nelayan ... dari kecik dah tahu dah semua ni ... paling seronok kutip kepah :)

    ReplyDelete
  12. bila nk approved komen pasal kerang nih? hahaha

    ReplyDelete
  13. syukur iols masuk group yang tahu la jugak.. tapi kadang2 tu malas pkir jenis n nama.. panggil je semua sipot. tapi tak berapa suka kupang.. yang lain2 okay sket..

    ReplyDelete
  14. Semua ni feberet lya.. Tulah...slalu bertukar nama makhluk ni..hehe

    ReplyDelete
  15. i memang suak lala, siput, segala mcm makanan bercengkerang ni..huhu

    ReplyDelete
  16. Siput lala, kerang ni kalau kosong, dalamnya brrlumpur. Itu sebab saya suka bakar.

    ReplyDelete
  17. Paling atas tu nama nya Retak Seribu sis. Bukan lala.

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com